Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Μουσουρούλη για τροποποίηση προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ

Ερώτηση Μουσουρούλη για τροποποίηση προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ

6

 Πέμπτη, 8.7.2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τους λόγους για τους οποίους τροποποιήθηκαν οι προθεσμίες κατακύρωσης ή ανάθεσης έργων, ενταγμένων στο Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, ζητά να πληροφορηθεί με Ερώτησή του (Αρ. Πρωτ. 12798/8.7.10) προς τα αρμόδια Υπουργεία, ο Βουλευτής Ν. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της Ερώτησης, τον Μάιο 2010, εκδόθηκε απόφαση σύμφωνα με την οποία όλες οι συμβάσεις των έργων πρέπει να έχουν υπογραφεί μέχρι τις 31.8.2010. Μάλιστα, για την επίσπευση των διαδικασιών και την οριστικοποίηση προγραμματισμένων ή/και δημοπρατημένων έργων συγκλήθηκαν και Επιτροπές Παρακολούθησης σε πολλές Περιφέρειες της χώρας. Ωστόσο, ένα μήνα μετά, στις 22.6.2010, η Κυβέρνηση, αιφνιδιαστικά, εξέδωσε νέα απόφαση, με την οποία θέτει ως προϋπόθεση, η ημερομηνία κατακύρωσης ή η απόφαση ανάθεσης του αρμόδιου οργάνου, να είναι προγενέστερη της 25/6/2010.
Η προθεσμία αυτή, ειδικά σε περιοχές όπως η Χίος, πρακτικά ισοδυναμεί με αποκλεισμό μεγάλου μέρος των έργων, δεδομένου ότι από τη φύση τους αλλά και λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα των περιοχών, κατά κανόνα προωθούνται τη θερινή περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κωστής Μουσουρούλης ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:


1. Για ποιους συγκεκριμένους λόγους άλλαξαν οι προθεσμίες, όταν, ένα μήνα πριν από τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, το ίδιο το Υπουργείο έδινε οδηγίες ένταξης έργων στο Πρόγραμμα;


2. Αναγνωρίζει η Κυβέρνηση το πρόβλημα που δημιουργούν οι νέες αυτές προθεσμίες στις νησιωτικές περιοχές («κλειστές οικονομίες»); Εάν ναι, πώς προτίθεται να το αντιμετωπίσει; Εάν όχι, πώς θα διασφαλίσει την υλοποίηση ώριμων έργων που ενδέχεται να απορριφθούν;