Αρχική Νέα Τοπικά Αναφορά στη Βουλή για το Μουσείο μαστίχας: ώριμες μελέτες, ανώριμες… πολιτικές…

Αναφορά στη Βουλή για το Μουσείο μαστίχας: ώριμες μελέτες, ανώριμες… πολιτικές…

9

Ολες οι πλευρές δηλώνουν ότι θέλουν να πραγματοποιηθεί το έργο του Μουσείου Μαστίχας, οι μελέτες είναι έτοιμοι αλλά δυστυχώς ακόμα περιμένουμε το πότε θα ολοκληρωθεί η πρόσκληση δικαιούχων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. 

Ετσι για 3η φορά από την αρχή του έτους έφερε στη Βουλή το θέμα της δημιουργίας Μουσείου Μαστίχας στη Χίο, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Μουσουρούλης, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να λάβει σαφή απάντηση, για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το αναπτυξιακό αυτό έργο και για το πότε προβλέπεται η ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα- Ανταγωνιστικότητα».

Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια, ο Υφυπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού, Γιώργος Νικητιάδης, διαβεβαίωσε τον Βουλευτή Χίου πως το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ολοκλήρωσε την απαιτούμενη τροποποίηση της εξειδίκευσης του τομέα Τουρισμού και ότι πλέον, βρίσκεται, στο στάδιο της πρόσκλησης των δικαιούχων. Μάλιστα, ο Υφυπουργός, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την πολύμηνη καθυστέρηση της Κυβέρνησης στο θέμα – για το οποίο ο Κωστής Μουσουρούλης από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχει καταθέσει τρεις Ερωτήσεις – σημείωσε πως η διαδικασία εξειδίκευσης ήταν ‘’περίπλοκη’’, αφού το έργο σχετίζεται και με τον πολιτισμό και με τον τουρισμό.


Ο Κωστής Μουσουρούλης, απαντώντας στον Υφυπουργό, ανέφερε χαρακτηριστικά: « Εάν για ένα έργο ώριμο, για το οποίο υπάρχει πολιτική απόφαση να προωθηθεί προς ένταξη στα προγράμματα χρειάζονται πέντε, πεντέμισι, έξι μήνες, προκειμένου να ολοκληρωθεί μία διαδικασία ρουτίνας όπως η ένταξη -και πιστέψτε με κύριε Υπουργέ, έχω την εμπειρία για να γνωρίζω αν στη συγκεκριμένη περίπτωση η πρόσκληση της Διαχειριστικής Αρχής και η ένταξη στο πρόγραμμα είναι μια διαδικασία ρουτίνας- αναρωτιέμαι τι θα γίνει με τα έργα, τα οποία χρειάζονται και σχεδιασμό»!


Και πρόσθεσε: « Η εξειδίκευση των δράσεων τουρισμού ή και πολιτισμού, είναι μια διαδικασία που συνδέεται με τη στρατηγική του ΕΣΠΑ και του προγράμματος και με τις προτεραιότητες της εκάστοτε Κυβέρνησης. Αντιλαμβάνομαι ότι η νέα κυβέρνηση, ήθελε να ξαναδεί τις προτεραιότητες και να δώσει οδηγίες για την εξειδίκευση στην οποία αναφερθήκατε. Στο βαθμό όμως, που το έργο αυτό την 1η Μαρτίου 2010 περιλαμβάνεται σε αυτή την εξειδίκευση, ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι, γιατί έχουμε φτάσει μέχρι εδώ».


Επισυνάπτεται το κείμενο των ομιλιών από τα Πρακτικά της Βουλής      ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
      ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΞΔ΄-
       Τρίτη 13 Ιουλίου 2010
     
      Συζήτηση της με αριθμό 9854/7-5-2010 ερώτησης του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Μουσουρούλη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με τη δημιουργία Μουσείου Μαστίχας στη Χίο.
     
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού):
      Κύριε συνάδελφε, το έργο αυτό πρέπει να δηλώσουμε ως Κυβέρνηση απεριφράστως ότι το υιοθετούμε, το ασπαζόμαστε, το σεβόμαστε, το θέλουμε. Είναι ένα έργο άκρως σημαντικό, ένα έργο μοναδικό και μάλιστα η μοναδικότητά του κινείται σε παγκόσμιο επίπεδο, διότι η Χίος έχει το μεγάλο προνόμιο, τη μεγάλη χάρη να έχει αυτά τα μαστιχόδεντρα, να έχει αυτή την παραγωγή, να έχει αυτή τη δυνατότητα, κάτι σημαντικό, που έχει δημιουργήσει όχι απλώς ένα προϊόν προς κατανάλωση και προς τέρψη αλλά έναν ολόκληρο πολιτισμό γύρω απ’ αυτό, έθιμα γύρω απ’ αυτό και όσα εσείς πολύ καλύτερα εμού γνωρίζετε, αφού κατάγεστε από τη Χίο. Συνεπώς, το θέλουμε το έργο, προσπαθούμε να προωθηθεί το έργο και πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα θα φθάσουμε στο να κάνουμε τα εγκαίνια αυτού του έργου.
      Θα μπορούσα στα ερωτήματά σας να απαντήσω τυπικά και να πω ότι δεν έχει υποβληθεί ακόμα το έργο. Επίκειται η υποβολή του, διότι καταφέραμε κατ’ αρχήν να εξειδικευθεί, που ήταν το μεγάλο πρόβλημα, που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Και το γνωρίζετε, διότι ως άριστος τεχνοκράτης έχετε διατελέσει και στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ξέρετε πολύ καλά τις περιπλοκές που μπορεί να δημιουργούνται όταν ένα έργο σχετίζεται και με τον πολιτισμό και με τον τουρισμό.
      Θα πούμε όμως τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, έτσι για να πάρουμε λίγο την ιστορία. Καταρχήν η μελέτη του έργου έχει εγκριθεί το 2008 από το Υπουργείο Πολιτισμού. Εγκρίθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, οπότε έχουμε μία εγκριμένη μελέτη. Ξεπεράσαμε το πρώτο στάδιο και μπορούμε να προχωρήσουμε. Το έργο έχει ένα αρκετά υψηλό κόστος, δεν είναι ευκαταφρόνητο. Είναι ένα έργο εννέα εκατομμυρίων ευρώ. Σας βεβαιώνω, λοιπόν, τώρα ότι από τις επαφές που είχαμε με το αρμόδιο Υπουργείο η πεποίθηση που έχουμε  αποκομίσει είναι ότι θα έχουμε και τα χρήματα. Είναι, δηλαδή, απ’ ό,τι φαίνεται διασφαλισμένα και τα χρήματα, κάτι εξίσου σημαντικό.
      Ξέρετε πως όλες οι ενέργειες έχουν γίνει, για να προετοιμαστούν τα τεχνικά δελτία. Σας έχουμε απαντήσει και σε σχετικές ερωτήσεις και θέλω πραγματικά να σας συγχαρώ και για την επιμονή σας να έρθετε και να ξανάρθετε με ερωτήσεις οι οποίες, βέβαια, πάντοτε σχετιζόντουσαν και με το κάθε φορά στάδιο που διήρχετο αυτό το έργο προκειμένου να φτάσει, να το δούμε κάποτε, ως ένα μουσείο επισκέψιμο από τον κόσμο όλο.
      Έγινε λοιπόν, και αυτό –από εμάς πάλι έγινε αυτό- και επίσης υποθέτω ότι γνωρίζετε, επίσης,  χωρίς να έχω καμία διάθεση να κάνω αντιπολίτευση, ότι από τη στιγμή που είχαμε δύο φορείς, τον τουρισμό και τον πολιτισμό έπρεπε εκ των πραγμάτων να έχει γίνει η εξειδίκευση, έτσι ώστε να καταφέρουμε να παντρέψουμε αυτό το έργο ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Αυτό δεν είχε γίνει. Σας ανακοινώνω τώρα  -υποθέτω δεν το ξέρετε- ότι έγινε η εξειδίκευση. Περάσαμε τον πρώτο σκόπελο  και άρα, βρισκόμαστε πια στο στάδιο εκείνο, όπου θα γίνει η πρόσκληση. Θα προσκληθούν οι δικαιούχοι, θα προχωρήσουν και θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους οι δικαιούχοι, έτσι ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
      Αυτή είναι η απάντηση της Κυβέρνησης και θέλω να σας βεβαιώσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το θέλουμε αυτό το έργο. Το στηρίζει όλη η Χίος. Αλίμονο. Ένα τέτοιο έργο είναι η ταυτότητα της Χίου, είναι κάτι που θα αναδείξει περισσότερο την Χίο και τον τουρισμό της Χίου. Να είσαστε βέβαιος ότι προχωράμε και σας θέλουμε δίπλα, και εσάς και όλους τους συναδέλφους, έτσι ώστε να το ολοκληρώσουμε. Σας ευχαριστώ.
      ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
      Τον λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κύριος Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, για να υποστηρίξει την ερώτηση του. Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.
     
      ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
      Κύριε Υπουργέ, με ιδιαίτερη χαρά άκουσα σήμερα να δεσμεύεστε για τη σκοπιμότητα, την ωριμότητα και βεβαίως, για την περαιτέρω προώθηση του έργου προς ένταξη στο πρόγραμμα.
      Μάλιστα, με καλέσατε να παραστώ και στα εγκαίνια, όταν το έργο θα έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά.
      ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού): Και εφόσον εκλεγείτε!
      ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Τόσο μακριά θα πάει, δηλαδή; Αλλά και να μην εκλεγώ θα είμαι πάντα εκεί.
      Με την ίδια απολύτως χαρά άκουσα και την κα Θεολογίτου, την αρμόδια Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου πριν από δεκαπέντε ημέρες στο Περφερειακό Συμβούλιο, να δεσμεύεται επίσης και να αναγγέλλει την υλοποίηση του έργου. Με ακόμα μεγαλύτερη χαρά την 1η Μαρτίου του 2010 διάβασα την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού κυρίου Γερουλάνου ότι το έργο είναι ώριμο και ότι οδεύει προς ένταξη. Ωστόσο, με πολύ μεγάλη λύπη βλέπω ότι εάν για ένα έργο ώριμο, για το οποίο υπάρχει πολιτική απόφαση να προωθηθεί προς ένταξη στα προγράμματα χρειάζονται πέντε, πεντέμισι, έξι μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί μία διαδικασία ρουτίνας όπως η ένταξη -και πιστέψτε με κύριε Υπουργέ, έχω την εμπειρία για να γνωρίζω αν στη συγκεκριμένη περίπτωση η πρόσκληση δηλαδή της Διαχειριστικής Αρχής και η ένταξη στο πρόγραμμα είναι μια διαδικασία ρουτίνας, αναρωτιέμαι τι θα γίνει με τα έργα, τα οποία χρειάζονται και σχεδιασμό.
      Και εξηγούμαι: Η εξειδίκευση των δράσεων τουρισμού ή και πολιτισμού, είναι μια διαδικασία που συνδέεται με τη στρατηγική του ΕΣΠΑ και του προγράμματος και με τις προτεραιότητες της εκάστοτε κυβέρνησης. Αντιλαμβάνομαι ότι η νέα κυβέρνηση, ήθελε να ξαναδεί τις προτεραιότητες και να δώσει οδηγίες για την εξειδίκευση στην οποία αναφερθήκατε. Στο βαθμό όμως, που το έργο αυτό την 1η Μαρτίου 2010 περιλαμβάνεται σε αυτή την εξειδίκευση, ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι, γιατί έχουμε φτάσει μέχρι εδώ.
      Να προσθέσω κύριε Υπουργέ, ότι το τυπικό, το τεχνοκρατικό αν μου επιτρέπετε, κομμάτι είναι ιδιαίτερα απλό. Επρόκειτο, όπως έλεγε και ο αρμόδιος Υπουργός, να μην τροποποιηθεί η πρόσκληση της Διαχειριστικής Αρχής παρά μόνο για να καταστεί επιλέξιμος δικαιούχος το πολιτιστικό ίδρυμα της Τραπέζης Πειραιώς.
      Τώρα στη δεύτερη ερώτηση μου -και ευχαριστώ πολύ που σημειώσατε την επιμονή μου- παίρνω μία άλλη απάντηση πλην του ότι ακόμα βρισκόμαστε σε αυτή τη διαδικασία της εξειδίκευσης. Βέβαια δε σας το κρύβω ότι έχω ρωτήσει και την κα Κατσέλη, γιατί σ’ εκείνη υπάγεται η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος. Στη δεύτερη ερώτηση μου, λοιπόν, προς τον Υπουργό με την οποία επαναφέρω το θέμα, λαμβάνω μία άλλη απάντηση, ότι φταίνε οι διαδικασίες του ΕΣΠΑ που είναι περίπλοκες -θα έχετε, φαντάζομαι, την απάντηση στα χαρτιά σας- και δεύτερον, φταίει το ότι δεν υπάρχει τομεακό πρόγραμμα πολιτισμού, έλεγε ο Υπουργός, αλλά προφανώς, εννοούσε τον τουρισμό.
      Απαντώ και κλείνω με αυτό. Για το θέμα της ύπαρξης ενός τομεακού προγράμματος ως προϋπόθεσης ένταξης έργων, θα λάβετε μία επιστολή μου. Θα τη στείλω –την τελειώνω τώρα- στον Υπουργό και σε σας εξηγώντας απολύτως τεχνοκρατικά γιατί δεν ισχύει αυτό το επιχείρημα.
      Τώρα, ως προς το θέμα των διαδικασιών του ΕΣΠΑ που έθεσε ο Υπουργός. Υποτίθεται ότι η Κυβέρνηση έφερε στη Βουλή έναν νόμο απλούστευσης ο οποίος  ψηφίστηκε πριν από τρεις, τέσσερις μήνες. Άρα, αν θέλετε και αυτό το επιχείρημα που αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργού προς εμένα, δεν ευσταθεί.
      Σας καλώ σε Κοινοβουλευτικό έλεγχο διότι το έργο είναι ώριμο γιατί όπως είπατε και εσείς έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις, Θέλω να σας παρακαλέσω λοιπόν να επιμεληθείτε προσωπικά της ένταξής του, προκειμένου να ενημερώσουμε τους πολίτες στο νησί που ενδιαφέρονται για το έργο αυτό. Πότε, συγκεκριμένα, θα γίνει η ένταξη. Διότι το κατασκευαστικό σκέλος, όπως γνωρίζετε σε ένα έργο τέτοιου προϋπολογισμού, παίρνει αρκετό χρόνο.
      Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε και ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την ανοχή σας.
      ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον Βουλευτή Χίου, τον κ. Μουσουρούλη για την ερώτηση και την υποστήριξη της ερώτησης του προς τον Υπουργό.
      Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ για την απάντηση σας.
      ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού): Η συνεισφορά σας με οποιεσδήποτε διευκρινίσεις, για τον τρόπο που μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα το πρόγραμμα και να προχωρήσει αυτό το έργο, αλίμονο, θα είναι δεκτή και θα αξιολογηθεί και θα τεθεί στην υπηρεσία μας, προκειμένου να προχωρήσουμε καλύτερα. Αυτό να το θεωρήσετε δεδομένο.
      Η αναφορά σας σε έργο ρουτίνας, θα μου επιτρέψετε…
      ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Διαδικασία ρουτίνας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού): Ναι, Διαδικασία ρουτίνας, συγχωρέστε με.
      Θα μου επιτρέψετε να έχω μία διαφορετική άποψη, όταν μάλιστα το πρώτο εξάμηνο που διήλθαμε ως Κυβέρνηση, δεν ήταν καθόλου ένα καθεστώς ρουτίνας από πλευράς ομαλής πολιτικής εξέλιξης. Μία Κυβέρνηση, που βρήκε μπροστά της το χάος, την καταστροφή, που έπρεπε να τρέξει για να σώσει στην κυριολεξία την χώρα, δεν θεωρώ ότι σε οποιαδήποτε υπηρεσία της μπορούσε να έχει οποιοδήποτε καθεστώς ρουτίνας για να λειτουργήσει.
      Σε ότι αφορά την Τράπεζα στην οποία αναφερθήκατε, δικαιούχος μπορεί να είναι, όπως ξέρετε ο οποιοσδήποτε. Για το έργο πρέπει να γίνει πρόσκληση και ο καθένας μπορεί να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του. Ωστόσο πιστεύουμε ότι θα εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα.
      Εκείνο που θέλω να γίνει σαφές είναι ότι η εξειδίκευση έγινε. Τελείωσε αυτή η διαδικασία που ήταν αυτό που είχε -δέχομαι εγώ, ενδεχομένως δεν δέχεστε εσείς- μία δυσκολία. Τελείωσε η εξειδίκευση και είμαστε τώρα στο στάδιο της πρόσκλησης. Θα γίνει η πρόσκληση, θα εκφραστούν οι δικαιούχοι με τις προτάσεις τους και νομίζουμε ότι θα προχωρήσει καλά το έργο.
      Ξαναλέω ότι πιστεύω ότι θα είμαστε μαζί όλοι. Είναι ένα έργο που όλοι το θέλουν, ένα έργο πραγματικά μοναδικό, ένα έργο που ενδιαφέρει το ίδιο το Υπουργείο μας ως προτεραιότητα του. Ένα Μουσείο Μαστίχας μοναδικής πρωτοτυπίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Πραγματικά θα είναι κάτι μοναδικό.
      Σας ευχαριστώ πολύ.


ΠΗΓΗ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κ. Μουσουρούλη