Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ομιλία Μουσουρούλη στην αρμόδια επιτροπή για το καμποτάζ

Ομιλία Μουσουρούλη στην αρμόδια επιτροπή για το καμποτάζ

7

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


O Βουλευτής N. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: «Εκτέλεση περιηγητικών πλόων από πλοία με σημαία τρίτων χωρών με αφετηρία ελληνικό λιμένα» ανέφερε:


«Κυρία Υπουργέ,
Συζητάμε σήμερα, άλλη μια ελληνική ιδιαιτερότητα.

Εάν το καμποτάζ είχε εφαρμογή στην Ιταλία και στην Ισπανία, με ποια συχνότητα ένα κρουαζιερόπλοιο θα άλλαζε πληρώματα;
Θα συνεχίσω με δύο ελλείψεις που εντοπίζω στο κείμενο που μας μοιράσατε.

Πρώτον, θα ήταν ευκταίο να υπήρχε μια καλύτερη εκτίμηση των αποτελεσμάτων της άρσης του καμποτάζ π.χ. ποιες είναι οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στα συνδεδεμένα επαγγέλματα και δεύτερον, μια ανάλυση των λόγων για τους οποίους ως χώρα δεν επωφελούμαστε όσο θα έπρεπε και ίσως όσο θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε από ένα κλάδο όπως ο θαλάσσιος τουρισμός, που είναι από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους στον κόσμο.
Ακόμη και έτσι, η Ελλάδα είναι ανταγωνιστική στην κρουαζιέρα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι τα τέλη ελλιμενισμού παραμένουν χαμηλά, είμαστε, δηλαδή, φθηνοί και ο δεύτερος είναι ότι έχουμε χαμηλό κόστος καυσίμου για την κρουαζιέρα που ξεκινάει από Ελλάδα προς Τουρκία, Κύπρο, Ισραήλ και αυτό λόγω αποστάσεως. Το τέλος υπέρ του ΚΑΑΝ (Κεφάλαιο Ανεργίας και Ασθενείας Ναυτικών) θα το προσδιορίσετε, όπως λέτε  με υπουργική απόφαση του ΥΠΟΙΑΝ. Αυτό σημαίνει ότι επί των ημερών σας, μπορεί το τέλος να είναι εύλογο, αργότερα όμως αν δημιουργηθεί έλλειμμα στο ΚΑΑΝ, ένας άλλος υπουργός μπορεί να το αυξήσει υπέρμετρα εξουδετερώνοντας το όποιο πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας έχουμε, όπως σας το περιέγραψα.
ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ (Υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Δεν θα το υπογράψει ο άλλος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι τα κεφάλαια που θα προκύψουν απ’ αυτό το τέλος, θα δεσμεύονται αποκλειστικά υπέρ του ΚΑΑΝ. Έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις όπου όταν εμφανίζεται ένα πλεόνασμα σε κάποιο Ταμείο, ο Υπουργός Οικονομικών, ανάλογα με την οικονομική συγκυρία, μπορεί και το αφαιρεί. Αυτό πιστεύω ότι θα το ζητήσουν και οι ίδιοι φορείς, όταν έρθουν στην ακρόαση.
Αυτό που συζητάμε, κυρία Υπουργέ, είναι ένα εργαλείο, άσκησης περιφερειακής πολιτικής.

Κατ’ αρχήν νομίζω ότι χρειάζεται ένα ενιαίο σχέδιο ανάπτυξης λιμενικών υποδομών στην Ελλάδα για την εκμετάλλευση του θαλάσσιου τουρισμού. Δεν μιλώ για καινούργια λιμάνια, αλλά για την αναβάθμιση των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών με περαιτέρω έργα που χρειάζονται για να φιλοξενήσουν κρουαζιέρες.

Για παράδειγμα, στη Χίο, σπάνια έρχονται κρουαζιερόπλοια, ενώ ορισμένα από αυτά δεν μπορούν να ελλιμενιστούν απουσία υποδομής. Δεν λέω ότι χρειάζεται να κάνουμε φαραωνικά έργα, αλλά να προβλέψουμε τις υποδομές εκείνες, ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί η κρουαζιέρα. Στις τριετείς κατά μέγιστο συμβάσεις που θα υπογραφούν – προσοχή λέτε έως τρία χρόνια, αυτό σημαίνει από ένα μήνα έως τρία χρόνια, μπορείτε να προβλέψετε την ανάπτυξη υποδομών μέσω συμπράξεων δημόσιου, ιδιωτικού τομέα ή μέσω άλλων χρηματοοικονομικών εργαλείων,. Ίσως χρειάζεται εξειδίκευση. Εκείνοι που θα υπογράψουν τριετείς ή αν θέλουν τετραετείς ή πενταετείς συμβάσεις, να έχουν και τη δυνατότητα ή υποχρέωση, ανάλογα με τη διάρκεια της σύμβασης, να αναπτύξουν με πιο δυναμικό και ευέλικτο τρόπο, οι ίδιοι τις υποδομές που είναι απαραίτητες. Το λέω αυτό, γιατί αυτός που θα επενδύσει στις λιμενικές αυτές υποδομές, προκειμένου να αποσβέσει, θα τρέξει ο ίδιος να φέρει περισσότερα πλοία και περισσότερο κόσμο. Άρα, λοιπόν, έχουμε ένα κίνητρο παραπάνω για να προχωρήσετε σε αυτή την κατεύθυνση..
Σε σχέση με την κατ’ ελάχιστον 12ωρη παραμονή στον Πειραιά που προβλέψατε. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο Πειραιάς θα είναι ένα σημείο ανεφοδιασμού για ανταλλακτικά, αναλώσιμα κ.τ.λ. Επίσης ο Πειραιάς δεν θα είναι μόνο σημείο ανεφοδιασμού, αλλά και σημείο αφετηρίας. Το τονίζω αυτό γιατί όταν τα πλοία ξεκινούν από άλλες χώρες, μέχρι να φθάσουν στα ελληνικά λιμάνια, οι επιβάτες – τουρίστες έχουν ήδη ξοδέψει τα χρήματά τους. Με αυτές τις παρατηρήσεις περιμένουμε το πλήρες σχέδιο για να τοποθετηθούμε. Ευχαριστώ.