Αρχική Πολιτισμός ΑΝΔΡΟΣ: εγκαινιάσθηκε έκθεση μοντέλων μικροναυπηγικής του Ευάγγελου Γρυπιώτη, συμμετοχή και του υπό...

ΑΝΔΡΟΣ: εγκαινιάσθηκε έκθεση μοντέλων μικροναυπηγικής του Ευάγγελου Γρυπιώτη, συμμετοχή και του υπό σύσταση Ναυτικού Μουσείου Καρδαμύλων

13

Το Σάββατο 19 Ιουνίου 2010 εγκαινιάσθηκε η έκθεση των μοντέλων μικροναυπηγικής του Ευάγγελου Γρυπιώτη, σε συνδιοργάνωση του δήμου Άνδρου και της Καϊρίου Βιβλιοθήκης Άνδρου.

Την έκθεση εγκαινίασαν ο δήμαρχος Άνδρου, ο διευθυντής της Καϊρίου Βιβλιοθήκης κ. Λεων. Καμπάνης, η υπεύθυνη του Ναυτικού Μουσείου κ. Φωτεινή Ξυλά-Φαφαλιού και ο καλλιτέχνης κ. Ευάγγελος Γρυπιώτης, ο οποίος κατόπιν ξενάγησε το κοινό και μίλησε για τα έργα του. 

Η έκθεση που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο της Καίρίου Βιβλιοθήκης στην Χώρα της Άνδρου, θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2010 και θα είναι επισκέψιμη από τα σχολεία της Άνδρου και πολλών άλλων από τα γειτονικά νησιά. 
 Το υπό σύσταση Ναυτικό Μουσείο Καρδαμύλων πρόσφερε δανειστικά τα έργα που ανήκουν στην συλλογή του και η υπεύθυνη της επιτροπής κ. Ξυλά-Φαφαλιού, σε ανταπόδοση των  ευχαριστηρίων, εξέφρασε την χαρά της για την συμμετοχή τους, η οποία στο μέλλον θα αποτελέσει θεμέλιο συνεργασίας των δύο νησιών σε θέματα πολιτισμού.

Η απόφαση της επιτροπής να δανείσει τα έργα του Ν.Μ.Κ. ήταν εύκολη και χωρίς ενδοιασμούς, για τον λόγο ότι εκτός από την εκτίμηση στο πρόσωπο του κ. Γρυπιώτη και στο έργο του, αισθάνεται ότι το νησί της Χίου πορεύεται από την αρχαιότητα με το νησί της Άνδρου, σε δρόμους παράλληλους, στον τομέα της ναυτοσύνης και της ναυτιλίας, αλλά και του πολιτισμού. Σε εποχές δύσκολες όπως είναι η σημερινή, ο πολιτισμός και η τέχνη, μαζί με την θάλασσα και την ναυτιλία ενώνει και δυναμώνει την ανθρωπότητα
Τα έργα που έχουν δανεισθεί από το Ναυτικό Μουσείο Καρδαμύλων στην Καϊριο Βιβλιοθήκη για τους σκοπούς της έκθεσης αποτελούν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα μοντέλων ελληνικών πλοίων απο την αρχαιότητα, μέχρι τον 19ο αιώνα και υποστηρίζουν την ιστορική μελέτη που θα λειτουργήσει σαν βάση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου.