Αρχική Απόψεις Aρθρα Νίκος Κούνουπας: αναζητώντας τις πηγές…

Νίκος Κούνουπας: αναζητώντας τις πηγές…

8

  ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ
 Μέρες τώρα προσπάθησα να γράψω για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα ,στην Ευρώπη .Το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, η κυβέρνηση ,η ΝΔ, το ΛΑΟΣ .Οι απεργίες ,οι διαδηλώσεις, το εργατικό κίνημα και οι δυνάμεις τις αριστεράς.
 Το ¨τι να κάνουμε¨ στριφογύριζε στο μυαλό μου.
 Βιβλία, εφημερίδες, διαδύκτιο επιστρατεύτηκαν για αρωγή και ξάφνου ένα βιβλίο με επέστρεψε 21 χρόνια πριν. Ήταν λίγο πριν γίνει το μεγάλο ¨κραχ¨ της κατάρρευσης του ¨υπαρκτού¨ σοσιαλισμού……
 Είκοσι ένα χρόνια μετά εν μέσω μεγάλης κρίσης του υπαρκτού καπιταλισμού το οπισθόφυλλο του βιβλίου γράφει:«Πάλι μόνος. Αυτές οι μέρες που ζούμε έχουν κάτι το ξεχωριστό που δε φαίνεται Κάτι που θα αιφνιδιάσει. Θα ξεσπάσει διαλύοντας λαίμαργα τα φράγματα της φαινομενικής ησυχίας .Και οι βάρκες που αρμενίζουν τώρα, ανίσχυρες στα ρεύματα ,θα ακολουθούν την πορεία προς τους καταρράκτες, τους Νιαγάρες των εκπλήξεων. Γιατί για κάθε εκπληκτικό γεγονός υπάρχουν εραστές. Θέλω να πω πως οι εκπλήξεις δεν είναι για όλους εκπλήξεις. Καραδοκούν πάντα οι κυνηγοί του ανέφικτου,οι ρομαντικοί του παρελθόντος δηλαδή του μέλλοντος.Οι ζητιάνοι της πίστης,οι ακροβάτες που τολμούν χωρίς προστατευτικά δίχτυα »….
 Ζούμε εν πολλοίς σε μια καμπή της ιστορίας που θα καθορίσει για κάποιο χρονικό διάστημα το μέλλον της ταξικής πάλης,τη ζωή μας την ίδια.
 Θα μπορέσει ένα αναγγεννημένο,ταξικό εργατικό κίνημα και μια ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ να βρεί ¨τα φτερά και τις δυνάμεις που διαισθάνονται τις πηγές¨ που θα οδηγήσουν στους Νιαγάρες των ¨εκπλήξεων¨


 ¨Το ζήτημα πια έχει τεθεί:
Ή θα εξακολουθούμε να γονατίζουμε,
όπως αυτός ο δραπέτης
ή θα σηκώσουμε άλλον πύργο,
ατίθασο απέναντί τους.Βιβλιογραφία:
Μιχάλης Κατσαρός ¨ΚΑΤΑ ΣΑΔΔΟΥΚΑΙΩΝ¨
Ρούσσης Γιώργος ¨Ο ΜΑΡΞ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΝΩΡΙΣ¨
Νίκος Σκούτας ¨ΡΙΞΕ ΛΙΓΟ ΑΣΠΡΟ ΜΗΝ ΤΟ  ΦΟΒΑΣΑΙ”


του Νίκου Κούνουπα
μέλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χίου