Αρχική Νέα Τοπικά Ψήφισμα σωματείου ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στα ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ: Η Κρίση παράγει Χρήση

Ψήφισμα σωματείου ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στα ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ: Η Κρίση παράγει Χρήση

9

 ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝΟι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών εν όψει μιας ακόμη Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών, καλούνται να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης και χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. Η Κρίση παράγει Χρήση, καθώς μία από τις αιτίες που οδηγούν στη χρήση ουσιών είναι η κοινωνική παθογένεια που εκφράζεται σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό, ως κρίση θεσμών, αξιών, καταστολής κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Ως ψυχότροπες, οι εξαρτησιογόνες ουσίες αποτελούν εναλλακτική φυγή από την δυσφορία, το άγχος, την απελπισία και την απόγνωση στην οποία μπορεί να οδηγήσει η απώλεια κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας ως συνέπεια της στέρησης των υλικών όρων διαβίωσης, του κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης.
      Τα Κέντρα Πρόληψης, στην κρατούσα ιδεολογία περί περικοπής δημοσίων δαπανών, στην καθαρή λογιστική διαχείριση των κοινωνικών δαπανών θεωρούνται πολυτελείς δομές! Δυστυχώς και ενώ πλήττεται η ψυχική υγεία των κοινωνικοοικονομικά ευπαθών ομάδων, τα Κέντρα Πρόληψης, που αποτελούν δομές προστασίας και ενίσχυσης, προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας λιμνάζουν σε αγκυλώσεις λογιστικού κόστους της υποστήριξης τους! Οι εξαγγελίες για θεσμική επίλυση του προβλήματος λειτουργίας τους και σχεδίου περαιτέρω ενίσχυσης και ανάπτυξής τους σε επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο παραμένουν, δυστυχώς, απλές διακηρύξεις και υποσχέσεις, που συνηθίζονται σε Ημέρες Παγκόσμιας Ευαισθητοποίησης σε κοινωνικά προβλήματα.

Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες διεκδικούμε:


* Άμεση επίλυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης στη βάση της πρότασης του Σωματείου για αλλαγή της νομικής μορφής των «αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών» και σύσταση 13 ΝΠΔΔ στις Περιφέρειες, εντασσόμενων στο Υπουργείο Υγείας με την Επιστημονική Εποπτεία του ΟΚΑΝΑ.
* Άμεση καταβολή όλων των οφειλών του ΟΚΑΝΑ στα Κέντρα Πρόληψης, για τα χρέη των προηγουμένων 3 ετών λόγω της υποχρηματοδότησής τους.
* Άμεση καταβολή των οφειλών για το τρέχον έτος από τον κωδικό που εγγράφεται στις δαπάνες του Υπουργείου Υγείας στον κρατικό προϋπολογισμό.
* Άμεση έναρξη της εκπαίδευσης των εργαζομένων σε νέες μεθόδους αντιμετώπισης των εξαρτητικών συμπεριφορών, καθώς και βασική εκπαίδευση/κατάρτιση του νέου επιστημονικού προσωπικού που στελεχώνει τα Κέντρα Πρόληψης.