Αρχική Νέα Τοπικά Παιδαγωγική Ομάδα Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: αποχαιρετισμός στην τέως διευθύντρια που βγαίνει στη...

Παιδαγωγική Ομάδα Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: αποχαιρετισμός στην τέως διευθύντρια που βγαίνει στη σύνταξη

20

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΣΑΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ…


 

Εν όψει της αποχώρησης της δασκάλας κ. Σταματουλάκη Αλεξάνδρας από τη θέση της Υπεύθυνης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Ομηρούπολης, λόγω συνταξιοδότησής της, η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ αποτελούμενη από τους εκπαιδευτικούς Αλούπη Μαρία Στέλλα, Αθανασιά Ιφιγένεια, Μαργάνη Κωνσταντίνα, Στεφανίδου Ουρανία, Σπυράκη Σταύρο, Τσεγενίδου Θεοδώρα, καταθέτουμε αυτές τις ελάχιστες σκέψεις ως ένδειξη σεβασμού και αγάπης.

Όταν το όραμα γίνεται πράξη


Πίστεψε στις αρχές και επιδιώξεις  της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής, δηλαδή της ολιστικής θεώρησης του φυσικού, κοινωνικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, της κατανόησης των αλληλοεξαρτώμενων σχέσεων ανθρώπου, κοινωνίας και φύσης, της συνειδητοποίησης της περιβαλλοντικής αξίας για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές, της ερευνητικής, βιωματικής, μαθησιακής διαδικασίας αναζήτησης, ανακάλυψης, μετασχηματισμού και κατάκτησης της γνώσης, της αλλαγής των κοινωνικών αξιών και τρόπων ζωής, γενικά  της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης του σημερινού μαθητή και αυριανού πολίτη στα κοινωνικά – οικολογικά  ζητήματα του περιβάλλοντός του.
Πρωτοστατούσε πάντοτε στις  καινοτόμες δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής της σταδιοδρομίας γι’ αυτό και εντάχθηκε στην Π.Ε. από την πρώτη στιγμή που μπήκε στα σχολεία
Όταν ανέλαβε τη διεύθυνση του ΚΠΕ κουβαλούσε όλη αυτή την εμπειρία αλλά και τις γνώσεις  των παιδαγωγικών αρχών, της μεθοδολογίας, της διδακτικής της Π.Ε.
Συγχρόνως αξιοποίησε στις ποικίλες δράσεις του Κέντρου και τα άλλα πολιτισμικά ενδιαφέροντά της, συγγραφικά, καλλιτεχνικά, κοινωνικά, που είναι απαραίτητα για τη θέση της  Υπεύθυνης ενός ΚΠΕ. Είχε την οξυδέρκεια να διακρίνει  και να αξιοποιεί  τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα του κάθε εκπαιδευτικού  και συνεργάτη του ΚΠΕ, έτσι ώστε  να ενθαρρύνεται ο καθένας να δώσει  ό, τι καλύτερο για τη λειτουργία του Κέντρου.
Επέδειξε επαγγελματική ευσυνειδησία, εργατικότητα, υπευθυνότητα, τιμιότητα, ειλικρίνεια,  ευαισθησία και ανθρωπιά.
Έφερε εις πέρας ένα τιτάνιο έργο, το έργο της οργάνωσης και δρομολόγησης ενός νεοσύστατου Κέντρου. Παρέλαβε το ΚΠΕ από τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του, δηλαδή  σχεδόν μόλις είχε ιδρυθεί και είχαν τεθεί οι βάσεις του από άξιους πρωτεργάτες εκπαιδευτικούς. Το δύσκολο αυτό έργο, όχι μόνο το συνέχισε αλλά και το προχώρησε. Με απύθμενο μεράκι και διαβολεμένο κέφι, με μία ανεξάντλητη και βασανιστική ποιοτική εμμονή στο κάθε τι, εργάστηκε αμέτρητες εργατοώρες (χωρίς επιπλέον αμοιβή), ώρες που τις στέρησε από τον ελεύθερό της χρόνο και την οικογένειά της, παραβλέποντας τις  ποικίλες καθημερινές αντιξοότητες, γιατί πίστεψε στο θεσμό των ΚΠΕ και είχε βάλει στόχο να τον προωθήσει. Κατέθεσε την ψυχή της ολόκληρη και έβαλε με φροντίδα περισσή τη σφραγίδα της σε όλες τις δράσεις του Κέντρου.
Στα τέσσερα χρόνια της διεύθυνσής της (2006-10), η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ δέχθηκε περίπου 7.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα, οργάνωσε και υλοποίησε πολλά περιβαλλοντικά σεμινάρια, εξέδωσε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό συνοδευτικό των προγραμμάτων που σχεδίασε, και έκανε γνωστή τη  Χίο σε όλη την Ελλάδα. 
Η Αλεξάνδρα Σταματουλάκη αφήνει ένα ολοκληρωμένο και πλούσιο έργο. Ο πήχης ήταν και είναι  πολύ ψηλά, κατά γενική ομολογία του Υπουργείου Παιδείας, των επιστημονικών συνεργατών μας, των εκπαιδευτικών και μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας που επισκέφθηκαν το ΚΠΕ Ομηρούπολης.
Ευχόμαστε να βρεθούν αντάξιοι συνεχιστές του έργου της γιατί το ΚΠΕ έχει ανάγκη από ανθρώπους με παιδεία, με όρεξη για δουλειά, με αξεδίψαστη αγάπη για τον τόπο τους, και προπαντός  με εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και  περιβαλλοντικό όραμα.


     Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Ομηρούπολης,
         
30 Ιουνίου 2010