Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη ΡΟΔΟΣ:- Ημερίδα «Οι φορητοί υπολογιστές στην εκπαίδευση»

ΡΟΔΟΣ:- Ημερίδα «Οι φορητοί υπολογιστές στην εκπαίδευση»

9


 

Το Σάββατο 12 Ιουνίου 2010 πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο ημερίδα με θέμα «Οι φορητοί υπολογιστές στην εκπαίδευση», υπό την αιγίδα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Διδασκαλείο «Αλέξανδρος Δελμούζος» και το ΠΜΣ «Επιστήμες της Αγωγής» του Π.Τ.Δ.Ε.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν συνολικά 114 άτομα, μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικοί και στελέχη της Δημόσιας και Ιδιωτικής εκπαίδευσης, προτπυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, γονείς, κ.ά. Η πολύ μεγάλη συμμετοχή στην ημερίδα ανέδειξε το έντονο ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών σχετικά με την ένταξη των νέων τεχνολογιών στη σχολική τάξη.


Οι εισηγήσεις κάλυψαν τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά ζητήματα από δράσεις ένταξης φορητών υπολογιστών στην εκπαίδευση στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα:


Κώστας Βρατσάλης: Χαιρετισμός της Ημερίδας και διατύπωση παιδαγωγικών ζητημάτων γύρω από τις τεχνολογικές καινοτομίες στον επαγγελματικό χώρο του εκπαιδευτικού.
Αλιβίζος Σοφός: Παρουσίαση τριών θεωρητικών προσεγγίσεων γύρω από την εκπαιδευτική αξιοποίηση του Φ/Υ και δομικών μεγεθών της παιδαγωγικής διαδικασίας (Διάλογος, Δομή και Αυτονομία) που σχετίζονται από την ένταξη του Φ/Υ.
Δημήτρης Σπανός: Ιστορική αναδρομή των προγραμμάτων ενός φορητού υπολογιστή ανά μαθητή (τάξεις οι οποίες δουλεύουν αποκλειστικά με φορητούς υπολογιστές) και σύνοψη ερευνητικών πορισμάτων από τις τάξεις αυτές.
Αλιβίζος Σοφός, Σταύρος Σαχτούρης: Παρουσίαση του προγράμματος “Ψηφιακή Τάξη” της Α’ Γυμνασίου και σχετικής έρευνας που έγινε στα νησιά του Αιγαίου σχετικά με το επίπεδο προβληματισμού των εκπαιδευτικών και την χρήση των φορητών στην τάξη.
Βασίλης Οικονόμου: Παρουσίαση της δομής εκπαιδευτικής μονάδας των Αθηνών (Εκπαιδευτήρια Δούκα) που λειτουργεί με έναν φορητό υπολογιστή για κάθε μαθητή και έναν διαδραστικό πίνακα σε κάθε τάξη και επίδειξη εκπαιδευτικού λογισμικού με το οποίο δουλεύουν οι μαθητές του σχολείου αυτού.
Θανάσης Πρίφτης, Arlen Dilsizian: Παρουσίαση του προγράμματος OLPC (one laptop per child) στην χώρα μας και επίδειξη εργασιών που έχουν γίνει από μαθητές της χώρας μας πάνω στους φορητούς υπολογιστές τύπου ΧΟ.
Μανώλης Χειλαδάκης: Παρουσίαση της Ψηφιακής Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δήμου Μουρεσίου από τον εκπαιδευτικό της τάξης.


Το απόγευμα του Σαββάτου οι κ. Πρίφτης και Dilsizian πραγματοποίησαν εκπαιδευτικό εργαστήριο με τους μαθητές της Δ’ Τάξης του Τριθέσιου Πειραματικού Σχολείου Ρόδου, το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα OLPC.


Η οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί τους συμμετέχοντες, τους προσκεκλημένους, τον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου και όλους όσους συντέλεσαν στην επιτυχία της ημερίδας.


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Κώστας Βρατσάλης (Αναπλ. Καθηγητής ΠΤΔΕ)
Ελένη Σκούρτου (Αναπλ. Καθηγήτρια ΠΤΔΕ)
Αλιβίζος Σοφός (Επίκ. Καθηγητής ΠΤΔΕ)
Βασιλεία Κούρτη-Καζούλλη (Επίκ. Καθηγήτρια ΠΤΔΕ)


ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δημήτρης Σπανός (Εκπαιδευτικός Πληροφορικής, υπ. Διδάκτορας ΠΤΔΕ)
Βασίλης Παράσχου (Εκπαιδευτικός Οικονομολόγος, υπ. Διδάκτορας ΠΤΔΕ)
Στεργούλα Τρέχα (Εκπαιδευτικός Αγγλικής γλώσσας, υπ. Διδάκτορας ΠΤΔΕ)