Αρχική Πολιτισμός Ομηρική Ακαδημία: από 9-18 Ιουλίου σε Χίο- Οινούσσες

Ομηρική Ακαδημία: από 9-18 Ιουλίου σε Χίο- Οινούσσες

26


Από 9 έως 18 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί για 14η χρονιά η Ομηρική Ακαδημία με συναντήσεις σε Αθήνα, Χίο και Οινούσσες. Ακολουθεί το σχετικό Δελτίο Τύπου:
«Για δέκατη τέταρτη συνεχή χρονιά, ευελπιστούμε, ότι θα λάβουν χώρα στην πατρίδα μας, με επίκεντρο το μυροβόλο νησί, τη Χίο, γενέτειρα του Ομήρου, οι εργασίες της EUROCLASSICA – ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Αποτελεί ίσως το λαμπρότερο ετήσιο, παγκόσμιο συνέδριο, υψίστης εθνικής, επιστημονικής, πολιτιστικής σημασίας.
Οι σύνεδροι οι οποίοι από το 1997 μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 2.500 (δυόμισι χιλιάδες) περίπου, είναι διακεκριμένοι Ελληνιστές, Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές Πανεπιστημίων, διδάκτορες, ερευνητές και φοιτητές από όλον τον κόσμο, οι οποίοι απερχόμενοι γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας σ’ όλη τη γη, συμβάλλουν στην προβολή της πατρίδας μας, στην παγκόσμια ακτινοβολία του πολιτισμού μας, στην εξακτίνωση των ομηρικών επών, των ελληνικών γραμμάτων, της ιστορίας και του πολιτισμού σ’ όλον τον κόσμο.

Οι σύνεδροι Καθηγητές και φοιτητές εντρυφούν στην ελληνική γραμματεία και στα Ομηρικά έπη. Θα συμμετάσχουν φέτος σύνεδροι από Αγγλία, Αμερική, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Δανία, Κροατία, Λιθουανία, Συρία, Κίνα, Ιαπωνία, Ελλάδα, Λίβανο. Οι σύνεδροι παρακολουθούν μαθήματα και πρωτότυπες ανακοινώσεις, επισκέπτονται την Ακρόπολη, το νέο Μουσείο της, τα Αρχαιολογικά, Βυζαντινά, Ναυτικά Μουσεία Αθηνών, Χίου, Οινουσσών, τον Πειραιά και τα Θεμιστόκλεια Τείχη, τη Βιβλιοθήκη της Χίου «ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ», την αρχαιολογική περιοχή του Εμπορειού στη Χίο, τη Δασκαλόπετρα ή Σχολείο του Ομήρου, όπου ο μεγαλύτερος ποιητής του κόσμου Όμηρος, ο Χίος αοιδός, δίδασκε στους μαθητές του Ομηρίδες, τα αθάνατα έπη του. Επισκέπτονται το βυζαντινό μοναστήρι «ΝΕΑ ΜΟΝΗ» τον Ανάβατο, τα Αυγώνυμα, τη Βολισσό και το κάστρο της, πλησίον του οποίου βρισκόταν, κατά την παράδοση, το σπίτι του Ομήρου. Επισκέπτονται ιερούς χώρους και προσκυνήματα, όπως τη Μονή Αγίων Πατέρων, όπου παρέχεται αβραμιαία φιλοξενία, το Ιερόν προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας, τα περίφημα Μαστιχοχώρια, Μεσαιωνικά χωριά της Χίου, τις Οινούσσες, τη Ναυτική Ακαδημία της , το Ναυτικό Μουσείο της, το Ναυτικό Λύκειο, την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Θεοτόκου Οινουσσών, την οποία αγιογράφησε ο Φώτης Κόντογλου.
Όλα τα χρόνια, όλοι οι πολιτειακοί, εκκλησιαστικοί, πολιτισμικοί, επιστημονικοί φορείς και οι φιλογενείς συμπατριώτες μας, αναγνωρίζοντας το υψηλό έργο που επιτελεί η Ομηρική Ακαδημία το ευλογούν και το αγκαλιάζουν ως γεγονός υψίστης σημασίας και το στηρίζουν εμπράκτως.

Έτσι συμβάλλουν στη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων σ’ όλο τον κόσμο αλλά και στην ενίσχυση του ορμητικού φιλελληνικού ρεύματος των ανθρώπων απ’ όλη τη γη, που διατρανώνουν την ελληνολατρία τους, επιθυμώντας να γίνει η ελληνική παιδεία γλώσσα και πολιτισμός κοινό κτήμα και κοινός παρονομαστής όλης της ανθρωπότητας.
Στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η ανθρωπότητα και η πατρίδα μας, τα ελληνικά γράμματα και η ανθρωπιστική παιδεία στην οποία στοχεύει η Ομηρική Ακαδημία θα έχουν πάντοτε αξία και επικαιρότητα.»