Αρχική Νέα Τοπικά ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΗΜΑ, Διαλόγου και Κοινής Δράσης- ακόμα μια κίνηση από αριστερούς πολίτες-...

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΗΜΑ, Διαλόγου και Κοινής Δράσης- ακόμα μια κίνηση από αριστερούς πολίτες- υπογραφές πρωτοβουλίας

23

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η περαιτέρω διεύρυνση της πρωτοβουλίας και ο προγραμματισμός των πρώτων δημοσίων παρεμβάσεών της ήταν το αντικείμενο της πρώτης ανοιχτής, γενικής συνέλευσης του Αριστερού Βήματος Διαλόγου και Κοινής Δράσης, το οποίο συγκροτήθηκε την περασμένη Τρίτη, 6 Ιουλίου, με τη δημοσιοποίηση έκκλησης 77 (ήδη, έχουν αυξηθεί σε 133) διανοουμένων, καλλιτεχνών, συνδικαλιστών και αγωνιστών του ευρύτερου αριστερού χώρου. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 12 Ιουλίου, στην κατάμεστη  αίθουσα του συλλόγου εργαζομένων της Τράπεζας της Ελλάδας και κατέδειξε την ευρύτατη ανταπόκριση της πρωτοβουλίας. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα ανοίξει η διαδικασία συλλογής υπογραφών, χωρίς περιορισμούς, με τη δημιουργία διαδικτυακής σελίδας του «Αριστερού Βήματος» στο Διαδίκτυο, η οποία θα αποτελέσει και βασικό μέσο ανάπτυξης του διαλόγου. Παράλληλα, θα επιδιωχθούν συναντήσεις αντιπροσωπείας του «Βήματος» με όλα τα κόμματα της Αριστεράς.
Για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των συντελεστών του «Αριστερού Βήματος»  και την οργάνωση των πρωτοβουλιών του, η συνέλευση όρισε ομάδα συντονισμού από τους: Νάντια Βαλαβάνη, Γιώργο Ζιόβα, Γρηγόρη Καλομοίρη, Γιώργο Μανιάτη, Ευτύχη Μπιτσάκη, Σπύρο Σακελλαρόπουλο και Αλέξανδρο Χρύση. Στο διάλογο παρενέβησαν, πλην των προαναφερθέντων, οι Διονύσης Τσακνής, Θανάσης Μπαρτζώκας, Κώστας Τζιαντζής, Κατερίνα Γεωργαντά, Παναγιώτης Σωτήρης, Θανάσης Καψαμπέλης, Δημήτρης Τσίτκανος, Δημήτρης Μπελαντής, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, Μιχάλης Βασιλάκης, Δημήτρης Σεβαστάκης και Σωτήρης Δημητρίου.
Στο σύντομο διάστημα που μεσολάβησε από την παρθενική εμφάνιση της πρωτοβουλίας μας, η κυβερνητική πλειοψηφία, με τη στήριξη του πιο νεοφιλελεύθερου τμήματος της Δεξιάς και την ηθική συμπαράσταση του ακροδεξιού ΛΑΟΣ, πέρασε το νομοσχέδιο εκθεμελίωσης των κοινωνικών ασφαλίσεων και των εργασιακών κατακτήσεων. Κοινή ήταν η εκτίμηση των συμμετεχόντων στη συνέλευση του «Αριστερού Βήματος» ότι τα σφαγιαστικά μέτρα που επιβάλλει η τρόικα κυβέρνηση- Ε.Ε.- ΔΝΤ στο πλαίσιο του διαβόητου μνημονίου μπορούν και πρέπει να ανατραπούν από ένα ανασυγκροτημένο, ενωμένο και ανεξάρτητο λαϊκό κίνημα, πέρα από την κηδεμονία οποιασδήποτε γραφειοκρατίας. Ότι ο κοινωνικός πόλεμος που κηρύχθηκε από τις δυνάμεις της ιδιόμορφης «κατοχής» στο εργαζόμενο ελληνικό έθνος δεν κρίθηκε, δεν τέλειωσε, αλλά μόνο τώρα αρχίζει! Δεν αναγνωρίζουμε κανένα τετελεσμένο! Στη νέα περίοδο της παρατεταμένης λαϊκής αντίστασης που αρχίζει, με προοπτική την πλήρη ανατροπή του μνημονίου, η αλληλεγγύη, η δημιουργική αλληλεπίδραση και η ενωτική δράση όλων των αριστερών δυνάμεων και ευρύτερα όλων των αδιάφθορων, ανυπότακτων δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας, είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη νικηφόρα προοπτική του κινήματος.
Η συνέλευση του «Αριστερού Βήματος» καταγγέλλει την επικίνδυνη διολίσθηση της κυβέρνησης και ισχυρών υποστηρικτών της σε ακραία αντικομμουνιστικές- αντιαριστερές επιθέσεις, οι οποίες αποτελούν οιωνούς αυταρχικών εξελίξεων, σε συνδυασμό με την αμφισβήτηση του απεργιακού δικαιώματος, τη συστηματική χρήση βίαιων μεθόδων εναντίον διαδηλωτών (συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά επικίνδυνων χημικών ουσιών) και τις εκκλήσεις του ακροδεξιού ΛΑΟΣ για «ομάδες αυτοπροστασίας πολιτών», που θυμίζουν τη ζοφερή εποχή των «αγανακτισμένων πολιτών». Σ’ αυτό το φόντο, το θέμα της δημοκρατίας, των λαϊκών ελευθεριών αναδεικνύεται σε σημαντικό ζήτημα λαϊκής συσπείρωσης και ενιαίας, μετωπικής δράσης.
Η αναγγελία της συγκρότησης του «Αριστερού Βήματος» συνάντησε διάφορα σχόλια από τις υπάρχουσες δυνάμεις της Αριστεράς. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι σεβόμαστε το σύνολο των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, ανεξαρτήτως των μεγεθών τους και ότι δεν εννοούμε να αποτελέσουμε προθάλαμο δημιουργίας νέας πολιτικής κίνησης ή εκλογικών σχημάτων, ούτε να εμπλακούμε στις εσωτερικές διαμάχες του αριστερού χώρου. Θα επιμείνουμε στην ανάπτυξη δημιουργικών προσπαθειών για να οικοδομηθούν γέφυρες αλληλεγγύης και κριτικού διαλόγου ανάμεσα σε όλες τις αριστερές δυνάμεις. Επιπλέον, θα επιδιώξουμε την κοινή δράση με τις μετωπικές κινήσεις των αριστερών  δυνάμεων στο επίπεδο του εργατικού κινήματος, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της αντιπολεμικής δράσης κ.α. Ιδιαίτερα θα επιδιώξουμε τον συντονισμό με άλλες πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα εναντίον του μνημονίου και της τρόικας, όπως εκείνες των οικονομολόγων- επιστημόνων και των καλλιτεχνών.
Με αφορμή την άφιξη, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, θα συμμετάσχουμε στη συνδιοργάνωση, με άλλες πρωτοβουλίες από τη χώρα μας και το εξωτερικό, διεθνούς διάσκεψης στην Αθήνα με επίκεντρο το πρόβλημα του επαχθούς χρέους- μηχανισμού καταλήστευσης και ομηρίας της εργαζόμενης Ελλάδας, τον κοινωνικό πόλεμο που έχει εξαπολυθεί και την επεξεργασία αριστερής, εναλλακτικής απάντησης, έξω από τα ασφυκτικά όρια που καθορίζουν η Ε.Ε., το ΔΝΤ και η πειρατική, ελληνική ολιγαρχία. Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν γνωστοί ξένοι διανοητές του αριστερού χώρου, ριζοσπάστες οικονομολόγοι και κοινωνικοί αγωνιστές. Θα επιδιώξουμε η διάσκεψη να συνοδευτεί από σειρά κινηματικών και καλλιτεχνικών γεγονότων εναντίον της τρόικας του μνημονίου, κυβέρνησης- ΔΝΤ- Ε.Ε.
Στην προσπάθεια τεκμηριωμένης απάντησης στο εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα της εποχής μας θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η καλύτερη μελέτη του σύγχρονου ελληνικού καπιταλισμού, υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιούργησαν η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και η ιμπεριαλιστική ολοκλήρωση (Ε.Ε.- ΟΝΕ). Σ’αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί πρωτοβουλία συλλογικής μελέτης του ελληνικού, κοινωνικού σχηματισμού με προοπτική την έκδοση των συμπερασμάτων της και τη διοργάνωση συζητήσεων.
Τέλος, διατυπώθηκαν σκέψεις για την ανάληψη πρωτοβουλιών δημοσίου διαλόγου γύρω από τα μεγάλα προβλήματα της σοσιαλιστικής προοπτικής μεταξύ όλων των δυνάμεων της αντισυστημικής Αριστεράς, που θεωρούν ότι ο καπιταλισμός, και μάλιστα ο ανοιχτά κανιβαλλικός καπιταλισμός των κλιμακούμενων κοινωνικών και περιβαλλοντικών καταστροφών, που απειλεί με ιστορική οπισθοδρόμηση τον ίδιο τον πολιτισμό του κοινωνικού ανθρώπου, δεν μπορεί να αποτελεί τον αξεπέραστο ορίζοντα της ανθρωπότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, χαιρετίζουμε τη διάθεση στράτευσης και συμμετοχής σημαντικού τμήματος της ελληνικής διανόησης, το οποίο, αν και γνωρίζει ότι ειδικά στις μέρες μας η σιωπή είναι χρυσός, τολμά να προτιμήσει «τον έπαινο του Δήμου και των Σοφιστών τα δύσκολα και τ’ ανεκτίμητα Εύγε» από τις κάθε είδους Σατραπείες.


  Έκκληση για το διάλογο και την κοινή δράση της Αριστεράς


 Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση έχει σαρωτικές επιπτώσεις σ’ όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής. Στην οικονομία, στην πολιτική, στον πολιτισμό, στη συνείδηση. Η βίαιη αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση κοινωνικών δικαιωμάτων και η ματαίωση των ονείρων και των προοπτικών της νεολαίας δεν είναι συγκυριακές επιλογές, όπως υποστηρίζει η κηδεμονευόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά οργανωμένοι τρόποι μόνιμης υποβάθμισης της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.
 Σ’ αυτό το συνεχώς αυξανόμενο κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας η Αριστερά, κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική, οφείλει να αρθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εργαζομένων. Ανάμεσα στους πολιτικούς χώρους της Αριστεράς υπάρχουν αναμφισβήτητες διαφορές, όπως, για παράδειγμα αυτές που αφορούν τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, αλλά και οι σχετικές με τον τρόπο μετάβασης στο σοσιαλισμό, το περιεχόμενο και τη μορφή που αυτός θα έχει τον 21ο αιώνα –ζήτημα που οπωσδήποτε πρέπει να διερευνηθεί και να συζητηθεί με συντροφικό τρόπο, σε μια περίοδο μάλιστα που η δομική κρίση του καπιταλισμού θέτει ‘επί τάπητος’ το στρατηγικό στόχο της σοσιαλιστικής εναλλακτικής. Σήμερα όμως αυτές οι υπαρκτές διαφορές γίνονται συχνά τροχοπέδη, στην πραγματική ανάγκη οργανωμένης αντίστασης του εργαζόμενου λαού απέναντι στην πιο αντιδραστική, αντιλαϊκή, ταξική πολιτική που γνώρισε η χώρα μας, τουλάχιστον στην εποχή της λεγόμενης «μεταπολίτευσης».
 Είναι ιστορικό καθήκον όλων των πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς, ανεξαρτήτως του ειδικού τους βάρους, να βρουν εκείνα τα ζητήματα –και είναι πολλά- που μπορούν να οδηγήσουν σε ενότητα δράσης, ανταποκρινόμενα στις διαθέσεις των εργαζόμενων στρωμάτων, των ανέργων και της νεολαίας για συσπείρωση των δυνάμεων του κινήματος. Με όρους συλλογικού ηγεμόνα και οργανωτή, να διευκολύνουν έτσι τις κοινωνικές διεργασίες, τις αυθόρμητες και συνειδητές συμμαχίες των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Να απομονώσουν πρακτικές τυφλής βίας και αδιέξοδων δήθεν αντιεξουσιαστικών ξεσπασμάτων αλλά και κάθε δεξιόστροφη «αριστερή» φρασεολογία που διευκολύνει τελικά τις κυβερνητικές επιλογές. Να δώσουν πολιτική προοπτική στους κοινωνικούς αγώνες συμβάλλοντας στην ανάπτυξή τους. Να βοηθήσουν εργαζόμενες μάζες, που βρίσκονται εγκλωβισμένες σε άλλες πολιτικές επιλογές, να αγωνιστούν για τα πραγματικά δικά τους συμφέροντα. Να αναπτύξουν πρωτοβουλίες θεωρητικού διαλόγου ανάμεσα σ’ όλους τους φορείς της Αριστεράς, με άξονα την υπέρβαση του καπιταλισμού.
 Χωρίς να εγκαταλείπουν τους στρατηγικούς στόχους τους, ούτε τις συζητήσεις, τις διαφορές, τις διαφωνίες γι’ αυτούς, οι πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς, εντός και εκτός του κοινοβουλίου, μπορούν και πρέπει να συναντηθούν στη διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής πολιτικής πρότασης και κοινής δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης προς όφελος των εργαζομένων στην προσπάθεια εξόδου απ’ αυτήν. Ζητήματα όπως η αντιμετώπιση θεσμικών μορφών καπιταλιστικής ολοκλήρωσης (ΕΕ, ΟΝΕ, ΔΝΤ), η παύση πληρωμών και η διαγραφή του χρέους, το αίτημα εθνικοποίησης τραπεζών, η ρήξη με τις πρακτικές του τραπεζικού και του επιχειρηματικού κατεστημένου, καθώς και η αντιμετώπιση της βίαιης επίθεσης του κεφαλαίου με ριζική αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου, αλλά και η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση τέτοιων διεργασιών.


Αγγελόπουλος Θόδωρος, σκηνοθέτης


Αγγελοπούλου Νατάσα, εκπαιδευτικός


Αγιώτη Μαρία, εκπαιδευτικός


Αδαμόπουλος Κωστής, αρχιτέκτονας


Αθανασιάδου Μυρσίνη, διδάκτωρ Ιστορίας


Αλαβάνου Αριάδνη, μεταφράστρια


Αμανατίδης Ιωάννης, Μέλος διοίκησης ΕΔΟΘ


Ανδρεάδης Γιάγκος, πανεπιστημιακός, Πάντειο


Ανδρικόπουλος Κωνσταντίνος, τεχνικός


Αντωνόπουλος Γιώργος, μηχανικός


Αντωνοπούλου Μαρία, πανεπιστημιακός, Πάντειο


Αρβανίτης Βασίλης, εκπαιδευτικός


Αρώνη Άσπα, εκπαιδευτικός


Βαγενά Αλεξάνδρα, εκπαιδευτικός


Βαϊνάς Παντελής, εκπαιδευτικός


Βαλαβάνη Νάντια, συγγραφέας


Βαμβακάς Κώστας, συνδικαλιστής εκπαιδευτικός


Βασιλείου Κώστας, εκπαιδευτικός


Βασιλειάδου Σοφία, εκπαιδευτικός


Βασιλειάδου Τέα, δημοσιογράφος


Βατικιώτης Λεωνίδας, διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών


Βενετσάνου Νένα, τραγουδίστρια


Βήχος Παναγιώτης, μουσικοσυνθέτης


Βούρβουλης Γιάννης, εκπαιδευτικός


Γαλάνης Γιώργος, συνδικαλιστής εκπαιδευτικός


Γέρου Κάτια, ηθοποιός


Γεωργακάκης Βαγγέλης, εκδότης


Γεωργακάκη Ρόδη, αντιδήμαρχος Ελληνικού


Γεωργίου Χρήστος, πανεπιστημιακός, Πανεπιστήμιο Πάτρας


Γεωργοπούλου Ιωάννα, εκπαιδευτικός


Γρηγοριάδης Μανώλης, γ.γ. ΑΚΕΠ


Δάρμος Κώστας, εκπαιδευτικός


Δημητριάδης Κώστας, ηλεκτρολόγος


Δημητρίου Αλίντα, σκηνοθέτης


Δημητρίου Σωτήρης, ανθρωπολόγος


Διαμαντίδης Κώστας, συγγραφέας


Διακουμίδου Στάσια, εκπαιδευτικός


Δουζίνας Κώστας, πανεπιστημιακός, πανεπιστήμιο Λονδίνου


Εγγλέζος Τάσος, συγγραφέας


Ευσταθίου Κώστας, συνδικαλιστής τραπεζοϋπάλληλος


Ευσταθίου Μηνάς, πρόεδρος Πανελ. Συλλόγου Ειδικής Αγωγής


Ζιόβας Γιώργος, ηθοποιός


Ζωγραφάκη Ελένη, ΟΛΜΕ


Ήσυχος Κώστας, συνδικαλιστής Ολυμπιακής


Θεοδόση Αυγή, τραπεζικός


Καββαδία Φωτεινή, συνδικαλίστρια εκπαιδευτικός


Καβουκάκης Μανώλης, εκπαιδευτικός


Κακαράς Αντώνης, απόστρατος αρχιπλοίαρχος


Κακναβάτος Έκτωρ, ποιητής


Καλαϊτζιδάκης Νίκος, εκπαιδευτικός


Καλαντίδης Δημήτρης, εκπαιδευτικός


Καλαντζή Ράνια, εκπαιδευτικός


Καλιφατίδου Έλφη, εκπαιδευτικός


Καλλή- Τριανταφυλοπούλου Νάνσυ, δικηγόρος


Καλόγηρος Νίκος, μέλος Δ.Σ. ΑΔΕΔΥ


Καλομοίρης Γρηγόρης, συνδικαλιστής εκπαιδευτικός


Καμπιτάκης Κωστής, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης


Καραμουσουλής Γιώργος, εκπαιδευτικός


Καρτερός Θανάσης, δημοσιογράφος


Καρυστιάνη Ιωάννα, συγγραφέας


Καρυωτάκης Δαβίδ, εκπαιδευτικός


Κατράδης Στέλλιος, εκπαιδευτικός


Κατσαρά Χαριτωμένη, εκπαιδευτικός


Κατσούλας Πάνος, εκπαιδευτικός


Κεραμά Βίλυ, εκπαιδευτικός


Κιμπουρόπουλος Γιάννης, δημοσιογράφος


Κλειδοπούλου Αγάπη, εκπαιδευτικός


Κοκκίνου Μαρία, ζωγράφος


Κοντογεωργίου Ειρήνη, δημοσιογράφος


Κουβελάκης Στάθης, πανεπιστημιακός, King’s College (Λονδίνο)


Κουζής Γιάννης, πανεπιστημιακός, Πάντειο


Κορτζίδης Χρήστος, Δήμαρχος Ελληνικού


Κοτσυφάκης Θέμης, συνδικαλιστής, ΔΣ ΟΛΜΕ


Κούστας Κώστας, εκπαιδευτικός


Κουτάντος Γιώργος,  συνδικαλιστής εκπαιδευτικός


Κουτσούκου Μαρία, εκπαιδευτικός


Κοψίνη Χριστίνα, δημοσιογράφος


Κυρούσης Λευτέρης, πανεπιστημιακός, Παν/μιο Πάτρας


Κωνσταντακόπουλος Δημήτρης, δημοσιογράφος


Κωνσταντάτος Σπύρος, εκπαιδευτικός


Κωσταμπάρης Τάσος, εκδότης


Λαίδης Κώστας, εκπαιδευτικός


Λαμπρινίδης Διονύσης, εκπαιδευτικός


Λαπαβίτσας Κώστας, πανεπιστημιακός, Πανεπιστήμιο Λονδίνου


Λεοντής Χρήστος, συνθέτης


Λουκοπούλου Μαρία, εκπαιδευτικός


Λυμπερόπουλος Παναγιώτης, δημόσιος υπάλληλος


Λυσίκατος Νίκος, συνδικαλιστής εκπαιδευτικός


Μαίστρος Γιάννης, πανεπιστημιακός, ΕΜΠ


Μανιάτης Γιώργος, πανεπιστημιακός, Πανεπιστήμιο Αθήνας


Μαρούλη Έμη, εκπαιδευτικός


Μαυρέλος Βασίλης, μέλος Δ.Σ. ΑΔΕΔΥ


Μαχά Μαρία, συνδικαλίστρια εκπαιδευτικός


Μεραντζής Λάμπρος, τραπεζοϋπάλληλος


Μιχελής Κώστας, συνδικαλιστής λογιστής


Μόρμορης Εμμανουήλ, εκπαιδευτικός


Μουζακίτη Αγγελική, εκπαιδευτικός


Μπαδόγιαννης Άκης, γιατρός


Μπακατσής Κώστας, δημοτ. σύμβουλος Σταυρούπολης Θες/νίκης


Μπάνος Βασίλης, εκπαιδευτικός


Μπαρτζώκας Θανάσης, τ. Δήμαρχος Καισαριανής


Μπελαντής Δημήτρης, διδάκτωρ Νομικής


Μπιτσάκης Ευτύχης, πανεπιστημιακός, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Νοίδου Μαρία, εκπαιδευτικός


Ντούμας Χρήστος, πανεπιστημιακός, Πανεπιστήμιο Αθήνας


Ξενιάδη Εμμανουέλα, γιατρός


Οικονόμου Βασίλης, εκπαιδευτικός


Παναγιωτόπουλος Χρήστος, συνδικαλιστής ΟΤΑ


Παπαγεωργίου Γιάννης, εκπαιδευτικός


Παπαδημητρίου Ζήσης, πανεπιστημιακός, ΑΠΘ


Παπαδημητρίου Μάνια, ηθοποιός


Παπαδόπουλος Κώστας, εκδόσεις «Ταξιδευτής»


Παπαηλία Αλεξάνδρα, οικονομολόγος


Παπαθεοδώρου Δημήτρης, εκπαιδευτικός


Παπακωνσταντίνου Πέτρος, δημοσιογράφος


Παπακυριάκου Μπάμπης, εκπαιδευτικός


Παυλίδου Βιολέττα, εκπαιδευτικός


Παύλου Αλεξάνδρα, μεταφράστρια


Πεππές Ζώης, συνδικαλιστής ΟΤΟΕ


Πετράκος Θανάσης, νομαρχιακός σύμβουλος Μεσσηνίας


Πιλάλης Χρήστος, εκπαιδευτικός


Πολίτη Τζίνα, πανεπιστημιακός, ΑΠΘ


Πολυχρονιάδης Δημήτριος, εκπαιδευτικός


Πορτάλιου Ελένη, πανεπιστημιακός, ΕΜΠ


Πρωτονοτάριος Γιάννης, πανεπιστημιακός, ΕΜΠ


Πυλαρινός Ηρακλής, εκπαιδευτικός


Ρεμπάπης Παναγιώτης, εκπαιδευτικός


Ρηγοπούλου Πέπη, πανεπιστημιακός, Πανεπιστήμιο Αθήνας


Ρήγος Άλκης, πανεπιστημιακός, Πάντειο


Ριζόπουλος Τάσος, συνδικαλιστής στη φαρμακοβιομηχανία


Ρούσης Γιώργος, πανεπιστημιακός, Πάντειο


Ρούσσος Σίμος, τ. δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου


Ρουστάκης Αχιλλέας, εκπαιδευτικός


Σακελαρόπουλος Σπύρος, πανεπιστημιακός, Πάντειο


Σαμουηλίδης Χρίστος, συγγραφέας


Σάμιος Παναγιώτης, εκπαιδευτικός


Σαπουνά Αγγέλικα, εκπαιδευτικός


Σαρρής Γιώργος, τραγουδοποιός


Σεβαστάκης Δημήτρης, ζωγράφος


Σκαμνάκης Θανάσης, δημοσιογράφος


Σμιξιώτης Δημήτρης, εκπαιδευτικός


Σοφοκλής Γιάννης, χημικός


Σπαθής Μάκης, πανεπιστημιακός, ΕΜΠ


Σπανού Δέσποινα, συνδικαλίστρια ΑΔΕΔΥ


Σπηλιωτόπουλος Γιώργος, βιοτέχνης


Σπύρου Αθηνά, δικηγόρος


Σπύρου Δημήτρης, σκηνοθέτης


Στάθης (Σταυρόπουλος), σκιτσογράφος


Σταυρόπουλος Τάσος, συνδικαλιστής εκπαιδευτικός


Σταμάτης Κώστας, πανεπιστημιακός, ΑΠΘ


Σωτήρης Παναγιώτης, διδάκτωρ Φιλοσοφίας


Σωτηρόπουλος Άκης, εκπαιδευτικός


Τάκη Βούλα, εκπαιδευτικός


Τασιόπουλος Γιώργος, εκπαιδευτικός


Τόλης Χρήστος, μηχανικός


Τραμπάκουλας Ηλίας, εκπαιδευτικός


Τριανταφυλλάκη Κατερίνα, εκπαιδευτικός


Τριανταφυλλόπουλος Τάκης, χημικός μηχανικός


Τσακνής Διονύσης, τραγουδοποιός


Τσάπας Πέτρος, εκπαιδευτικός


Τσεκούρας Παύλος, εκπαιδευτικός


Τσίτκανος Δημήτρης, εργάτης μετάλλου


Φακούδης Ευάγγελος, εκπαιδευτικός


Φαρδέλλα Χρύσα, συνδικαλίστρια εκπαιδευτικός


Φαρμάκη Αναστασία, εκπαιδευτικός


Φράγκου Λία, συνδικαλίστρια, ιδιωτική υπάλληλος


Χατζηστεφάνου Άρης, δημοσιογράφος


Χατζόπουλος Στάθης, δικηγόρος


Χουρμουζιάδης Γιώργος, πανεπιστημιακός, ΑΠΘ


Χριστόπουλος Αναστάσιος, έμπορος


Χρύσης Αλέξανδρος, πανεπιστημιακός, Πάντειο