Αρχική Νέα Τοπικά ΛΕΣΒΟΣ: εκδήλωση για το γυναικείο αγροτουρισμό

ΛΕΣΒΟΣ: εκδήλωση για το γυναικείο αγροτουρισμό

6

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Για τις Κοινωνίες σε Κρίση και το Ρόλο της Γυναίκας, συζήτησαν γυναίκες από τον χώρο της αυτοδιοίκησης, με την συμμετοχή του συνόλου των γυναικείων αγροτοτουριστικών συνεταιρισμών της Λέσβου και τον επιχειρηματικό χώρο. Στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέα κ. Σοφίας Θεολογίτου, σήμερα Τρίτη 6 Ιουλίου στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας κ. Μαρία Στρατηγάκη παρουσίασε για πρώτη φορά το Κυβερνητικό Πρόγραμμα για την Ισότητα, ένα πρόγραμμα που μιλά για ουσιαστική ισότητα.


Στη ημερίδα συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Χαλκιώτης, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Γιώργος Κυριαζής, ο Δήμαρχος Μήθυμνας κ. Στέλιος Καραντώνης, η πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου κ. Πόπη Πρωτογεράκη- Γόμου, η Αντινομάρχης κ. Μαρία Τζουβελεκάκη, η Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης κ. Μαρία Λόζου, η Αντιδήμαρχος Μήθυμνας κ. Μαρία Βαμβούκου, ο επικεφαλής του Νομαρχιακού Συνδυασμού «Λαϊκή Ενότητα» κ. Δημήτρης Βουνάτσος, η Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Ιωάννα Κατανάκη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μυτιλήνης κ. Ελένη Πετρέλη και Βάσω Χοχλάκα, Γέρας κ. Πολυξένη Καραγιάννη εκπρόσωποι κομμάτων καθώς και πολλές γυναίκες από τον χώρο της αυτοδιοίκησης και τον επιχειρηματικό χώρο.


Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας ήταν η Γενική Γραμματέας Ισότητας,  κ. Μαρία Στρατηγάκη και ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων κ. Θεόδωρος Τσέκος, παρουσίασε τις δράσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και τις ευκαιρίες για τις γυναίκες στις τοπικές κοινωνίες.
Στη συνέχεια ο Προϊστάμενος Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού προγράμματος Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα κ. Αλέξανδρος Μακρής, παρουσίασε τις δυνατότητες για την γυναικεία επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ, ενώ ο Διευθυντής της ΕΤΑΛ κ. Αναστάσιος Περιμένης, μίλησε για τα προγράμματα ενίσχυσης της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας.


Η  πρόεδρος του Αγροτοτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Πέτρας Λέσβου κ. Ελένη Χιώτη, παρουσίασε την πορεία του Γυναικείου Συνεταιριστικού Κινήματος στη Λέσβο, ενώ ο Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Γνώσης και των Κοινωνικών Οργανώσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Νίκος Ναγόπουλος, μίλησε για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και την ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.


Στην ομιλία της η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου, τόνισε ότι: «η οικονομική κρίση που βιώνουμε τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο πλήττει περισσότερο τους ευάλωτους οικονομικά πολίτες και ιδιαίτερα, θα λέγαμε, τους νέους και τις γυναίκες. Οι γυναίκες παραμένουν, δυστυχώς, ευάλωτες απέναντι στην κρίση, δεδομένης της ανισότητας που εξακολουθούν να υφίσταται τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά έναντι των ανδρών. Στις περισσότερες περιπτώσεις εξακολουθούν να κερδίζουν λιγότερα λεφτά από τους άνδρες, έχουν λιγότερες πιθανότητες να ανέλθουν σε θέσεις που αφορούν στον επιχειρηματικό τομέα καθώς και σε κυβερνητικές θέσεις».


 «Η θέση της γυναίκας μέσα σ’ ένα τόσο αριστοτεχνικά κατασκευασμένο μοντέλο ιεραρχίας» τόνισε η κ. Θεολογίτου ότι συνοδεύεται, παράλληλα, «από τις ιδιόμορφες πολιτιστικές παραδόσεις, την έλλειψη χρηματοοικονομικής υποστήριξης, την έλλειψη εμπιστοσύνης, χρόνου αλλά και αποκλεισμού σε πολλές περιπτώσεις. Ο ρόλος και οι υποχρεώσεις της ως μητέρας, συζύγου, κόρης, αδελφής κ.α. αντί να καθιστούν τη ζωή της αξιοβίωτη, πολλές φορές, την περιθωριοποιούν  από την αγορά εργασίας ή την αδικούν εξαιτίας της άνισης μεταχείρισης των ιθυνόντων, που συμβαίνει αρκετές φορές να είναι άνδρες. Παρ’ όλα αυτά οφείλουμε να καταγράψουμε και κάποιες αισθητές αλλαγές των τελευταίων 30 χρόνων που πραγματοποιούνται στη χώρα μας σταδιακά και συστηματικά όπου οι γυναίκες εισέρχονται σε έναν πιο δραστήριο –αν και όχι πάντα πιο ορατό- οικονομικό ρόλο».


Επίσης, η κ. Θεολογίτου αναφέρθηκε στην βαθιά βούληση του Πρωθυπουργού για συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, το οποίο αποδεικνύει και εμπράκτως τοποθετώντας γυναίκες σε σημαντικές θέσεις ευθύνης.
Στη συνέχεια η κ. Θεολογίτου αναφέρθηκε «στην αγορά εργασίας, το μεγάλο κακό νέο είναι η ανεργία η οποία ενδεχομένως να πλήξει περισσότερο τις γυναίκες, να περικόψει τις αμοιβές τους αλλά και να επιμηκύνει το χρόνο συνταξιοδότησης τους. Είναι σίγουρο ότι η κρίση θα ταλανίσει για ένα διάστημα την ελληνική κοινωνία η οποία θα κληθεί να επιδείξει προσαρμοστικότητα. Το μερίδιο των γυναικών στις επώδυνες προσαρμογές θα είναι αναλογικά μεγαλύτερο, καθώς πολλές συγκαταλέγονται στην κατηγορία των ευάλωτων και πρακτικά όλες θα κληθούν να αναπληρώσουν την απουσία μηχανισμών κοινωνικής ασφάλισης έναντι των νέων κινδύνων. Η αισιόδοξη προοπτική είναι ότι οι γυναίκες μπορούν και ξέρουν να αξιοποιούν τους ανέμους της «δημιουργικής καταστροφής» κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη. Το έχει αποδείξει η ίδια η ιστορία της πατρίδας μας όταν χρειάστηκαν. Για μας, ιδιαίτερα, τις νησιώτισσες κάθε φορά που χρειάστηκε να στηρίξουμε τον τόπο μας, την παράδοσή μας, την οικογένειά μας, η ΠΡΑΞΗ ήταν πάντα το αντίδοτο στην απαισιοδοξία των καιρών. Η Πράξη, λοιπόν, σώζει και ας μην χάνουμε πολύτιμο χρόνο!».
Στη συνέχεια η κ. Θεολογίτου παρουσίασε τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν για την γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια τονίζοντας ότι: «ως Γενική Γραμματέας, έχω βαθιά συνείδηση ότι η περιφερειακή ανάπτυξη, όπως υπηρετείται από το ΕΣΠΑ και γενικά τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα αποτελεί τη μόνη διέξοδο και θεραπεία στη σημερινή οικονομική συγκυρία».
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εφάρμοσε προγράμματα για τις γυναίκες στο Γ΄ΚΠΣ. Στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου της προγραμματικής περιόδου 2000-2006 υλοποιήθηκαν δράσεις γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Στο ΕΣΠΑ πάλι, «και στο κομμάτι που αφορά την Περιφέρειά μας, η προσπάθεια που καταβάλλεται αφορά τόσο την επίτευξη των οικονομικών στόχων, όσο και την ποιοτική αναβάθμιση των συντελεστών που κινητοποιούν την αναπτυξιακή διαδικασία». Τα αποτελέσματα έως σήμερα είναι αποκαλυπτικά για την προσπάθεια που καταβάλλουμε και είναι τα εξής:


• έχουμε ενεργοποιήσει το 60% του προγράμματος με στόχο στο τέλος τουέ τους να έχουμε φτάσει στο 90% και πλέον
• έχουμε εντάξει έργα συνολικού προϋπολογισμού 90 εκ. ή 24% και προχωράμε ώστε στο τέλος του έτους να έχουμε φτάσει στα 140 εκ.
• οι συμβάσεις ανέρχονται σε 47 εκ. και συνακόλουθα οι δαπάνες θα πρέπει να ανέλθουν στο 12% έως 14% του προγράμματος, ώστε να έχουμε πετύχει, ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τους στόχους που τίθενται για το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.


«Με αυτά τα δεδομένα, η δουλειά που έχει επιτελεστεί είναι σημαντική» δήλωσε η κ. Θεολογίτου τονίζοντας «όμως η ποιοτική και στοχευμένη εργασία θα πρέπει να είναι συνεχής, δεδομένου ότι ζητούμενο είναι μαζί με τους αριθμούς να ευημερούν και οι άνθρωποι. Έτσι η πολιτική, που αυτή την περίοδο προσπαθούμε να διαμορφώσουμε για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, εκτός των κοινοτικών πόρων επιζητά και λύσεις από όλες τις πηγές χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Βόρειο Αιγαίο, σε μια λογική όμως καινοτόμων προγραμμάτων που θα αντιμετωπίζουν τα σημερινά προβλήματα, όπως αυτό της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, της εξωστρέφειας και της επιχειρηματικότητας, δράσεις για τη νεολαία και τα παιδιά, την ψηφιακή οικονομία και, τέλος, δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.  Αυτό είναι το έργο που εμείς επιτελούμε, με συνείδηση, ευθύνη του ρόλου μας και των σημερινών συνθηκών και πάντοτε σε συνεργασία με τις τοπικές δυνάμεις και συντελεστές ανάπτυξης, όπως οι νέοι και φυσικά οι γυναίκες».