Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Παρουσίαση υλικού μιας εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας και ενός βιβλίου

Παρουσίαση υλικού μιας εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας και ενός βιβλίου

89

 Μία ιδιαιτέρως σημαντική καινοτομία η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τον περασμένο Οκτώβριο, και αφορά την παραγωγή εκπαιδευτικού ηλεκτρονικού υλικού, ολοκληρώθηκε τις ημέρες αυτές και πρόκειται να παρουσιαστεί στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στο  Χιακό κοινό την Τρίτη  22 Ιουνίου 2010, στις 8  το απόγευμα στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο.  Μαζί θα παρουσιαστεί και το βιβλίο – λεύκωμα  που αφορά τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας, το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα.
Α) Το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό αποτελείται από ολιγόλεπτα ντοκιμαντέρ εκπαιδευτικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Το ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός είναι πως όλα είναι  δουλεμένα από συναδέλφους εκπαιδευτικούς. Κείμενα , παρουσίαση, σκηνοθεσία, ηλεκτρονική λήψη, μοντάζ και αναπαραγωγή. Τα ντοκιμαντέρ αφορούν ιστορικούς, κυρίως, τόπους του Νησιού μας, ιστορικά γεγονότα, πολιτιστικούς χώρους, ιστορικές σελίδες της Χίου, αρχιτεκτονική, πολιτισμό. Το έργο έχει τον τίτλο:  «Χίος, ένα ταξίδι στον Χρόνο, την Ιστορία, τον Πολιτισμό». Αφιερώνεται με πολύ αγάπη στους μαθητές μας οι οποίοι πρέπει να μάθουν  να αγαπούν με όλη τους την καρδιά  τη Χίο μας.
 Είναι, αναμφίβολα,  μια πρωτόγνωρη για τα εκπαιδευτικά δεδομένα εργασία.  Με το βλέμμα του εκπαιδευτικού, για χρήση από τους μαθητές μας, δημιουργήθηκε μία εκπαιδευτική ταινία με «σπονδυλωτή»  μορφή 18 θεματικών ενοτήτων. Όλα, σε μια εύχρηστη συσκευασία   4  DVDς, συνολικού χρόνου 220 λεπτών, τα οποία  θα διατεθούν σε όλα τα σχολεία μας προς αναπαραγωγή και χρήση, όπως επίσης και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Θα συνοδεύονται και από ένα τεύχος – σε ηλεκτρονική  και «χάρτινη» μορφή – με τα αντίστοιχα κείμενα.
 Οι συνάδελφοι οι οποίοι συμμετείχαν στην πρωτοβουλία αυτή και στους οποίους αξίζουν ευχαριστίες και  θερμά συγχαρητήρια είναι οι: π. Γεώργιος Λιαδής,  Ελένη Μενεξέ, Μαρία Παπλού, Μαρία Βορριά, Γεώργιος Σφήκας , Ιωάννης Μαρούκας, Γεώργιος Πίττας, Δημήτριος Φακούδης, Ελένη Κοκκώδη, Ειρήνη Πέππα, Λαμπρινή Αλμυρούδη, Αργυρώ Νεοχωρούση, Ιωάννης Κουγιούλης, Σταυρούλα Αλατσατιανού, Βάσω Ζύμαρη,  Δημήτριος Βρούζος, Λεωνίδας Κωστάλας, Μανώλης Μαυρέλος, Νικόλαος Φλάμος, Άννα Κάκκαρη.
 Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για την συνάδελφο καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Νίκη Κοντού, η οποία ανέλαβε το πολύ σημαντικό έργο της βιντεοσκόπησης, της σκηνοθεσίας και της ηλεκτρονικής τακτοποίησης του όλου υλικού.


Β)  Όπως προαναφέρθηκε, στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και το βιβλίο- λεύκωμα  «Το Δεύτερο σκαλοπάτι της Γνώσης» , το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα και περιέχει ιστορικά και πληροφοριακά στοιχεία για τα σχολεία  της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας. Για το βιβλίο αυτό εργάστηκαν πολλοί συνάδελφοι από όλα τα σχολεία. Το βιβλίο περιέχει πολλά ιστορικά στοιχεία για τα σχολεία μας, φωτογραφίες, παράθεση σχολικών δραστηριοτήτων και καταγραφή επιτυχιών. Αποτελεί ένα συλλεκτικό κομμάτι για τον εκπαιδευτικό,  τον συντοπίτη, τον ερευνητή του αύριο. Τον συντονισμό της προσπάθειας  είχαν η Φιλόλογος Ευτυχία Βλυσίδου, διευθύντρια του Γυμνασίου Κάμπου και η Φιλόλογος Σοφία – Βέρα Λαμπίκη καθηγήτρια του 2ου Γενικού Λυκείου.
Ας μου επιτραπεί να σημειώσω ότι προσωπικά θεωρώ πως είναι ευτυχής συγκυρία για εμένα,  το τελευταίο έργο της Διεύθυνσης στην εκπαιδευτική μου σταδιοδρομία να είναι η δημιουργία και η παρουσίαση  εκπαιδευτικού και πολιτιστικού υλικού το οποίο αφορά τον τόπο μας. Και αυτό έγινε πραγματικότητα χάρις στην ένθερμη αποδοχή και υλοποίηση των προτάσεών μου από αγαπητούς και άξιους συναδέλφους.