Αρχική Νέα Τοπικά Περιφέρεια Β. Αιγαίου: 19η συνεδρίαση για το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ

Περιφέρεια Β. Αιγαίου: 19η συνεδρίαση για το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ

6

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΗ 19η Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Παρακολούθησης Βορείου Αιγαίου του Αναπτυξιακού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Θησέας», πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 10 Ιουλίου στη Μυτιλήνη, υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφίας Θεολογίτου. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι πρόεδροι των ΤΕΔΚ Λέσβου Σωτήρης Ζαμτράκης και Σάμου Φίλλιπος Πετρούσκας, εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης του προγράμματος, εξετάστηκαν τα αιτήματα των ΟΤΑ που έχουν υποβληθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2009 καθώς και οι οριστικές εντάξεις και τροποποιήσεις έργων. Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου παρουσίασε τα νέα στοιχεία όπως έχουν διαμορφωθεί τονίζοντας ότι: «η συνέχιση του προγράμματος δηλώνει την συνέπεια της Κυβέρνησης, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, στη συνέχιση έργων κοινωνικής πρόνοιας, έργων που ικανοποιούν πραγματικές ανάγκες των νησιών, που συμβάλλουν στην αναπτυξιακή πολιτική του Βορείου Αιγαίου».
Στη συνέχεια η κ. Θεολογίτου αναφέρθηκε στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την παράταση του προγράμματος μέχρι τις 31/12/2011, καθώς και στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Προγράμματος «Θησέας» όπου προσδιορίσθηκαν οι όροι παράτασης, στο πλαίσιο των ιδιαίτερων συγκυριών και της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην επιτροπή η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου, το τελευταίο δεκαήμερο προχώρησε στην οριστική ένταξη 36 έργων, μελετών και ενεργειών συνολικού προϋπολογισμού 5.650.000 ευρώ, ενώ εξετάζονται με εντατικούς ρυθμούς τα αιτήματα που υποβάλλονται ώστε να υπάρξει άμεση ανταπόκριση στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.  Το ποσοστό οριστικών εντάξεων έχει φτάσει στο 82,5% και η απορροφητικότητα με βάση τις πληρωμές στο 55.6%. Όπως τόνισε η κ. Θεολογίτου «θα δρομολογηθεί η οριστική ένταξη των έργων, που η ωρίμανσή τους ολοκληρώνεται το αμέσως προσεχές διάστημα από τους ΟΤΑ, ενώ συνεχίζουμε την κατά προτεραιότητα προσπάθεια ενίσχυσης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων».
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματα των δήμων, προγραμματίζει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τακτικές συνεδριάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Θησέας».