Αρχική Πολιτισμός Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου- τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2010

Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου- τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2010

36


Κυκλοφόρησε το τεύχος Νο 509 του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ αφιερωμένο στα καλοκαιρινά αναγνώσματα. Στο «editorial» και στα «σχόλια» σκέψεις για το τι είναι και κυρίως τι θα έπρεπε να είναι ένα φεστιβάλ βιβλίου, από τα πολλά που πραγματοποιούνται στη χώρα μας. Στο «courier» μια μικρή αναφορά στις μικρές προσωπικές εκδόσεις.

ΟΔΗΓΟΣ – 170 βιβλία από 70 εκδότες
Ένας οδηγός που διαφέρει από τους υπόλοιπους, καθώς περιλαμβάνει ποικιλία εκδοτών και βιβλία που συνήθως δεν παρουσιάζονται. Μεταξύ άλλων, προτάσεις από ελληνική και ξένη πεζογραφία, ποίηση, αστυνομικά, φιλοσοφία, πολιτική, ιστορία, μαρτυρίες και βιογραφίες, δοκίμια και μελέτες, τέχνες, γεύσεις, ταξίδια, χρηστικά βιβλία, παιδική και εφηβική λογοτεχνία.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κρις Ιμπί – Διάνοια και σοφία, τα εργαλεία του ανθρώπου
Ο Κρις Ιμπί, διακεκριμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας και υποδιευθυντής ενός εκ των μεγαλύτερων αστρονομικών τομέων της χώρας, μιλάει στον Γιάννη Ν. Μπασκόζο με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Το Ζωντανό Σύμπαν (εκδόσεις Ψυχογιός) για το πού φτάνει το όριο της ανθρώπινης γνώσης, για την τεχνητή νοημοσύνη, για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής.


Κριτικές παρουσιάσεις
Ο Αλέξης Ζήρας γράφει για τον Δημήτρη Νόλλα (Ο καιρός του καθενός), ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης για την Ελένη Γιαννακάκη (Σναφ), ο Αλέξανδρος Χαρκιολάκης για τον Λάμπρο Λιάβα (Το ελληνικό τραγούδι 1821-1950), ο Γιώργος Ξενάριος για τη Βίλη Κανελλοπούλου (Το παιχνίδι με τα αξεσουάρ), κ.ά.


ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ – Ένα «φιλελληνικόν βιβλιοπωλείον»
Ο «Λοξίας» είναι ένα παλαιοβιβλιοπωλείο – καφενείο στη Θεσσαλονίκη που με τον καιρό εξελίχθηκε σε ταβερνάκι. Με θέα την οκταγωνική αίθουσα υποδοχής των ανακτόρων του Ρωμαίου αυτοκράτορα Γαλέριου, μία επίσκεψη είναι αρκετή για να λησμονήσει κανείς το παρόν και να παρασυρθεί στο παρελθόν. Του Νάσου Χριστογιαννόπουλου.


Στο τεύχος ακόμα θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, θερμιδωριανά οξύτονα, ζενερίκ, για τα παιδιά, χωρίς προϋπηρεσία, βιβλία στον κόσμο, comics, ο περιοδεύων.

Διαφήμιση