Αρχική Νέα Τοπικά Απάντηση Νομαρχίας σε βουλευτή Κ. Μουσουρούλη σχετικά με το νέο λιμάνι Χίου

Απάντηση Νομαρχίας σε βουλευτή Κ. Μουσουρούλη σχετικά με το νέο λιμάνι Χίου

4

 Απάντηση σε ανακοίνωση


Σε πρόσφατη ανακοίνωση του σχετικά με το θέμα του Νέου Λιμένα της Χίου, ο Βουλευτής Χίου κ. Κ. Μουσουρούλης, παραθέτει απάντηση του Υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων σε σχετική του Ερώτηση. Από την πλευρά της Ν.Α. Χίου προκειμένου να μην υπάρξουν παρερμηνείες έχουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:
1. Η κατασκευή του Νέου Κεντρικού Λιμένα της Χίου, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το Νομό μας και έχει ενταχθεί στην αναπτυξιακή πρόταση της Χίου για το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του δημοκρατικού προγραμματισμού με τις απαραίτητες αποφάσεις συλλογικών οργάνων (ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου) της Ν.Α. Χίου και άλλων τοπικών φορέων.
2. Το έργο διαθέτει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία ωριμότητας (ολοκληρωμένες μελέτες, εγκεκριμένες αδειοδοτήσεις) προκειμένου να ενταχθεί άμεσα για χρηματοδότηση.
3. Στην παρούσα φάση, ως αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας της Γεν. Γραμματέως της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Ν.Α. Χίου και άλλων τοπικών φορέων, η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Χίου έχει ήδη αποστείλει το σύνολο των μελετών του Νέου Κεντρικού Λιμένα Χίου στο Υπουργείο Υποδομών, για έλεγχο πληρότητας από τεχνική άποψη, προκειμένου το έργο να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. 
4. Όπως προκύπτει και από την απάντηση του Υφυπουργού κ. Ν. Σηφουνάκη, η πρότασή μας για χρηματοδότηση του Νέου Λιμένα από πόρους του ΕΣΠΑ είναι ρεαλιστική και υλοποιήσιμη. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται: «η ένταξη έργου σε επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, με Δημόσια Δαπάνη μικρότερη των 50 εκ. ευρώ είναι δυνατή».


Συμπερασματικά: ο Νέος Κεντρικός Λιμένας της Χίου είναι ένα αναπτυξιακό έργο ώριμο,  μελετημένο, εφικτό και υλοποιήσιμο. Απαιτεί συστράτευση και διεκδίκηση από το σύνολο των τοπικών φορέων, κοινή προσπάθεια και συντονισμένες ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό μια ξεκάθαρη θέση του Βουλευτή κ. Κ. Μουσουρούλη υπέρ αυτής της διεκδίκησης του Νομού μας είναι και χρήσιμη και επιβεβλημένη.

 

Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Α. Χίου