Αρχική Νέα Τοπικά Απάντηση Νομαρχίας σε Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για μελέτες έργων πολιτισμού

Απάντηση Νομαρχίας σε Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για μελέτες έργων πολιτισμού

6

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 Απαντώντας σε πρόσφατη επιστολή της εκπροσώπου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Α. Φύκαρη σχετικά με την εκπόνηση μελετών σε έργα πολιτισμού για τη Χίο θεωρούμε αναγκαίο να διευκρινίσουμε τα εξής:
Η βασική ευθύνη για την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση έργων αποκατάστασης της μνημειακής μας κληρονομιάς ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και στις κατά τόπους υπηρεσίες του.
Εντούτοις, διαπιστώνοντας έλλειμμα σε αυτόν τον τομέα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου από το 2006, κατέβαλλε επίμονη προσπάθεια να υπάρξουν Προγραμματικές Συμφωνίες μεταξύ ΟΤΑ Α Βαθμού, Ν.Α. Χίου και Υπουργείου Πολιτισμού για μελέτες έργων όπως:
Εξωτερικό Τείχος Φρουρίου Χίου,
Πύργος Δοτίων,
Αγ. Ιωάννης Αργέντη,
Μύλοι Ανέμωνα. 
Δυστυχώς, λόγω γραφειοκρατικών δυσχερειών των κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού η προσπάθεια αυτή δεν ευοδώθηκε.
Παράλληλα η Ν.Α. Χίου ολοκλήρωσε τη μελέτη αποκατάστασης του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ψαρών και ήδη έχει ζητήσει την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Νήσων Αιγαίου & Κρήτης, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.
Συμμεριζόμαστε την ανησυχία που εκφράζει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, με δεδομένο μάλιστα το χαμηλό ύψος των διαθέσιμων πόρων και θεωρούμε απαραίτητο να συνεχίσουμε την προσπάθεια σε συνεργασία με το σύνολο των τοπικών φορέων. 

Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Α. Χίου