Αρχική Νέα Οικονομία Δρομολογούνται διαγωνισμοί για την αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων… εκτός Χίου- απάντηση υπουργού

Δρομολογούνται διαγωνισμοί για την αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων… εκτός Χίου- απάντηση υπουργού

7

Η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τ. Μπιρμπίλη απαντώντας στην από 27 Μαΐου 2010, επιστολή του Βουλευτή Ν. Χίου της ΝΔ Κωστή Μουσουρούλη, σχετικά με την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων (ΓΘΠ), τον ενημερώνει ότι εμφανίζεται αυξημένη κινητικότητα στις διαδικασίες εκμίσθωσής τους.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκήρυξε ήδη, διαγωνισμό για το ΓΘΠ χαμηλής θερμοκρασίας στο Λιθότοπο Ηράκλειας, ενώ αναμένεται προκήρυξη και από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο Κωστής Μουσουρούλης στην επιστολή του προς την κα. Υπουργό είχε επισημάνει ότι, ενώ το νομοθετικό πλαίσιο για τους διαγωνισμούς είχε ολοκληρωθεί από το Σεπτέμβριο του 2009, οι Περιφέρειες δεν είχαν προχωρήσει σε προκηρύξεις.


Επιπλέον, ο Βουλευτής τόνιζε χαρακτηριστικά προς την Υπουργό, ότι για τα δύο γεωθερμικά πεδία χαμηλής θερμοκρασίας της Χίου, είχε ενημερώσει εγγράφως την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση ή ενέργεια για το θέμα, με αποτέλεσμα ο σημαντικός, φυσικός ανανεώσιμος πόρος που διαθέτει σε αφθονία η Χίος, να παραμένει αναξιοποίητος.


Περαιτέρω, ο Κωστής Μουσουρούλης καλούσε την κα Μπιρμπίλη να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία για την απεμπλοκή του θέματος, τόσο σε επίπεδο περιφερειών για τα ΓΘΠ χαμηλής θερμοκρασίας, όσο και κεντρικά για τα ΓΘΠ υψηλής θερμοκρασίας ή για την έρευνα νέων πεδίων.

Στην απάντησή της, η Υπουργός, ενημερώνει για την πρόθεσή της να εκκινήσουν διαδικασίες για την έρευνα νέων πεδίων και συμπεριλαμβάνει και τη Χίο στις προς έρευνα περιοχές. 

Τέλος, η Υπουργός στην επιστολή της προαναγγέλλει ότι μελετάται από πλευράς Υπουργείου, διαμόρφωση πρότασης για την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης των ΓΘΠ χαμηλής θερμοκρασίας.


Ο Κωστής Μουσουρούλης σχολιάζοντας τη θέση αυτή της Υπουργού δήλωσε:


«Δεν θα ήμουν αντίθετος σε περαιτέρω βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, αρκεί να τηρηθούν δύο προϋποθέσεις:

Πρώτον, οι διαδικασίες να μην οδηγήσουν σε κατακερματισμό των πεδίων και κατά συνέπεια, σε μη ορθολογική εκμετάλλευσή τους, και

δεύτερον, η όποια αλλαγή να μην καθυστερήσει – ή να μην χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να καθυστερήσει – την εξέλιξη των διαδικασιών για την εκμίσθωση των  πεδίων στα Θυμιανά και στα Νένητα».