Αρχική Απόψεις Aρθρα Ροταριανός Ομιλος: 37 χρόνια τα ίδια…

Ροταριανός Ομιλος: 37 χρόνια τα ίδια…

18

 ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΣ  ΟΜΙΛΟΣ  ΧΙΟΥ

ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ
ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ;

   Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ροταριανού Ομίλου Πεντέλης στη Χίο προσφέρθηκε στον Πρόεδρο του Ομίλου της Χίου ο τόμος της χρονιάς 1973 από τη σειρά Χίος-Ημερολόγιο των αδελφών Χαβιάρα.
   Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει ένα ενδιαφέρον και εκτεταμένο άρθρο για τους πύργους και τα κάστρα στη Χίο. Το δεύτερο μέρος αναφέρει τα σημαντικά γεγονότα της χρονιάς που πέρασε. Αντιγράφουμε δύο αποσπάσματα που αφορούν τα αυθαίρετα κτίσματα της Χούντας στην οδό Λάδης και στη Μπέλλα Βίστα.
   «…Στις 11 Αυγούστου … Θεμελιώθηκε από εκπρόσωπο του Κράτους Πνευματικό Κέντρο σε ένα μεγάλο οικόπεδο ακριβώς πίσω από την Εθνική Τράπεζα στη γωνία των οδών Κανάρη και Λάδης… Τώρα θα υψωθεί περικαλλέστατο (ελπίζουμε) νέο οικοδόμημα… θα έχει αίθουσα διαλέξεων, αίθουσα προβολής ταινιών, εντευκτήριο νεότητος, αίθουσα παραστάσεων. Γενικά αναμένεται ένα θαυμάσιο χτήριο, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της εποχής και καλύπτοντας πολλές ανάγκες…»
Ευτυχώς που έκτισαν οι Ξυλάδες το Ομήρειο γιατί θα περιμέναμε ακόμα να καλύψουμε τις ανάγκες μας στο κτίριο της Λάδης.
Ακολουθεί μια παράγραφος για τα νεόδμητα κτίσματα στην Μπέλλα Βίστα:
   «…Φέτος άρχισε η διαμόρφωση του χώρου, όπου έως τώρα ήταν το κέντρο Κασαπάκη, για την ανέγερση τουριστικού περιπτέρου…» (Εάν δεν κάνουμε λάθος το τουριστικό περίπτερο έγινε πιτσαρία.)
Το οποίο καταλήγει ως εξής:
   «…Τελειώνει ακόμα και το περίφημο κέντρο του Ναυτικού Ομίλου Χίου. Πρόκειται για μοντέρνο οικοδόμημα, που θα δέχεται όχι μόνο τους τουρίστες και τους ξένους, αλλά και τους Χιώτες. Έτσι η ωραία παραλία, η ειδυλλιακή κι ολόφωτη γέμισε επιβλητικά κτήρια. Και ο Θεός βοηθός!…».