Αρχική Πολιτισμός Εκθέσεις Στρατή Βογιατζή στην Αμερική

Εκθέσεις Στρατή Βογιατζή στην Αμερική

24

 Δελτίο Τύπου

Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του φωτογράφου Στρατή Βογιατζή και του βιβλίου του «Εσωτερικός κόσμος – Μαστιχοχώρια» στην Αμερική την βδομάδα που πέρασε με δύο εκθέσεις στην Ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και στο Ελληνικό προξενείο στην Νέα Υόρκη. Ο «Εσωτερικός Κόσμος» θα εξακολουθεί να εκτίθεται για το νεοϋρκέζικο κοινό αυτή τη φορά στο μοναδικό Chelsea Hotel.    

   Ο φωτογράφος προσκλήθηκε από την ελληνική ομογένεια και χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλλαν ο εφοπλιστής κ. Μαρινάκης, ο πρόεδρος των σωματείων Αμερικής Καναδάς κ. Δημήτρης Κοντολιός και σε συνεννόηση της πρεσβείας με το Μουσείο Φωτογραφίας παρουσιάστηκαν είκοσι έργα του.

H πρόξενος κα Αγνή Μπαλτά καλωσόρισε την έκθεση στη Νέα Υόρκη λέγοντας τα εξής: «προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενη για την παρουσία του καλλιτέχνη Στρατή Βογιατζή στο προξενείο στην Νέα Υόρκη και πολύ συγκινημένη αντικρίζοντας την εργασία του στη Χίο που μας φέρνει κοντά σε έναν κόσμο που έχει χαθεί, σε ένα τρόπο ζωής που έχει εκλείψει αλλά εξακολουθεί να μας μαγεύει με την απλότητα και τη καθαρότητα του».


   Μέρος των φωτογραφιών του βιβλίου «Εσωτερικός Κόσμος-Μαστιχοχώρια» αλλά και κομμάτι της νέας εργασίας του Στρατή στα αρχοντικά της Χίου και του Κάμπου παρουσιάστηκαν σε προβολή στο διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας στη Νέα Υόρκη. Δώδεκα φωτογραφίες από την εργασία του «Εσωτερικός κόσμος»  θα εκτίθενται στην ιδιωτική συλλογή του θρυλικού Chelsea hotel για τρεις μήνες.

Ο Στρατής είναι ο πρώτος έλληνας φωτογράφος που το έργο του εκτίθεται στον ιστορικό χώρο που έχει συνδέσει το όνομα του με την ιστορία του καλλιτεχνικού κινήματος της Avant Garde στην Νέα Υόρκη, με προσωπικότητες όπως ο Bob Dylan, ο Leonard Cohen, ο Andy Warhol, ο Dylan Thomas και άλλοι. Να σημειώσουμε ότι το Chelsea hotel έχει μια συλλογή ανάλογη με ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης και έργα σημαντικών καλλιτεχνών κοσμούν τους χώρους και τα δωμάτια του. Ο Στρατής Βογιατζής προσκλήθηκε από τον εικαστικό και καλλιτεχνικό επιμελητή του ξενοδοχείου κύριο Arnold Atansara τον προσεχή Οκτώβρη με σκοπό να καταγράψει τους χώρους του ξενοδοχείου αλλά και τους ξεχωριστούς προσκεκλημένους του για την έκδοση ενός λευκώματος.
Η εργασία του Στρατή «Εσωτερικός Κόσμος – Μαστιχοχώρια» έχει εκτεθεί μέχρι τώρα στο Charleroi στο Βέλγιο, στο Φώτο-φεστιβάλ του Μονάχου, στην Κρακοβία στο Μήνα Φωτογραφίας  στη photo biennale στην Ελλάδα και ετοιμάζονται οι παρουσιάσεις του τον Αύγουστο στη Χίο και στο Paris photo στο Παρίσι. Έχει κερδίσει δύο διεθνή βραβεία και η συγκεκριμένη δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε περισσότερες από οκτώ χώρες, μεταξύ αυτών στην Κορέα, στην Αυστραλία και στην Αργεντινή.
Για την εργασία αυτή έχουν γράψει: «Νιώθω τόσο έντονα την παρουσία του δημιουργού σε αυτούς τους χώρους… αισθάνομαι το μόχθο, τη φόρτιση, το δράμα και μαζί τη λύτρωση, απαραίτητες ψυχικές διαβαθμίσεις σε κάθε καλλιτεχνική δημιουργία. Αφήνοντας τον εαυτό μου να χαθεί στον «Εσωτερικό Κόσμο» του Στρατή Βογιατζή τα νιώθω όλα αυτά και ακόμα περισσότερα που δεν μπορώ να εκφράσω αυτή τη στιγμή» Μισέλ Μπορζ, Κριτικός Τέχνης, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πάρσον
«Κάθε φωτογραφία του Στρατή είναι ένας πίνακας ζωγραφικής που μπορεί κανείς  να μιλάει με τις ώρες. Ο Στράτος όμως ψάχνει για το νόημα που σαφώς δεν είναι μια ρομαντική ματιά αποχαιρετισμού σε ένα κόσμο που χάθηκε. Ψάχνει να βρει και να μας στείλει το μήνυμα του πνεύματος της εποχής που χάθηκε και που είναι από τα ζητούμενα των καιρών μας. «Γονατίσαμε απ’ τα πολλά στολίδια μας» λέει ο ποιητής. Το κυνήγι των σύγχρονων αξιών, του καταναλωτισμού και της ατομικής πορείας για την επίτευξη της ευτυχίας μας απομάκρυναν από όλα που αντανακλώνται στις φωτογραφίες του Στρατή» Γιώργος Πίττας, Λαογράφος.
«Ο Στρατής Βογιατζής μ’ αυτήν του την εργασία στα Μαστιχοχώρια έχει εκπληρώσει αυτή την υπέρβαση καταγράφοντας και αποκαλύπτοντας τα απέριττα και διάφανα κοσμήματα ενός ζωντανού λαϊκού πολιτισμού που έχασε τη μάχη με το χρόνο και κρύφτηκε από φόβο. Δεν μπαίνει ηδονοθηρικά ούτε υστερόβουλα μέσα στο χώρο. Μπαίνει σαν προσκυνητής μέσα στα όσια και τα ιερά της συλλογικής μνήμης για να καταλάβει και να νιώσει». 

Δήμος Αβδελιώδης, Σκηνοθέτης.


Έλληνες ομογενείς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες έδωσαν το παρόν την προηγούμενη Τετάρτη στην κατάμεστη αίθουσα του ελληνικού προξενείου.