Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.): Θεσμός με δυναμική παρουσία στο νομό μας

Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.): Θεσμός με δυναμική παρουσία στο νομό μας

25

 Τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο (Ν.3369/6-07-05) αποτελούν Κρατικές Δομές της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και υποστηρίζονται από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.). Εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο. Στον νομό μας, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων άρχισε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 2005 και έκτοτε οργανώνει κάθε χρόνο εκπαιδευτικά προγράμματα ποικίλων αντικειμένων που απευθύνονται τόσο σε ενήλικες όσο και σε ειδικές ομάδες πληθυσμού.
    Παρά το γεγονός ότι στην φετινή χρονιά 2009-2010 παρουσιάστηκαν πολλές δυσκολίες και η έναρξη των προγραμμάτων άρχισε τον Μάρτιο με καθυστέρηση έξι μηνών, πραγματοποιήθηκαν 31 εκπαιδευτικά προγράμματα, αριθμός που φέρνει το Κ.Ε.Ε. του Νομού μας πρώτο σε ποσοστό επιτυχίας (94%) σε όλη την Ελλάδα, βάση των περσινών στόχων που είχαν τεθεί. 
    Για να γίνει αντιληπτή η επιτυχία της φετινής χρονιάς, αξίζει να σημειώσουμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα συγκεντρώθηκαν 522 αιτήσεις εκπαιδευομένων, αριθμός που πλησιάζει περιοχές όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Αυτό εκδηλώνει το μεγάλο ενδιαφέρον των συμπολιτών μας για τη Δια Βίου Μάθηση.
    Συγκεκριμένα, την τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδο λειτούργησαν τμήματα σε διάφορε περιοχές του Νομού, όπως εντός της πόλης, στη Λαγκάδα, στο Νεχώρι, στα Θυμιανά ακόμα και στις Οινούσσες.
    Παράλληλα, το Κ.Ε.Ε. συνέχισε τη δράση του και σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. Πραγματοποιήθηκε τμήμα «Συμβουλευτικής Κρατουμένων» σε κρατούμενους στη Δικαστική Φυλακή Χίου όπου υπήρχε μία άψογη συνεργασία τόσο με το Διευθυντή κ. Μιχάλη Γκιάλη όσο και με το προσωπικό της φυλακής. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν τμήματα στην μονάδα ΚΔΑΠ – ΑΜΕΑ στον Κοφινά με τη συμμετοχή ενηλίκων με ειδικές ανάγκες. Επίσης για πρώτη φορά φέτος, στο πλαίσιο της σύνδεσης της στρατιωτικής θητείας με την αγορά εργασίας, σε συνεργασία με τον Στρατό, πραγματοποιήθηκαν 4 τμήματα με τη συμμετοχή στρατιωτών, επαγγελματιών οπλιτών και αξιωματικών. Επίσης από το 2005 μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται τμήματα «Εκμάθησης Πληροφορικής» και «Αγγλικά στο Εργασιακό Περιβάλλον» σε τεταρτοετείς σπουδαστές στη Σχολή Μηχανικών ΑΕΝ έχοντας άριστη συνεργασία με το προσωπικό της Διοίκησης και κυρίως με το Διευθυντή Σπουδών κ. Νίκο Δανιήλ.
    Αναμφισβήτητα, ουσιαστικό μέρος αυτής της επιτυχίας οφείλεται τόσο στην συνεισφορά της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον κ. Παύλο Καλογεράκη όσο και στους Διευθυντές των Σχολείων που μας παραχωρούν τους χώρους διδασκαλίας, κυρίως το Διευθυντή του 3ου Γυμνασίου Χίου κ. Παναγιώτη Μπάη όπου πραγματοποιούνται πάνω από το 50% των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με αποτέλεσμα τα απογεύματα να μετατρέπεται κυριολεκτικά σε «Κέντρο Δια Βίου Μάθησης». Σημαντική είναι και η συνεισφορά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας κ. Νίκου Νύκτα, των Δήμων και των Πολιτιστικών Σωματείων του Νομού που στηρίζουν την προσπάθεια του Υπουργείου, αλλά κυρίως των εξαιρετικά καταρτισμένων εκπαιδευτών μας, οι οποίοι ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες, είναι πάντα αφοσιωμένοι στη Δια βίου Μάθηση. Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα Μ.Μ.Ε. που προβάλουν και γνωστοποιούν το θεσμό αφιλοκερδώς σε όλο το νομό.
    Το ΚΕΕ θα παραμείνει ανοιχτό όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στα νέα προγράμματα, τα οποία θα ξεκινήσουν το πιθανότερο αρχές Οκτωβρίου, μπορούν να απευθυνθούν στην έδρα του ΚΕΕ και να το δηλώσουν, στη διεύθυνση Μιχαήλ Λιβανού 25, Χίος, τηλ. 22710-81615 ή να στείλουν e-mail: keechiou@otenet.gr . Μοναδική προϋπόθεση για να συμμετέχει κάποιος στα προγράμματα τα οποία προσφέρονται δωρεάν, είναι να είναι ενήλικας. Το προσεχές διάστημα προγραμματίζεται εκδήλωση για την απονομή Πιστοποιητικών των Εκπαιδευομένων.
    Ελπίζουμε από την νέα χρονιά να θέσουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, ικανοποιώντας περισσότερες απαιτήσεις των εκπαιδευόμενων μας.