Αρχική Απόψεις Aρθρα Σκεύη Νικολάκη: Τα αρνητικά “highlights” της Χίου παραμένουν εδώ και 30 χρόνια

Σκεύη Νικολάκη: Τα αρνητικά “highlights” της Χίου παραμένουν εδώ και 30 χρόνια

65

Μέσω μιας επιστολής στο Γιάννη Μακριδάκη, η κα Σκεύη Νικολάκη επισημαίνει τα κακώς κείμενα της Χίου που δυστυχώς παραμένουν εδώ και 30 χρόνια για να “σημαδεύουν” το νησί:

 

Αγαπητέ κ. Μακριδάκη,
 
Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα βιβλία σας, τα οποία ομολογουμένως με “ξενύχτησαν” για να τα τελειώσω…λόγω ενδιαφέροντος, φυσικά. Ίσως και να είναι από τα λίγα πράγματα που με κάνουν να αγαπάω ακόμη τη Χίο, διότι δυστυχώς σε πρόσφατη επίσκεψη μου στη μυροβόλο, απογοητεύθηκα και πάλι από τα ίδια δυσάρεστα πράγματα που θυμάμαι να με αποτρέπουν κατ’επανάληψη στο να την επισκέπτομαι πιο συχνά αλλά και να την προτείνω σε φίλους και γνωστούς ως ταξιδιωτικό προορισμό. Τα highlights λοιπόν της Χίου παραμένουν εδώ και 30 χρόνια:
 
Μουσική στη διαπασών από διερχόμενα οχήματα ως κινητές discos, μηχανές με “πειραγμένη” εξάτμιση που προκαλούν απίστευτο θόρυβο κ φυσικά τρέχουν ως Σουμάχερ, σκουπίδια σε όλο το μήκος της ακτογραμμής/παραλίας από την Δασκαλόπετρα μέχρι και την Αγ. Παρασκευή (εύχομαι να μην ήταν γενικό το κακό και σίγουρα κομοδίνα, παπούτσια κ παλιά ρούχα καθώς και  τεράστιες σακούλες σκουπιδιών ΔΕΝ τα ξεβράζει η θάλασσα…), νέα ψευτοκουλτούρα περί  εδεσματολογίας σε ταβέρνες (αυτό είναι new entry tip στην πατρίδα)  που απαξιώνουν τοπικά υλικά και κάποιοι σερβιτόροι με κοίταξαν και με μισό μάτι όταν τόλμησα να ρωτήσω αν στη χωριάτικη βάζουν κάπαρη και κρίταμο….(δεν βάζουν φυσικά αλλά αντ’αυτού βάζουν “λιαστή ντομάτα”, chic!!!!), σε αρκετά καταστήματα και καφέ στη Χώρα η “παραδοσιακή αγένεια” που με ξένιζε από παιδί…ΚΑΙ φυσικά all time classic οι φόλες στα αδέσποτα..Έτυχε, κατά την ολιγοήμερη παραμονή μου να δω τα δολοφονημένα γατιά και σκυλιά, στην Ευαγγελίστρια, στο Δημαρχείο και το λιμάνι. Ξεφτίλα κ. Μακριδάκη, λυπάμαι που χρησιμοποιώ βαρύ χαρακτηρισμό αλλά σκεφθείτε ότι συχνά φλερτάρω την ιδέα της μόνιμης εγκατάστασης στη Χίο αλλά όταν βλέπω ότι τίποτα δεν έχει βελτιωθεί αλλά τουναντίον χειροτερεύουν οι ανθρώπινες σχέσεις και η συμπεριφορά μας, λέω να πάω σε καμιά “υποανάπτυκτη” χώρα (ο όρος είναι δόκιμος, δεν ξέρω τελικά ποιός είναι ο αναπτυγμένος κι ο πολιτισμένος και ποιός όχι…) που σίγουρα, από την εμπειρία μου, οι άνθρωποι είναι πιο “άνθρωποι”…Θα μου πείτε, αυτά γίνονται παντού, αλλά ξέρετε…την ιδιαίτερη πατρίδα μας πάντα την αγαπάμε περισσότερο, την πονάμε περισσότερο και ανεβάζουμε πιο ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών μας από αυτήν…
 
Αντιθέτως θα πρέπει να δώσω συγχαρητήρια σε όλους ανεξαιρέτως τους οδηγούς των λεωφορείων για την ακριβέστατη τήρηση του ωραρίου των δρομολογίων, για την ευγένεια, την καλοσύνη, την εξυπηρέτηση και την βοήθεια που προσφέρουν σε όλους τους επιβάτες.
Και να ξαναπώ μπράβο στην ομάδα του Mastiha Shop (που βρίσκεται πάνω στην προκυμαία) για την ευγένεια, την εξυπηρέτηση, τις γευστικές προτάσεις, καθώς και στον “Θεοδοσίου” που παραμένει μοναδικός και άριστος σε όλα, πάνω από 30 χρόνια!!!
 
Δεν ξέρω αν εσείς  με την αξιόλογη πένα σας θέλετε να τα καταγράψετε κάπως διαφορετικά…σας παρακαλώ όμως να προωθήσετε το mail αυτό σε οποιονδήποτε αρμόδιο συλλόγου, εφημερίδας ή περιοδικού και κυρίως στους αντιπρόσωπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
Παραμένοντας στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση, εύχομαι σύντομα να κρατήσω στα χέρια μου και νέο σας λογοτέχνημα.
 
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Σκεύη Νικολάκη