Αρχική Απόψεις Aρθρα Ροταριανός Ομιλος: Το μνημείο των απαγχονισθέντων προκρίτων στην Οδό Δημοκρατίας

Ροταριανός Ομιλος: Το μνημείο των απαγχονισθέντων προκρίτων στην Οδό Δημοκρατίας

23

 ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΣ  ΟΜΙΛΟΣ  ΧΙΟΥ

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΘΕΝΤΩΝ ΠΡΟΚΡΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  

 

 Ευελπιστούμε πως πρόκειται απλώς για μια φήμη που δεν έχει βάση. Παρόλα αυτά ακούστηκε πως υπάρχει πιθανότητα μετακίνησης του μνημείου των απαγχονισθέντων προκρίτων του 1822 σε άλλο μέρος από αυτό που βρίσκεται τώρα, ανάμεσα στα καταστήματα δυτικά του Δημαρχείου.
   Το μνημείο ανεγέρθηκε με δαπάνη της Αλεξάνδρας-Ελένης Σκυλίτση-Αργέντη και με προτροπή, μάλλον, του συζύγου της, διακεκριμένου ιστορικού και Ευεργέτη της Χίου Φιλίππου Παντελή Αργέντη, διότι εκεί απαγχονίστηκαν οι πρόκριτοι της Χίου. Εκεί, και σε όλο το μήκος της οδού Δημοκρατίας, βρίσκονταν οι πλάτανοι πάνω στους οποίους οι Οθωμανικές αρχές κρέμασαν τους προύχοντες του νησιού. Το συγκεκριμένο σημείο ταυτίστηκε στη συλλογική μνήμη με τον απαγχονισμό των 63 Χιωτών. Ένα σημείο που πρέπει να θεωρείται καθαγιασμένο με το μαρτύριο του Χιώτικου λαού.
   Δεν μπορεί να παίζει κανείς με την ιστορία ενός τόπου ούτε να αλλάζουν θέση τα μνημεία κατά τα κέφια του κάθε άσχετου. Και η δυσπιστία μας απέναντι στις καλές προθέσεις της εκάστοτε αρχής είναι τέτοια που μας κάνει να υποψιαζόμαστε πως θέλουν να μετακινήσουν το μνημείο για να κόψουν τα κυπαρίσσια.