Αρχική Νέα Τοπικά Συμμετοχή ΓΓ Περιφέρειας στο συνέδριο «Αφαλάτωση με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα νησιά...

Συμμετοχή ΓΓ Περιφέρειας στο συνέδριο «Αφαλάτωση με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα νησιά του Αιγαίου»

16

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στο συνέδριο με θέμα την «Αφαλάτωση με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα νησιά του Αιγαίου» που διοργάνωσε το Ενεργειακό Γραφείο Ίου-Αιγαίου, το Σάββατο 12 Ιουνίου στη Σαντορίνη, συμμετείχε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας της, η κ. Θεολογίτου τόνισε ότι η διαχείριση υδάτινων πόρων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι υδάτινοι πόροι δεν είναι απεριόριστοι και μάλιστα σε πολλές περιοχές του κόσμου η ανεπάρκειά τους συνιστά σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη. Η μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα και η έντονη οικονομική δραστηριότητα συνεπάγονται την αύξηση της  κατανάλωσης νερού με ραγδαίους ρυθμούς.
Σ’ ότι αφορά στα νησιά του Αιγαίου, ειδικότερα, με την έντονη τουριστική κίνηση, η κ. Θεολογίτου τόνισε ότι: «έχουν ανάγκη από πολύ και καλής ποιότητας νερό, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι σημαντικό λοιπόν, η υδροδότηση των νησιών του Αιγαίου να ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των κατοίκων, θα σέβεται το περιβάλλον και θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε νησιού».
Οι συμβατικές πρακτικές υδροδότησης των νησιών, όπως ανέφερε η κ. Θεολογίτου «έχουν αποδειχθεί πολλές φορές αναποτελεσματικές και με υψηλό κόστος, γεγονός που καθιστά αναγκαία την υιοθέτηση νέων καινοτόμων και πιο αποτελεσματικών μεθόδων. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη μονάδων αφαλάτωσης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεπάγεται σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά πλεονεκτήματα για τις νησιωτικές περιοχές, ενώ μπορεί να καλύψει ανάγκες στην τροφοδοσία σε φρέσκο νερό και να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε μια ευρύτερη πολιτική ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων».
Τέλος όπως υποστήριξε η κ. Θεολογίτου και μετά την εποικοδομητική συζήτηση να ακολουθήσουν «γόνιμες προτάσεις για τη δημιουργία ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της αφαλάτωσης με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». 
Στο πλαίσιο της ημερίδας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Γενικής Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφίας Θεολογίτου, του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Βασίλη Μπρακουμάτσου και στελεχών της «Εγνατία Α.Ε».