Αρχική Νέα Τοπικά Φίλος του Πεζού: Καθρέφτης μας η πόλη

Φίλος του Πεζού: Καθρέφτης μας η πόλη

4

Φίλος του Πεζού
Ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών της Χίου
για τα δικαιώματα των πεζών
και την ποιότητα ζωής στην πόλη

25-6-2010
ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΜΑΣ   ΠΟΛΗ 
Ακούγονται συχνά αρνητικά σχόλια  για την  κακή ως απαράδεκτη εικόνα του αστικού χώρου,  η οποία  ευτυχώς, είναι αισθητά  αντίθετη μ’ αυτή της φύσης του νησιού που βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση.
Αν αληθεύει ότι οι πόλεις είναι  εικόνα της ιστορίας, του πολιτισμού και του ήθους των κατοίκων τους  τότε,  κι ας μη μας κακοφαίνεται,   η Χίος είναι μία πόλη βάρβαρη ,  αφού  εμείς οι  κάτοικοι,   έχουμε  γυρίσει την πλάτη στην ιστορία  και   συμπεριφερόμαστε σαν άφρονες  κληρονόμοι που  μοναδικό μας κριτήριο είναι η οικονομική  εκμετάλλευση της πλούσιας κληρονομιάς.
Να μερικά  παραδείγματα .  
* Το σημαντικότερο μνημείο της πόλης,  το Κάστρο,  χρόνια τώρα είναι ένα θλιβερό ερείπιο, κι ο υποβαθμισμένος   οικισμός   αντί να αναδειχθεί ως στολίδι    καταστρέφεται απ’ το ενδιαφέρον της   γραφειοκρατίας (!) και  το  λαϊκισμό.
* Οι περιφερειακοί οικισμοί   αναπτύσσονται τόσο άναρχα (με την άδεια των Υπηρεσιών) που σε λίγα χρόνια,  θα θυμίζουν φαβέλες.
* Το Κέντρο,   τρανό δείγμα απουσίας οράματος των κατά καιρούς αρχόντων, έχει δεκάδες προβλήματα αισθητικής, πολεοδομικής ανάπτυξης, κίνησης τροχοφόρων,  πεζών κλπ. Πρόκειται για ένα  αφιλόξενο   σύνολο που ενώ προσδοκά τουρισμό, κάνει ότι μπορεί για να  απωθήσει ντόπιους και επισκέπτες
* Οι συνήθως άστοχες και τεχνικά ατελείς κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που γίνονται στο κέντρο της ,  αποκλείουν την κυκλοφορία των πεζών στους βασικούς άξονες κυκλοφορίας.
* Τα εμπόδια στα πεζοδρόμια κάνουν συχνά μαρτυρική  την κίνηση των πεζών και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
* Οι πεζόδρομοι του εμπορικού κέντρου είναι μάλλον  χώροι στάθμευσης ή διευκόλυνσης κυκλοφορίας δικύκλων αντί να είναι οάσεις για τους πεζούς.
* Τα απαίσια γκράφιτι στους τοίχους που μας κυκλώνουν από κάθε κατεύθυνση,   μοιάζουν   κραυγές πνευματικά κατώτερων όντων
* Τα νεόκοπα φανάρια ρύθμισης της κυκλοφορίας, ακόμα κι αυτά, δείχνουν την αδιαφορία των Υπηρεσιών για τις ανάγκες των πεζών.  Έχουν τοποθετηθεί φανάρια για διαβάσεις πεζών,  αλλά λείπουν(!) τα πεζοδρόμια και το ενδιαφέρον των μελετητών για τους πεζούς..
* Το οπτικό κομφούζιο με τις διαφημιστικές πινακίδες έχει ξεπεράσει κάθε όριο ενώ άλλες, βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των πεζών αλλά η Τροχαία, περί άλλα τυρβάζει…
* Οι  θόρυβοι έχουν γίνει συνώνυμο της επαρχιώτικης ζωής κι εμείς  τους ανεχόμαστε λες κι είναι   δείγμα προόδου
Συνηθίσαμε την  παρακμιακή εικόνα της πόλης μας αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τους επισκέπτες. Η Χίος ως τουριστικός προορισμός καταστρέφεται από το λαϊκισμό των αρχόντων και την βολική αδιαφορία των Υπηρεσιών, οι οποίες, αντί να εφαρμόζουν το νόμο, προσφέρουν την ανοχή τους  στην  κακή νοοτροπία των κάθε λογής αιρετών ή διορισμένων σε θέσεις εξουσίας.
Ως Μεσογειακός λαός,  ενώ απολαμβάνουμε τους δημόσιους χώρους  δεν διαθέτουμε την αναγκαία κουλτούρα υπεράσπισής τους.

 Εθελοτυφλούμε, βαυκαλιζόμενοι τους πολιτισμένους, οι Χιώτες, παγιδευμένοι στον  του κακό εαυτό μας…