Αρχική Απόψεις Aρθρα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: εν όψει της 79ης Γ.Σ. της ΔΟΕ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: εν όψει της 79ης Γ.Σ. της ΔΟΕ

11

                                                                                                  
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
  
 ΙΟΥΝΗΣ 2010
ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΩΡΑ!
Συναδέλφισσα, συνάδελφε της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
   Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το μνημόνιο και δια του συμφώνου «σταθερότητας» παρέδωσε βασικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο μηχανισμό της τρόικα Δ.Ν.Τ- Ε.Ε- Ε.Κ.Τ ,  σ’ αυτό το νεοφιλελεύθερο σφαγείο των λαών. Μιλάμε επί της ουσίας για οικονομική κατοχή και μετατροπή της χώρας σε “μπανανία”. Είναι αναμφισβήτητη πραγματικότητα ότι όπου παρενέβη το Δ.Ν.Τ οι εργαζόμενοι υπέφεραν για δεκαετίες .
   Αυτό για μας σημαίνει:
* Απολύσεις σε όλο το φάσμα του Δημόσιου, ευρύτερου Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
* Ξεπούλημα του κοινωνικού πλούτου, συρρίκνωση και εν συνεχεία ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της δημόσιας παιδείας υγείας και πρόνοιας.
* Κατεδάφιση του υπάρχοντος ασφαλιστικού συστήματος, μείωση των συντάξεων σε δραματικό επίπεδο και μεγάλη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
* Διάλυση των εργασιακών σχέσεων και περαιτέρω μείωση  μισθών και συντάξεων σε  δημόσιο και  ιδιωτικό τομέα.
Το ΔΝΤ, η ΕΕ σε συνεργασία και συντονισμό με την κυβέρνηση, την εγχώρια τρόικα με Ν.Δ και ΛΆΟΣ, τους τραπεζίτες, τα εξαγορασμένα ΜΜΕ, τους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους, στήνουν ένα τρελό πάρτυ, ένα ξέφρενο χορό πάνω στις κατακτήσεις του κινήματος του προηγούμενου αιώνα, στα δικαιώματά μας που κερδήθηκαν με αγώνες, θυσίες και αίμα.
Ένας είναι ο στόχος τους. Να μεταφέρουν την κρίση τους στις πλάτες των εργαζομένων. Να μεγενθύνουν, να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους μέσα από την τρομοκρατία των απλών ανθρώπων του καθημερινού μόχθου και τη δήθεν συνευθύνη τους για την οικονομική κρίση και την απειλούμενη χρεοκοπία της χώρας.


ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
* Μετατρέπουν το χαρακτήρα της από δημόσιο-κοινωνικό-αναδιανεμητικό, αλληλέγγυο, σε κεφαλοποιητικό- ατομικό -ιδιωτικό.
* Αυξάνουν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση και  μας οδηγούν ουσιαστικά σε δουλειά μέχρι θανάτου.
* Μειώνουν τις συντάξεις κατά 40% με μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης-με υπολογισμό στο σύνολο του ασφαλιστικού βίου-με νέο ΛΑΦΚΑ- και απαιτούν 40 χρόνια δουλειάς για δυνατότητα συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη.
* Αυξάνουν  τις εργατικές εισφορές για περισσότερα χρόνια εργασίας
* Μειώνουν επιπλέον το τελικό ποσό της σύνταξης λόγω μείωσης των μισθών και αύξησης του κόστους ζωής
‘’ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’’ :
Ο “ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ”  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ    ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  Με το νέο νόμο «Καλλικράτη», περιορίζουν τον αναδιανεμητικό ρόλο και τις κοινωνικές υποχρεώσεις του κράτους, διευκολύνουν την εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες, μετακυλύουν την κρίση και μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση, ανατρέποντας συνάμα όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Με την εφαρμογή του θα έχουμε:
* διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης,
* καθήλωση των κρατικών δαπανών για την παιδεία,
* μετάθεση του κόστους λειτουργίας των σχολείων στους δήμους, και εξάρτηση της χρηματοδότησης κάθε σχολικής μονάδας από τις οικονομικές δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης,
* επιβολή τοπικής φορολογίας, αναζήτηση από διευθυντές και συλλόγους διδασκόντων πηγών χρηματοδότησης για τη λειτουργία του σχολείου, και ανάπτυξη του μοντέλου των χορηγιών και των πελατειακών σχέσεων,
* κατάργηση πολλών σχολικών μονάδων, κυρίως αγροτικών και υποβαθμισμένων αστικών δήμων και κοινοτήτων, που δε θα μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν στα έξοδα λειτουργίας τους.
* αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος,
* ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων &
* αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση των σχολείων και χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.


ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ     ΚΑΙ   Η     ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ    ΑΚΟΜΑ    ΠΙΟ    ‘’ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΑ’’    ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ!
  Συναδέλφισσα, συνάδελφε,
   Το «νέο σχολείο» που οικοδομεί η ηγεσία του Υπ. Παιδείας είναι κομμένο και ραμμένο στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Στους στόχους και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ, ενώ είναι σε εξέλιξη μια γενικότερη αντιλαϊκή επίθεση, που γκρεμίζει τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά.
   Το σχολείο παραδίνεται στις δυνάμεις της αγοράς και η γνώση εμπορευματοποιείται. Οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζονται ως ένα φθηνό, εκμεταλλεύσιμο και ιδεολογικά υποταγμένο εργατικό δυναμικό. Ο ρόλος που επιδιώκουν να μας δώσουν είναι εκείνος του «διεκπεραιωτή εντολών και κατευθύνσεων». Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ενισχύονται οι δομές αξιολόγησης-χειραγώγησης-κατηγοριοποίησης καθυπόταξης με πρ-ό(σ)χημα τη λεγόμενη «αυτοαξιολόγηση».
   Ως Εκπαιδευτική Ριζοσπαστική Συνεργασία δεν αποδεχόμαστε ψευτοφραστικούς ελιγμούς του τύπου «αυτοαξιολόγηση» ή «αξιολόγηση» της σχολικής μονάδας και  του εκπαιδευτικού. 
  Κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι η δραστική μείωση των διορισμών τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο του κυβερνητικού «Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Για το σκοπό αυτό οι εντολές της ηγεσίας του Υπ. Παιδείας προβλέπουν αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, υποχρεωτική ανάθεση 5ωρης υπερωρίας στο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολείων. Η κυβέρνηση καταδικάζει σε εργασιακή ανασφάλεια και ανεργία δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς που θα κρίνονται στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, επιτυχόντες αλλά μόνιμα μη διοριστέοι.  Με μότο την «αξιοκρατία» υπονομεύουν το κύρος μας και οδηγούν άπαντες στη δίνη της εργασιακής ανασφάλειας και περιπλάνησης.


Για      την    Ημερήσια     Διάταξη της     79ης Γ.Σ.     της     Δ.Ο.Ε.
Τα προτεινόμενα από την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ θέματα της Ημερήσιας Διάταξης είναι χιλιοειπωμένα και έχουν εξαντληθεί σε προηγούμενες Γ.Σ. των τελευταίων χρόνων. Άρα η αξία χρήσης τους έχει σχέση μόνο με την επικαιροποίηση των αποφάσεων για κλιμάκωση και γενίκευση του αγώνα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
 Συναδέλφισσα, συνάδελφε με σταθερούς τους άξονες των αιτημάτων μας για:
* την υπεράσπιση του καθολικού δικαιώματος στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση,
* τις πραγματικές αυξήσεις στις δαπάνες για την παιδεία και στους μισθούς,
* την αναβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης,
* τους όρους και τις σχέσεις εργασίας μας αλλά και το καθαυτό περιεχόμενο μιας Παιδείας των νέων αναγκών και δικαιωμάτων,
* για την Προσχολική Αγωγή, την Ειδική και Αντισταθμιστική Εκπαίδευση,
* για την παιδαγωγική ελευθερία και την εργασιακή δημοκρατία στα σχολεία,
   παλεύουμε για:
* την ανατροπή της οικονομικής-εισοδηματικής πολιτικής, του ‘’Προγράμματος Σταθερότητας’’ και του Μνημονίου  Κυβέρνησης – Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε.
* 1.400 € καθαρά στο νεοδιόριστο. Ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό.Αφορολόγητο ίσο με το ετήσιο εισόδημα του νεοδιόριστου.
* Μείωση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα θέρμανσης και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
* Κατάργηση της δυνατότητας των τραπεζών για κατασχέσεις της περιουσίας των εργαζομένων.
* Καμμία σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας
* Γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
* Πλήρη σύνταξη των εκπαιδευτικών στα 30 χρόνια υπηρεσίας (30/30).Κύρια σύνταξη στο 80% του καταληκτικού μισθού.Κατάργηση της διάταξης για εξαγορά της στρατιωτικής θητείας και πλήρης αναγνώρισή της.
* Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών Νόμων Σιούφα – Ρέππα – Πετραλιά και άμεση απόσυρση του προσχεδίου Λοβέρδου. Επιστροφή των κλεμμένων στα ταμεία
* Καμιά  άρση μονιμότητας στο Δημόσιο
* Χρηματοδότηση της εκπαίδευσης στο 5% του Α.Ε.Π. ή στο 15% του Γ.Κ.Π.
* Ενιαία 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, δημόσια και δωρεάν. Κανένα Νηπιαγωγείο στους Δήμους .Κατάργηση του νόμου «Καλλικράτης»
* Κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της «αυτοαξιολόγησης» – χειραγώγησης – κατηγοριοποίησης εκπαιδευτικών και σχολείων, και ακύρωση στην πράξη από την εκπαιδευτική κοινότητα του νόμου-εκτρώματος για την παιδεία της Διαμαντοπούλου(Ν3848/2010).
* Αύξηση της οργανικότητας των σχολείων (βάση το: 1/20 στα Δημοτικά και 1/15 στα Νηπ/γεία) Μόνιμος διορισμός Βοηθητικού Προσωπικού σε όλες τις Σχολικές Μονάδες
* Ουσιαστική στήριξη της αντισταθμιστικής αγωγής (ενισχυτική διδασκαλία, Τ.Υ./Φ.Τ.)
* Αναβάθμιση της Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης.
* Όχι στην εικονική – αποσπασματική «επιμόρφωση». Ουσιαστική επιμόρφωση από δημόσιους φορείς, με βάση τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, της ενιαίας 12/χρονης εκπαίδευσης με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα. Ετήσια, 6/μηνη, 3/μηνη, Ενδοσχολική, με Σεμινάρια, Συνέδρια, Ημερίδες. 2/χρονη αναβαθμισμένη μετεκπαίδευση για όλους τους εκπαιδευτικούς.
* Εξίσωση του διδακτικού ωραρίου των εκπ/κών της Π.Ε. με τους εκπ/κούς τηςΔ.Ε.
* Σύσταση νέων οργανικών θέσεων για κάθε αναγκαίο εκπαιδευτικό έργο στα σχολεία και κάλυψή τους με μαζικούς μόνιμους διορισμούς
* Άμεσα  διορισμό των αναπληρωτών ειδικής αγωγής με πολύμηνη προϋπηρεσία.
* Κατάργηση της ωρομισθίας
* Ενίσχυση του ρόλου του Συλλόγου Διδασκόντων
* Αναλυτικά προγράμματα, βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό σύμφωνα με τις ψυχοσωματικές, τις κοινωνικές και τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών
* Αναθεώρηση όλης της λογικής και λειτουργίας του Ολοήμερου Σχολείου.


                                                              Απεργιακό      Ταμείο
   Η ίδρυση Κεντρικού Απεργιακού Ταμείου και Απεργιακών Ταμείων κατά Σύλλογο  αποτελεί  μια από τις πολλές ανάγκες των απεργών που σηκώνουν το βάρος ενός αγώνα με διάρκεια. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν  μπορεί, δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε να υποκαταστήσει τη λογική της θυσίας, του αγώνα και τη διαμόρφωση της ταξικής συνείδησης την ώρα της μάχης.Εξάλου για μας είναι ξεκάθαρο ότι ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ, ΓΝΗΣΙΟΙ ΚΑΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΙΧΩΣ ΚΟΣΤΟΣ…
                                         Ενιαίο Συνδικάτο Εκπαιδευτικών ΔΟΕ-ΟΛΜΕ.
   Η πρόταση για το Ενιαίο Συνδικάτο Εκπαιδευτικών θεωρούμε πως:
   * Αποτελεί αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών, κι εκείνο που μένει να δούμε είναι αν τα λόγια εννοούνται και συνοδεύονται με συγκεκριμένες πράξεις που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού ή υποκρύπτονται άλλες σκοπιμότητες (επικοινωνιακά κόλπα, τεχνάσματα, πυροτεχνήματα, προσωπικές επιδιώξεις και στρατηγικές κλπ.,)
 *  Εμείς πάγια υποστηρίζουμε και κινούμαστε στη λογική για ένα συνδικάτο σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, για μία ομοσπονδία ανά κλάδο-τομέα εργαζομένων,μία συνομοσπονδία στον  ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.


 


                       ΓΙΑ      ΕΝΑ      ΑΛΗΘΙΝΟ        ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ      ΔΡΑΣΗΣ
Μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο και πρέπει να απαντήσουμε τώρα, ακόμα πιο δυνατά, πιο μαζικά,  πιο αποφασιστικά, πιο θαρραλέα.
               ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΟΥΜΕ!   ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΤΑΧΘΟΥΜΕ!    ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!
Να ακυρώσουμε το πρόγραμμα «Σταθερότητας και Ανάπτυξης» της κυβέρνησης και το «Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ», να ανατρέψουμε τους αντιδραστικούς νόμους που μας ρημάζουν τη ζωή.
Δεν τους ανεχόμαστε άλλο, δεν αντέχουμε την πολιτική της κυβέρνησης, της Μέρκελ, του Αλμούνια, του Όλι Ρεν και του Στρος Καν που μας «πήραν» κυριολεκτικά «τα μέτρα». Αρνούμαστε να πληρώσουμε πάλι εμείς τα σπασμένα.. Δεν τους χρωστάμε, μας χρωστάνε. Δε θα πληρώσουμε εμείς τα κλεμμένα του κάθε λαμόγιου και του κάθε απατεώνα.
Το δημόσιο χρέος και η κρίση είναι αποκλειστικά δικό τους κατόρθωμα. Είναι σύμφυτη με την εκμετάλλευση, με το σύστημα της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας  τους. Αυτό τα δημιούργησε, αυτοί κέρδιζαν τόσο καιρό και αυτοί θέλουν τώρα να μας τα πάρουν όλα. Τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζουμε εμείς, ο κόσμος της εργασίας και της εκπαίδευσης και παρά τις όποιες διαφορές μας είναι κοινά. Για μας λοιπόν το ζήτημα έχει πλέον τεθεί:
* ή τώρα θα ζήσουμε ένα μεγάλο,ενωτικό,μαζικό  αποφασιστικό και αποτελεσματικό αγώνα διάρκειας και αντοχής που  θα βάλει λουκέτο στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, στα μέτρα, στο Πρόγραμμα «σταθερότητας», στο Δ.Ν.Τ.–Ε.Ε και θα πυροδοτήσει ένα γενικότερο λαϊκό, κοινωνικό ξεσηκωμό της εργαζόμενης πλειοψηφίας,
* ή θα υποστούμε σαν τάξη και εκπαιδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα τη στρατηγικότερη ήττα που θα υποθηκεύσει το μέλλον τουλάχιστον μιας γενιάς.
Εμείς επιλέξαμε συνειδητά και καθαρά τον πρώτο δρόμο.
Φυσικά και αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες. Δεν έχουμε άγνοια κινδύνου, αλλά αντίθετα επίγνωσή του. Θέλουμε να επαναλάβουμε τις ηρωικές στιγμές της ιστορικής απεργίας του 2006, αλλά με μια εξαίρεση: Αυτή τη φορά να μην είμαστε  σχεδόν μόνοι μας…
Ειδικά τώρα σ’ αυτή την πολιτική και κοινωνική συγκυρία-δυνατότητα. Ως φυσική συνέχεια όσων έως τώρα έχουμε καταθέσει, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
  *συντονισμένους ,(δια)κλαδικούς-εργατοϋπαλληλικούς απεργιακούς αγώνες κλιμάκωσης, έντασης και προοπτικής, με: επαναλαμβανόμενες-εναλλασσόμενες μορφές που θα προδιαγράφουν κορύφωση,αποτέλεσμα και νικηφόρα έκβαση.
  *γενικές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα παντού ,σε όλα τα επίπεδα και σε όλη την κλίμακα της οργάνωσης  με: συλλαλητήρια, διαδηλώσεις, πολύμορφους αποφασιστικούς ακτιβισμούς, καταλήψεις, εξωστρεφή δράση στην κατεύθυνση διεύρυνσης,ενίσχυσης των κοινωνικών συμμαχιών και της οικοδόμησης ενός παλλαϊκού μετώπου αντίστασης,πάλης και ανατροπής.
Είμαστε οι πολλοί. Έχουμε το δίκιο, μπορούμε να τα καταφέρουμε, μπορούμε να τους σταματήσουμε!                                                                                                                        

 

  ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!
Η μέρα μας θα νικήσει τη νύχτα τους!