Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Οικολόγοι Πράσινοι: Μεγάλη αντιπυρηνική κινητοποίηση στην Άγκυρα

Οικολόγοι Πράσινοι: Μεγάλη αντιπυρηνική κινητοποίηση στην Άγκυρα

5

 Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους Τούρκους ακτιβιστές του αντι-πυρηνικού κινήματος που πραγματοποίησαν ειρηνική εκδήλωση έξω από το Κοινοβούλιο, καταθέτοντας 170 χιλιάδες υπογραφές ενάντια στην σχεδιαζόμενη κατασκευή  πυρηνικών εργοστασίων στη χώρα τους. Ταυτόχρονα καταδικάζουν έντονα  την επί 12 ώρες κράτηση 58 εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένου του Umit Sahin, εκπροσώπου Τύπου του Πράσινου Κόμματος της Τουρκίας.


Οι διαδηλωτές ήθελαν να μεταφέρουν την αντίθεση της τουρκικής Κοινωνίας των Πολιτών στη συμφωνία με τη Ρωσία,  η οποία συζητιέται αυτή τη βδομάδα στο Κοινοβούλιο, για κατασκευή πυρηνικού σταθμού ισχύος 4800MW στα νότια παράλια της Τουρκίας, στο Άκουγιου κοντά στη Μερσίνα.


Οι διαδηλωτές προέρχονταν από το Πράσινο Κόμμα της Τουρκίας, το τουρκικό Γραφείο της Greenpeace αλλά και κινήσεις πολιτών από περιοχές στις οποίες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών. Σε συνέντευξή τους καταδίκασαν όχι μόνο την επικίνδυνη και λανθασμένη ενεργειακή πολιτική αλλά και το έλλειμμα δημοκρατίας, με αποφάσεις για τόσο κρίσιμα ζητήματα να λαμβάνονται κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς ενημέρωση ή έστω διαγωνισμό και αγνοώντας την άποψη σημαντικού τμήματος της Τουρκικής κοινωνίας.


Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Είναι γνωστή η απόλυτη εναντίωσή μας στην επικίνδυνη, περιττή και ακριβή πυρηνική ενέργεια όπως και η μακροχρόνια αλληλεγγύη μας στο αντιπυρηνικό κίνημα της Τουρκίας. Πριν λίγες βδομάδες ο Umit Sahin είχε επισκεφτεί την Ελλάδα ως εκπρόσωπος των Τούρκων Πράσινων για επαφές και κοινές Συνεντεύξεις Τύπου με τους Οικολόγους Πράσινους στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Στα τέλη Ιουνίου πήραμε την πρωτοβουλία για συνάντηση στη Κύπρο εκπροσώπων Πράσινων κομμάτων και κινημάτων από χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία μεταξύ πολλών άλλων καταγράφηκε η κοινή αντίθεση στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προγραμματίζουν και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες έμπρακτης αλληλεγγύης και κοινών δράσεων για μια ασφαλή και βιώσιμη Μεσόγειο χωρίς πυρηνικά».

 

                                              Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων