Αρχική Νέα Τοπικά ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: το όνομα της αριστερής παράταξης για το νέο Δήμο Χίου

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: το όνομα της αριστερής παράταξης για το νέο Δήμο Χίου

24

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ
Χίος, 1η Ιουλίου 2010


Πραγματοποιήθηκε χθες η ιδρυτική συνάντηση της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΛΑΣ) στο νησί μας, που θα δώσει τη μάχη των τοπικών εκλογών. Η ΛΑΣ προέκυψε ως αποτέλεσμα της κοινής συγκέντρωσης της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας δημοτών, της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας και της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Χίου, παρατάξεων που η κάθε μια με τον τρόπο της εξέφρασαν και εκφράζουν μέχρι τώρα τη συσπείρωση των ανθρώπων του μόχθου, των εργατών, των συνταξιούχων, νεολαίων, φοιτητών, γυναικών, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, που εκφράζεται όλα αυτά τα χρόνια από τις δυνάμεις του δικομματισμού, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
 Η συνάντηση κατέληξε σε κάλεσμα προς  το χιώτικο λαό, τις ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις και αγωνιστές του τόπου μας, να πλαισιώσουν αυτήν την προσπάθεια, να αγωνιστούν για το δικό τους μέλλον και το μέλλον των παιδιών τους. Ασχέτως αν έχουν βρεθεί συγκυριακά αλλού στο παρελθόν, αλλά σήμερα θέλουν να βρεθούν στο ίδιο μετερίζι με τη ΛΑΣ, ώστε από κοινού να δώσουν τη μάχη, σε ισότιμη και αμοιβαία βάση με παρονομαστή την αντίσταση στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και στο Δήμο – ανώνυμη εταιρεία που δημιουργεί ο ισοπεδωτικός νόμος «Καλλικράτης».
 Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ,του ΛΑΟΣ, της ΝΔ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, είτε μόνοι είτε ως συνεργαζόμενοι εφάρμοσαν το προηγούμενο διάστημα κατά γράμμα και φορομπηχτική πολιτική και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τη λογική της ανταποδοτικότητας και τα τροφεία στους Παιδικούς σταθμούς και εκχωρήσεις υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα και γενικά ό,τι υπαγόρευε η κεντρική διοίκηση.
 Αυτό που κρίνεται τώρα, με τη σημερινή οικονομική καπιταλιστική κρίση,είναι αν οι τοπικές αρχές που θα προκύψουν είναι διατεθειμένες να αντισταθούν, να απειθαρχήσουν συνειδητά και στην πράξη στα όσα αντιλαϊκά εκπορεύονται από την κεντρική εξουσία, να βρεθούν στην ίδια πλευρά με τους αγωνιζόμενους για τα προβλήματά τους δημότες τους.
 Κρίνεται αν θα πάρει λαϊκή απάντηση το πιο βάρβαρο μνημόνιο που υπέγραψε ποτέ ελληνική κυβέρνηση με τα αφεντικά της, που μας στήνει στον τοίχο, με τις περικοπές των μισθών μας, με την ακρίβεια και τη φορολογία, με τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, που εφαρμόζουν το «σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν». Εμείς ξέρουμε ότι αυτή η κατάσταση δεν μερεμετίζεται. Αντιμετωπίζεται με ρήξεις, με ανυπακοή και με άλλη κοινωνική οργάνωση σε γενικό και τοπικό επίπεδο, στην οποία ηγέτης και νοικοκύρης είναι ο λαός και η εξουσία του.
      Η ΛΑΣ θα διεκδικεί συγκεκριμένα:
* Τη δραστική αύξηση της χρηματοδότησης της τοπικής διοίκησης από τον προϋπολογισμό
* Την κατάργηση κάθε είδους αντιλαϊκής φορολογίας για τη λειτουργία της
* Μέτρα για το φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό περιβάλλον, για δημόσια έργα κοινωνικών υποδομών.
* Θα αγωνίζεται για τη λαϊκή Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια, χωρίς εκχώρησή τους στην τοπική διοίκηση, για μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, και κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο.
* Θα είναι μπροστάρης στη μάχη κατά των ναρκωτικών, τη μάστιγα των λογής λογής εξαρτήσεων, στην υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών – μεταναστών, προσφύγων, κατά της κρατικής καταστολής και των τοπικών οργάνων χειραγώγησης και καταστολής.
* Θα παλεύει για την καθιέρωση της απλής ανόθευτης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος στις εθνικές και τοπικές εκλογές.
* Θα παλεύει για το Σχεδιασμό και την υλοποίηση υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από φυσικές καταστροφές, προστασία του περιβάλλοντος, προστασία της δημόσιας γης.
 Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι τα άλλα χαμηλά κοινωνικά στρώματα η νεολαία και στο νησί μας έχουν την ευκαιρία με την ψήφο οργής, να αποδείξουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι, για μια ακόμη φορά, να δείξουν εμπιστοσύνη ή να πιστέψουν στα κόμματα του ΠΑΣΟΚ, στο δεκανίκι του ΛΑΟΣ, και της ΝΔ που ψήφισαν το 2009. Ότι δεν εμπιστεύονται την τύχη τους, το αύριο των παιδιών τους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) – Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) – Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

 Τέλος στη συνάντηση αποφασίστηκε οι διακηρυκτικές αρχές της κίνησης να παραμείνουν ανοικτές σε κάθε ενδιαφερόμενο να μετέχει στην κίνηση ,να δοθούν σε όλους εκείνους τους ανθρώπους του νησιού μας που συμφωνούν σε ένα πλατύ μέτωπο αγώνα για τα αναφαίρετα δικαιώματά μας και στην επόμενη συνάντηση να προταθεί ο επικεφαλής της κίνησης, να οριστικοποιηθεί και να γίνει πιο εμπεριστατωμένη η διακήρυξη αρχών και να ξεκινήσει πλέον η προεκλογική δουλειά της ΛΑΣ.


Όλοι μαζί μπορούμε να τους φρενάρουμε, να τους σταματήσουμε να τους ανατρέψουμε.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ ΜΑΡΚΟΣ
ΚΩΣΤΑΛΑ ΚΛΑΙΡΗ
ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΚΑΚΑΡΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΣ
ΤΣΙΓΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΞΗΝΤΑΡΙΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΑΜΠΑΖΗ ΣΤΕΛΛΑ
ΨΩΜΑΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΒΑΡΒΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΠΑMΠΟΥΡΤΖΗ ΞΕΝΙΑ
ΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ ΘΩΜΑΣ