Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Σημεία ομιλίας Κ. Μουσουρούλη στη Βουλή για τον τουρισμό

Σημεία ομιλίας Κ. Μουσουρούλη στη Βουλή για τον τουρισμό

12

Δευτέρα, 21.6.2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την ανάγκη ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού νόμου, ως εργαλεία προώθησης της Τουριστικής ανάπτυξης επεσήμανε ο Βουλευτής Ν. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας την Παρασκευή, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της υπ’ αρ. : 39/27-5-2010 Επερώτησης 13 Βουλευτών της Ν.Δ, με θέμα: ‘’Ανυπαρξία Κυβερνητικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό’’.
Όπως είπε ο Κωστής Μουσουρούλης, ο Αναπτυξιακός Νόμος έχει αδρανοποιηθεί πλήρως από την Κυβέρνηση, χάνοντας πολύτιμο χρόνο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει πιο ισχυρές ενισχύσεις, ιδίως στην περιφέρεια.  Για το ΕΣΠΑ, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ενεργή προκήρυξη, πέραν όσων είχε προκηρύξει η Κυβέρνηση της Ν.Δ., τα οποία όμως σε πολλές περιπτώσεις, αν και είναι ώριμα, δεν προωθούνται, επειδή έχει πολιτικοποιηθεί  η διαδικασία ένταξής τους ή επειδή υπάρχει απουσία συντονισμού μεταξύ των Υπουργείων.
Ο Κωστής Μουσουρούλης ανέφερε, ως παραδείγματα, ορισμένα έργα στη Χίο, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί, όπως το Μουσείο Μαστίχας για το οποίο έχει καταθέσει δυο Ερωτήσεις, και αναμένεται εδώ και τρεις μήνες η εξειδίκευση, το Καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη Βολισσό, που είναι σε αναμονή, τη Μαρίνα Χίου, αλλά και την αναστολή της λειτουργίας του Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, χωρίς προφανή αιτιολογία.
Τέλος, ο Κ. Μουσουρούλης δευτερολογώντας, έθεσε και το θέμα της βίζας για τα νησιά του Αιγαίου και κάλεσε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα, το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τους Χιώτες και την επιχειρηματική κοινότητα.


Ακολουθεί το κείμενο με την πλήρη ομιλία του Κ. Μουσουρούλη από τα Πρακτικά της Βουλής (Πρωτολογία- Δευτερολογία).


*Δείτε την ομιλία και σε μορφή βίντεο:
Πρωτολογία: http://rcpt.yousendit.com/893848747/5d0bbab0a22b0ba18fa360c59e01bec6
Δευετρολογία: http://rcpt.yousendit.com/893871221/a099ef8702a71e2291a3d157a6e2f183


 


Ολομέλεια
Συζήτησης της υπ’ αρ. : 39/27-5-2010 Επερώτησης Βουλευτών της Ν.Δ,
με θέμα: ‘’Ανυπαρξία Κυβερνητικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό’’
Συνεδρίαση Παρασκευής, 18 Ιουνίου 2010
Ομιλία Κωστή Μουσουρούλη:ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ:


Κύριε Υπουργέ,
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο τουρισμός είναι μια βασική αναπτυξιακή επιλογή της χώρας μας που χαρακτηρίζεται από δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι η συγκέντρωση των υποδομών σε τρεις περιοχές της χώρας, στις οποίες βρίσκεται το 50% των κλινών. Το δεύτερο είναι η επικέντρωση στο τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος, με το γνωστό, κλασικό τουριστικό προϊόν «ήλιος – θάλασσα», όπου καταγράφεται το 50% των αφίξεων. Παράλληλα, η ζήτηση για νέες μορφές τουρισμού είναι πάρα πολύ χαμηλή. Και αυτό, παρά το ότι η χώρα μας έχει και ποικιλία τουριστικού προϊόντος, αλλά και πλούσιες επιλογές. Άρα, δεν έχουμε πετύχει –  και αυτό οφείλεται διαχρονικά σε όλες τις κυβερνήσεις – τη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος.
Έρχομαι τώρα σε έναν δείκτη, ιδιαίτερα σημαντικό για το μέλλον, ένα καμπανάκι κινδύνου, αν θέλετε. Βλέπουμε ότι ενώ υπάρχει σταθερότητα αφίξεων – προσοχή: σταθερότητα αφίξεων – ταυτόχρονα υπάρχει πτώση της δαπάνης ανά διανυκτέρευση αλλά και μείωση των διανυκτερεύσεων. Αυτός ο δείκτης δημιουργεί πολύ μεγάλες επισφάλειες για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας.
Δύο είναι τα βασικά εργαλεία για να διορθώσουμε το πρόβλημα: Το πρώτο είναι το ΕΣΠΑ, με την πολυτομεακή του προσέγγιση,  και το δεύτερο είναι ο αναπτυξιακός νόμος.
Έρχομαι κατ’ ευθείαν στον αναπτυξιακό νόμο, ένα νόμο που χαιρέτισε η ίδια η Κυβέρνησή σας. Η κ. Κατσέλη μάλιστα, τον έχει αναγνωρίσει ως ένα πολύ βασικό αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας. Πρόκειται για ένα νόμο, ο οποίος έχει αδρανοποιηθεί πλήρως από τη στιγμή που αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Πρώτον, σήμερα στην κεντρική γνωμοδοτική επιτροπή του Υπουργείου Οικονομίας εκκρεμούν τρεις χιλιάδες επενδύσεις. Όταν οι επενδύσεις αυτές, κύριε Υπουργέ, θα φθάσουν στην αξιολόγηση, δηλαδή σε ένα, σε δύο χρόνια, τότε θα έχουν διαφοροποιηθεί όλα σχεδόν τα σενάρια βιωσιμότητά τους.
Δεύτερο σημαντικό για τις επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις, προκειμένου να αξιολογηθούν, οφείλουν να έχουν δεσμεύσει τουλάχιστον το 25% της ιδίας συμμετοχής τους στην επένδυση. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ένα κρίσιμο κεφάλαιο κίνησης δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και αναγκάζονται και προσφεύγουν σε τραπεζικό δανεισμό.
Τρίτον, ΦΠΑ: ενώ υποχρεούται το κράτος εντός μηνός με βάση τη νομοθεσία να επιστρέψει το ΦΠΑ στις επιχειρήσεις – και υπ’ όψιν ο ΦΠΑ είναι στο 21% και από τον Ιούλιο πάει στο 23% – με διάφορα προσχήματα δεν το κάνουν. Και εδώ θα καταθέσω στα Πρακτικά μια απάντηση που πήρα από τον Υπουργό Οικονομικών, που στην ουσία επιβεβαιώνει ότι, το κράτος, με διάφορα προσχήματα καθυστερεί να επιστρέψει το ΦΠΑ για ευνόητους λόγους που φαντάζομαι τους αντιλαμβάνεστε.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, τα οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Ελάτε να κάνουμε έναν λογαριασμό. Ας δούμε μια επένδυση επιδοτούμενη κατά 40%, όπου η διάρκεια των καθυστερήσεων υπερβαίνει  τα δύο χρόνια. Και δεν μιλώ μόνο για την εκταμίευση, αλλά για την έγκριση και μέχρι τον έλεγχο και την εκταμίευση όπου περνά άλλος ένας ή και δύο χρόνια ακόμα. Οι επενδυτές αναγκάζονται να προσφύγουν σε τραπεζικό δανεισμό, με περίπου 8% επιτόκιο. Αν υπολογίσετε λοιπόν την ιδία συμμετοχή, το κεφάλαιο κίνησης και τον ΦΠΑ, το 40% της επιδότησης μπορεί να γίνει 20% ή και 15%. Στην ουσία δώρον άδωρο ο επενδυτικός νόμος. Όπως και να τον κάνει η κυρία Κατσέλη, ό,τι και αν φέρει η κυρία Κατσέλη στη Βουλή, φαντάζομαι το Σεπτέμβριο, από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η καθυστέρηση -η οποία καταλαβαίνετε ειδικά για το Υπουργείο Οικονομίας ότι οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι δεν βάλατε Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης επί επτά, οχτώ μήνες, για να λειτουργήσει την Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή- όλο αυτό  το εργαλείο, στην ουσία ακυρώνεται.
Έρχομαι στο ΕΣΠΑ. Αυτή τη στιγμή, αν μπει κανείς στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ, θα δει ότι δεν υπάρχει καμία ενεργός προκήρυξη. Υπάρχει μόνο μια, η οποία λέγεται «πράσινος τουρισμός» και μάλιστα είναι αναγγελία προκήρυξης. Δηλαδή «Θα» βγει. Ό,τι έχει προκηρυχθεί μέχρι τώρα, είναι έργο της Νέας Δημοκρατίας.
Επίσης, κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ο τουρισμός είναι μια πολιτική, η οποία πρέπει να συναρθρώνεται με τις υπόλοιπες πολιτικές: Πολιτισμό, μεταφορές, ανταγωνιστικότητα κ.ο.κ..  Το ΕΣΠΑ αυτόν ακριβώς το στόχο υπηρετεί. Σε κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα είτε τομεακό είτε περιφερειακό, υπάρχουν ειδικές δράσεις για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό. Αλλά και εκτός ΕΣΠΑ υπάρχουν δράσεις. Για παράδειγμα γνωρίζετε το μέτρο 3-1-1 και 3-1-3 του επιχειρησιακού προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη» που αφορά αποκλειστικά τον Τουρισμό; Ή τα προγράμματα του στόχου 3, πρώην INTERREG για διασυνοριακές και διαπεριφερειακές δράσεις στον τομέα του τουρισμού;
 Όλα αυτά απαιτούν ένα συντονισμό, μεταξύ των Υπουργείων.
Θα ήθελα να σας δώσω μερικά παραδείγματα. Ίσως, αν δεν μου φτάσει ο χρόνος, θα τα πω στη δευτερολογία μου. Στην πατρίδα μου τη Χίο, έχουμε τρία, τέσσερα έργα, τα οποία μπορούν να προωθηθούν μόνο εφόσον συνεννοηθείτε με τα άλλα εμπλεκόμενα Υπουργεία και υπηρεσίες.
Σας κατέθεσα δυο Ερωτήσεις για το Μουσείο της μαστίχας. Στην πρώτη και αισιόδοξη απάντησή σας, αναφέρατε ότι ολοκληρώνεται η εξειδίκευση και το έργο σύντομα θα ενταχθεί. Αυτό πριν από τρεις μήνες.
Προχθές, σε δεύτερη ερώτησή μου, μού απαντήσατε ότι «Περιμένουμε ακόμα την εξειδίκευση των δράσεων από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας», παραπέμποντάς με στην κυρία Κατσέλη. Τρεις μήνες λοιπόν, περιμένουμε αυτήν την εξειδίκευση, προκειμένου να γίνει η ένταξη ενός βασικού έργου, το οποίο συνδυάζει Τουρισμό, Πολιτισμό, Περιφερειακή Ανάπτυξη. Αυτό δεν είναι σωστό και δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτό.
Καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη Βολισσό: Αντίστοιχη περίπτωση με δυο, τρεις, τέσσερις μήνες αναμονή.
Μαρίνα Χίου: Άλλες δραστηριότητες που συνδέονται με τον Τουρισμό, Θρησκευτικό ή άλλο Τουρισμό κλπ.
Βλέπω επίσης μια τάση, –και αυτό πρέπει να το ακούσουν οι συνάδελφοι- να εντάσσονται στα προγράμματα μόνο οι δράσεις που υλοποιούνται από υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Πολιτισμό, όμως, κάνουν και τα άλλα Υπουργεία ή και οι Νομαρχίες ακόμα. Υπάρχουν περιπτώσεις, ώριμων έργων, που παρά το ότι έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη δεν προωθούνται, επειδή έχει πολιτικοποιηθεί –με συγχωρείτε που το λέω, αλλά μπορώ να το αποδείξω- η διαδικασία ένταξης δράσεων στο ΕΣΠΑ. Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, όπου έργα πολιτισμού πολύ σημαντικά, επειδή δεν ανήκουν σε υπηρεσία που εποπτεύεται από το Υπουργείο σας, να μην έχουν πρόσβαση στο ΕΣΠΑ.
Να πω και κάτι άλλο: Εκπαίδευση. Στη Χίο, μετά από μια προσπάθεια δέκα ετών, είχε δημιουργηθεί το τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης Τουρισμού. Έρχεται λοιπόν, η Κυβέρνηση τον Οκτώβριο και το καταργεί, μονοκοντυλιά. «Δεν χρειάζεται» λέει. Συνεννοηθήκατε με την κυρία Διαμαντοπούλου, αν πραγματικά χρειάζεται ή δεν χρειάζεται ένα τέτοιο τμήμα; Δεν το κάνατε. Απεναντίας, ήρθε στη Χίο ο κ. Πουσαίος, ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού και εγκαινίασε το τμήμα που αμέσως μετά καταργήσατε. Το Δεκέμβριο του 2009, κύριε Παπουτσή,  ήρθε, συνεχάρη, είπε ότι το τμήμα αυτό θα βελτιώσει το τουριστικό προϊόν και μετά από ένα μήνα, η κυρία Διαμαντοπούλου το κατήργησε μαζί με άλλα. Μαζί με τα ξερά, καίγονται λοιπόν και τα χλωρά. Γιατί εδώ, το συγκεκριμένο τμήμα είχε μια προϊστορία δέκα ετών.
 Το παράδειγμα των Περιφερειακών αεροδρομίων το ανέπτυξε ο κ. Καλαφάτης.  Ελάτε στη Χίο –σας καλώ εγώ προσωπικά- να δείτε την εικόνα που παρουσιάζει το αεροδρόμιο του νησιού μας και ύστερα τα συζητάμε.
 Ευχαριστώ πολύ.


ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ


 Κύριε Υπουργέ,
Αναρωτηθήκατε στα πρώτα λεπτά της πρωτολογίας σας, γιατί γίναμε ευάλωτοι ως χώρα, πώς δώσαμε αυτή την εικόνα στο εξωτερικό ότι είμαστε ένα κράτος απατεώνων, ένα κράτος που αναμοχλεύει κατάλληλα τα στατιστικά στοιχεία και ούτω καθεξής.
Θα σας δώσω μία εξήγηση. Θυμάμαι πάρα πολύ καλά τον περασμένο Νοέμβριο τον Πρωθυπουργό της χώρας να δίνει συνέντευξη στο CNN, στην Κριστιάν Αμανπούρ -την παρακολούθησα κι εγώ τη συνέντευξη- και στο ερώτημα τι έχει να πει για τη φαλκίδευση των στατιστικών δεδομένων της χώρας, η απάντηση ήταν: «Ναι, όντως γίνεται αυτό και γι’ αυτό εμείς, ως Κυβέρνηση, πήραμε την πρωτοβουλία να ανεξαρτητοποιήσουμε την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία». Το λέω για να μην αναρωτιόμαστε τόσο πολύ πως γίναμε ευάλωτοι.
Δεύτερον, είπατε, κύριε Υπουργέ, ότι δεν βρήκατε υποδομή για να «τρέξει» το ΕΣΠΑ. Σας θυμίζω λοιπόν ότι βρήκατε ένα Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με υπερ-απορροφητικότητα, όπως εσείς ο ίδιος είπατε, βρήκατε μία στρατηγική του ΕΣΠΑ η οποία και έχει επικροτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει επιβεβαιωθεί στην πραγματικότητα η αρτιότητά της, βρήκατε εγκεκριμένα προγράμματα, βρήκατε εγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου και βέβαια ειδικές Υπηρεσίες διαχείρισης, στελεχωμένες και με όλη την υλικοτεχνική υποδομή. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.
Είπατε επίσης και για απουσία μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τον τουρισμό. Σας καλώ λοιπόν να διαβάσετε τη στρατηγική που έχουμε περιγράψει στο εγκεκριμένο ΕΣΠΑ, για να δείτε ότι δεν υπάρχει απουσία στρατηγικής. Κάτι άλλο λείπει.
Όσο για τον τουρίστα του αύριο. Η ουσία είναι ότι πρέπει να μελετήσουμε πώς θα εξελιχθούν οι τάσεις στον τουρισμό και να προετοιμαστούμε από τώρα, για να εξυπηρετήσουμε τη ζήτηση που θα δημιουργηθεί στο μέλλον. Νομίζουμε λοιπόν ότι η σημερινή αρχιτεκτονική του ΕΣΠΑ, σας δίνει τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθείτε οριζόντια και κάθετα σ’ όλα τα προγράμματα, με μεγαλύτερο εύρος δράσεων, αλλά και με πολλαπλές  συνέργειες. Και μάλιστα χάρηκα πάρα πολύ που ο κ. Παπουτσής μου θύμισε ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο τουρισμός και ο πολιτισμός ήταν οριζόντιες προτεραιότητες, στις οποίες συνεισέφεραν με τις πολιτικές τους όλες οι Γενικές Διευθύνσεις. Ήταν ένα πολύ εύστοχο παράδειγμα. Ο πολιτισμός, ο τουρισμός, όπως αντιμετωπίζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ακριβώς αντιμετωπίζεται και στο ΕΣΠΑ, άρα εναπόκειται σ’ εσάς να κινητοποιήσετε όλες τις δυνάμεις σας για να ενεργοποιήσετε τα προγράμματα.
Μία επόμενη παρατήρηση έχει να κάνει με τον αναπτυξιακό νόμο. Τα είπα στην πρωτολογία μου πολύ αναλυτικά. Σας είπα ότι αυτή η ιστορία της επιδότησης έχει εκφυλιστεί και σήμερα αυτό που στην ουσία μπορεί να προσβλέπει ένας επενδυτής είναι 15%-20% επιδότηση κι όχι 40%. Και βέβαια σημειώνω εδώ ότι από 1-1-2011 αλλάζει ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων και αυτές τις εντάσεις ενίσχυσης που θα μπορούσαμε να δώσουμε μέχρι το 2010, δεν θα μπορούμε να τις δώσουμε το 2011. Άρα από τις 29 Ιανουαρίου που σταμάτησε ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος και μέχρι το Υπουργείο Οικονομίας να φέρει τον επόμενο αναπτυξιακό στη Βουλή, χάθηκαν μήνες κατά τους οποίους θα μπορούσαμε να δώσουμε πιο ισχυρές ενισχύσεις, ιδίως στην περιφέρεια που, όπως είπα στην πρωτολογία μου, υποφέρει από έλλειψη υποδομών.
      Δύο τελευταία θέματα. Εξαγγείλατε διάφορα προγράμματα. Θα σας πω ένα, για παράδειγμα. Πρόκειται για πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, με βάση το οποίο επιδοτούνται οι επιχειρηματίες που προσλαμβάνουν ανέργους. Το πρόγραμμα αυτό που καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, εξαγγέλθηκε πριν από ενάμιση – δύο μήνες και σήμερα η απάντηση που δίνει ο ΟΑΕΔ σε όποιον ενδιαφέρεται είναι «Δεν ξέρουμε ακόμη. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε τις αιτήσεις». Και το πρόγραμμα αυτό ενδιαφέρει πάρα πολλές τουριστικές επιχειρήσεις που, όπως ξέρετε, έχουν πρόβλημα εποχικότητας.
      Το δεύτερο θέμα το οποίο θα ήθελα να σας παρακαλέσω να δείτε πιο ζεστά, είναι το θέμα της βίζας, ειδικά για το Αιγαίο και μάλιστα για την πατρίδα μου τη Χίο. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα όλη την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και όλους εμάς στο νησί. Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός άφησε ένα «παραθυράκι» στην τελευταία συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του. Θα  παρακαλούσα λοιπόν στη δευτερολογία σας να μας δώσετε τη δική σας άποψη για την προοπτική που υπάρχει στο θέμα της βίζας».