Αρχική Απόψεις Aρθρα Μικές Γιαννάρας: ΑΣ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΟΥΜΕ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ….

Μικές Γιαννάρας: ΑΣ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΟΥΜΕ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ….

89

 ΧΙΟΣ 16/6/2010


ΑΣ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΟΥΜΕ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ….


του Μικέ Γιαννάρα


   Οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου είναι κρίσιμες , όχι μόνο γιατί καλούνται να εμπεδώσουν στους πολίτες τη νέα αυτοδιοικητική λογική, που πρεσβεύει το σχέδιο «Καλλικράτης», αλλά και γιατί μέσα από τη δυναμική του νέου θεσμού και των νέων διευρυμένων ΟΤΑ είναι δυνατή η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη των περιοχών.
   Η Χίος δεκαετίες τώρα περιμένει όχι το κάτι παραπάνω για να ορθοποδήσει, αν και έχουν καταβληθεί προσπάθειες από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις,  αλλά τις βασικές υποδομές που αφορούν τις πύλες εισόδου, την επίλυση του υδρευτικού και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς για να μπορέσει επιτέλους να επενδύσει σε νέους ανθρώπους που θα παραμείνουν και θα εργαστούν στο νησί.
   Ταλαιπωρήθηκε πολλά χρόνια βυθισμένη στη διχόνοια, τη μικροπολιτική και τη ρουσφετολογική τακτική και δεν είναι τυχαίο ότι οι κομματικοί μηχανισμοί ψάχνουν απεγνωσμένα νέα πρόσωπα (όχι απαραιτήτως ηλικιακά) με νέες ιδέες και κυρίως νέα φιλοσοφία για την αυτοδιοίκηση και την πολιτική.
   Κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξουν οι ενέργειες αυτές, αλλά έτσι κι αλλιώς ας το λάβουν σοβαρά υπ’ όψη όλοι αυτοί οι φερόμενοι ως διατιθέμενοι για τις διακριτές θέσεις και ας προσγειωθούν με στόχο να λειτουργήσουν συναινετικά, «σεμνά και ταπεινά».
   Ποιόν άραγε δεν ενόχλησε η γνωστοποίηση των ονομάτων εκείνων που διατέθηκαν για την ιδιαιτέρως υψηλή θέση του αντιπεριφερειάρχη στο Νομό Χίου, που σημειωτέον ορίζεται και δεν χρειάζεται καν σταυρό προτίμησης.
   Προσωπικά, ανέκαθεν ήμουν εναντίον της περίφημης αυτοδιάθεσης για παρόμοιες θέσεις επειδή πιστεύω ότι στελέχη, που δραστηριοποιούνται μέσα σε ένα μεγάλο κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ και σε τόσο υψηλό επίπεδο, πρέπει να θεωρούνται αυτόματα διατεθειμένοι κάθε φορά που χρειάζεται η συμμετοχή τους.
   Έμειναν άραγε όλοι τους τόσο ικανοποιημένοι από την απήχηση και την αποτελεσματικότητα στον τομέα δράσης τους και τώρα αποφάσισαν να την επεκτείνουν σε ολόκληρο το Νομό;
   Και πού ήταν κάποιοι από αυτούς εκείνον τον δύσκολο Αύγουστο του 2007 όταν το ΠΑΣΟΚ έψαχνε «με το κερί»  3 υποψήφιους βουλευτές για να στελεχώσουν την Ελπίδα Τσουρή στο Εθνικό ψηφοδέλτιο;
   Και τότε και το 2009 προτίμησαν, ορισμένοι από αυτούς, να λειτουργήσουν ως νεροκουβαλητές υποψήφιων.
   Χαίρομαι που οι συνυποψήφιοι μου στις θριαμβευτικές για το ΠΑΣΟΚ εκλογές, και σε τοπικό και σε Πανελλαδικό επίπεδο, του περασμένου Οκτώβρη, Κώστας Τριαντάφυλλος και Παντελής Στεφάνου, απέφυγαν τη «βάσανο» της αυτοδιάθεσης αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι ανοιχτοί στο κάλεσμα του κινήματος παίρνοντας μέρος είτε ως επικεφαλής  είτε για άλλες διακριτές ή μη θέσεις στο νέο θεσμό της αυτοδιοίκησης, ανταποκρινόμενοι όλοι μαζί στο κάλεσμα της ανανέωσης.
   Το επίσης υψηλό αξίωμα του βουλευτή κατακτιέται, άλλωστε, μετά από μια διαρκή πορεία αγώνα και προσπάθειας σε πολλούς τομείς και δεν κρατιέται «ρεζερβέ».