Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος “Υποχρέωση της Πολιτείας να είναι δίπλα στους πολίτες”, σχολίασε ο Κ. Μουσουρούλης...

“Υποχρέωση της Πολιτείας να είναι δίπλα στους πολίτες”, σχολίασε ο Κ. Μουσουρούλης για το θέμα του Κάμπου

23

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«Η υποχρέωση κάθε ευνομούμενης πολιτείας να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και να παρεμβαίνει ουσιαστικά σε περιπτώσεις λαθεμένης εφαρμογής του νόμου, δεν ικανοποιείται με τυπικές απαντήσεις, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις»  δήλωσε, ο Βουλευτής Ν. Χίου της ΝΔ, Κωστής Μουσουρούλης, με αφορμή την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών, για το θέμα της φορολογίας του Κάμπου.


Όπως είναι γνωστό, για το θέμα της δίκαιης φορολόγησης του Κάμπου Χίου έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες τόσο από τους κατοίκους, όσο και από φορείς του νησιού, προκειμένου να εξευρεθεί μια δίκαιη λύση.


Στο πλαίσιο αυτό, ο Βουλευτής Χίου, μεταξύ άλλων παρεμβάσεων του, είχε κάνει σχετική Ερώτηση (Αρ. πρωτ. 11008/2.6.2010) στον Υπουργό Οικονομικών επισημαίνοντας, πέραν των υπολοίπων θεμάτων, τη λαθεμένη εφαρμογή του σχετικού νόμου. Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών περιορίστηκε στην επανάληψη του σχετικού νόμου και των εγκυκλίων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το ουσιαστικό ζήτημα της επιβολής τιμής μεγαλύτερης από αυτή που ο ίδιος ο νόμος επιβάλλει, βάση των στοιχείων της ΔΟΥ.


Πρόσφατα, η ΔΟΥ Χίου εισηγήθηκε τη διόρθωση της τιμής στα 55 Ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και την υπέβαλε στο Υπουργείο για να διορθώσει τους σχετικούς πίνακες. Σε κάθε περίπτωση η ενέργεια αυτή, αν και δεν επιλύει το πρόβλημα, μπορεί τουλάχιστον να μειώσει το φορολογικό βάρος για τους πολίτες της περιοχή του Κάμπου.


Περαιτέρω, το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να προχωρήσει, έστω και σε αυτή τη διόρθωση, καθώς και σε άμεσες ενέργειες, ώστε να μην εφαρμοστούν τυχόν δυσμενή μέτρα (πλειστηριασμοί, δέσμευση περιουσίας, αδυναμία λήψης φορολογικής ενημερότητας κλπ) σε βάρος όσων οφείλουν το ΕΤΑΚ έτους 2008, που έχει υπολογιστεί λανθασμένα και να επιστραφεί η διαφορά του φόρου, όπως είχε προτείνει, στην Ερώτησή του, ο Κωστής Μουσουρούλης.