Αρχική Απόψεις Aρθρα Σωτήρης Γεντής: Ένα «ευχαριστώ» από καρδιάς!.. (για την επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις)

Σωτήρης Γεντής: Ένα «ευχαριστώ» από καρδιάς!.. (για την επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις)

57

  Μέσα σε μια ακατάστατη Ελλάδα, οικονομικά ρημαγμένη, με μηδαμινή έως ανύπαρκτη μέριμνα για την παιδεία, βρέθηκαν άνθρωποι που δε νοιάστηκαν ούτε για λεφτά ούτε για αναγνώριση. Νοιάστηκαν όμως για εμάς, τα παιδιά. Ο λόγος για την πρόσθετη διδακτική στήριξη για παιδιά του λυκείου και δη της τρίτης που πραγματοποιεί μαθήματα στο δεύτερο ενιαίο Χίου.


  Πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας δεν είναι άλλος από τον κύριο Λεωνίδα Πυργάρη. Αξίζει νομίζω να αφιερώσω μερικές γραμμές γι αυτόν τον δραστήριο και εργασιομανή φιλόλογο(κατ εμέ όχι απλά φιλόλογος αλλά παιδαγωγός με όλη τη σημασία της λέξης).


   Ως καθηγητής, ο κύριος Λεωνίδας, (ο «Λεώ» όπως τον αποκαλούσαμε μεταξύ μας τα παιδιά), ήταν ιδιαίτερα παραστατικός και .. αναπόφευκτα μεταδοτικός. Η εντύπωση από το πρώτο μάθημα μαζί του ήταν ότι είχε πάρα πολλές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο του, τόσες ώστε να του αποδίδουμε χαρακτηρισμούς όπως «τέρας γνώσεων», «μετρ των αρχαίων» και άλλα τέτοια καθώς είχε και μαθητές του πολλούς από εκείνους τους φιλόλογους που είναι τώρα διορισμένοι και άλλους τόσους που διδάσκουν σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα.        


   Μ’ όλα ταύτα δεν αργήσαμε να τον συμπαθήσουμε και να τον θεωρήσουμε αυθεντία. Είχαμε βρει «τον δάσκαλο μας», έναν άνθρωπο γεμάτο ζωή, χιούμορ, μανία για δουλεία και αγάπη για τον συνάνθρωπο.


Δεν ήταν λίγες οι φορές που το μάθημα των Αρχαίων κατέληγε, με αφορμή τα διδάγματα του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα, σε απολογισμό της σημερινής κατάστασης αλλά και σε ενθάρρυνση να γίνουμε τίμιοι πολίτες ότι δουλειά κι αν κάνουμε. Πράγματι, ο κύριος Λεωνίδας ήταν ο πιο κατάλληλος για να μας προτρέψει σε κάτι τέτοιο καθώς ελάχιστοι θα ακολουθούσαν τον δύσκολο δρόμο της ενισχυτικής διδασκαλίας σε παιδιά λυκείου, βοηθώντας και ανακουφίζοντας και τους γονείς από πολλά έξοδα.


   Δε θεωρώ τυχαίο το γεγονός ότι οι καθηγητές μας στην ενισχυτική ήταν εξίσου καταρτισμένοι και είχαν την ίδια όρεξη για δουλειά. Όπως δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι δεθήκαμε τόσο πολύ. Όλα βοήθησαν ώστε να έχουμε μια  αξιοπρεπέστατη προετοιμασία, που σε τίποτα δεν υπολειπόταν αυτήν των φροντιστηρίων και των ιδιαίτερων.


  Θέλω όμως να επισημάνω ότι όλα αυτά που έγραψα δε θα είχαν καμία αξία σε περίπτωση που η προσπάθεια της πρόσθετης διδακτικής στήριξης δεν είχε ανάλογα αποτελέσματα και στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σίγουρα η γενική πτώση των επιδόσεων σε πανελλαδικό επίπεδο επηρέασε και τα αποτελέσματα της ενισχυτικής, όμως και πάλι οι επιτυχίες ήταν αρκετές. Κάτι τέτοιο πρέπει να υποψιάσει εκείνους που θεωρούν ότι μόνο οι αδύναμοι μαθητές παρακολουθούν μαθήματα της πρόσθετης διδακτικής στήριξης.  Εκτός αυτού οι επιμελείς μαθητές, στηρίζονταν ανέκαθεν και στο προσωπικό διάβασμα κι όχι μόνο στους καθηγητές τους, είτε αυτοί ήταν της ενισχυτικής είτε όχι.


   Ένα θερμό «ευχαριστώ» λοιπόν, θεωρώντας ότι εκφράζω και τους υπόλοιπους συμμαθητές της ενισχυτικής, στον κύριο Πυργάρη, ο οποίος με την στήριξη του προϊσταμένου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κυρίου Π.Καλογεράκη, μας εξασφάλισε την καλύτερη δυνατή ομάδα καθηγητών και όλες τις προϋποθέσεις για να πετύχουμε τους στόχους μας.


                                                                                                       Σωτήρης Γεντής