Αρχική Πολιτισμός Σαββατόβραδο στο Citrus με εγκαίνια εκθέσεων και συναυλία

Σαββατόβραδο στο Citrus με εγκαίνια εκθέσεων και συναυλία

13

 Το Σάββατο, 17 Ιουλίου 2010, στις 8 το βράδυ στον πολυχώρο Citrus memories θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια δύο εικαστικών εκθέσεων και στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσική βραδιά με τους Cihan Turkoglu και Σόλη Μπαρκή LIVE με ένα μυστηριακό ταξίδι στην τούρκικη παραδοσιακή και έντεχνη μουσική, με εισιτήριο 12 ευρώ.
Σχετικά με τις εκθέσεις, η μία είναι φωτογραφίας με θέμα: “Εσωτερικός Κόσμος – Μαστιχοχώρια” του Στρατή Βογιατζή και η δεύτερη έκθεση γλυπτών από μέταλλο με θέμα “Μπαμπούλας – ήρθε και απαιτεί ό,τι προσυμφώνησε όταν ονειρεύτηκα” του Έβη Χρήστου. Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν ως και τις 17 Αυγούστου 2010.
Την Κυριακή, 18 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου “Μιχαήλ Ζυγομαλάς – Ένας Άρχοντας του Κάμπου και της Χίου” του Δημήτρη Κοκκινάκη. Την παρουσίαση θα κάνει η κ. Εύη Ψαρρού, Διδάκτωρ Ιστορίας.
 

Η έκθεση φωτογραφίας του Στρατή Βογιατζή με τίτλο «Εσωτερικός κόσμος – Μαστιχοχώρια» γίνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται στα πλαίσια της Photo Bienalle 2010, 21ης Διεθνούς Φωτογραφικής Συνάντησης (Απρίλιος-Σεπτέμβριος).

Ο δημιουργός μας καλεί να επισκεφθούμε τους εσωτερικούς χώρους των 24 χωριών της μαστίχας στη Χίο. Στις έγχρωμες φωτογραφίες του αποτυπώνονται αρχοντόσπιτα, λαϊκά σπίτια, κελάρια, αποθήκες, παντοπωλεία, κουρεία, καφενεία, χώροι παρατημένοι από χρόνια, που όμως αποπνέουν την ατμόσφαιρα μια άλλης εποχής, όταν οι άνθρωποι κατοικούσαν ή εργάζονταν εκεί. Φωτογραφίζοντας το εσωτερικό των σπιτιών στα μαστιχοχώρια, ο Στρατής Βογιατζής επιχειρεί να μας μεταφέρει την αίσθηση που αποπνέουν οι χώροι αυτοί που πλέον δεν κατοικούνται και να αποτυπώσει τον εσωτερικό τους κόσμο, έναν τόπο μνήμης και ιστορίας. Μπορεί οι άνθρωποι να απουσιάζουν, τα ίχνη τους όμως υπάρχουν και μαρτυρούν πολλά για τις συνήθειες, την εργασία τους, την καθημερινή ζωή τους. Ακόμη όμως και στις φωτογραφίες του που απεικονίζει χώρους που κατοικούνται μέχρι και σήμερα, μπορεί κανείς να διακρίνει στοιχεία από τις παραδόσεις, τις αντιλήψεις και τις συνήθειες των κατοίκων. Για παράδειγμα, βλέπουμε το χαρακτηριστικό τρόπο με τον οποίο τα αντικείμενα είναι τακτοποιημένα μέσα στα σπίτια ή στα μαγαζιά, ο οποίος αναδεικνύει μοναδικά το γούστο των ανθρώπων που ζουν εκεί. 
Η εργασία του Στρατή «Εσωτερικός Κόσμος – Μαστιχοχώρια» έχει εκτεθεί μέχρι τώρα στο Σαρλεουά στο Βέλγιο, στο φωτοφεστιβάλ του Μονάχου, στη Κρακοβία στον μήνα φωτογραφίας  στη photo biennale στην Ελλάδα, στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, στο ελληνικό προξενείο και στο Chelsea Hotel στη Νέα Υόρκη. Έχει βραβευτεί σε δύο φωτογραφικά φεστιβάλ και η εργασία του για τα Μαστιχοχώρια έχει δημοσιευτεί σε περισσότερες από 8 χώρες μεταξύ αυτών στην Κορέα, στην Αυστραλία και στην Αργεντινή. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ  «Μέσα στον εσωτερικό κόσμο» (με θέμα τους μαστιχοχωρίτες και την πορεία των φωτογραφήσεων μέχρι την έκδοση του λευκώματος).
Το βιβλίο του Στρατή Βογιατζή «Εσωτερικός κόσμος, Μαστιχοχώρια» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Seppuku.
www.stratisvogiatzis.com


Η έκθεση γλυπτών από μέταλλο του Έβη Χρήστου έχει τίτλο  «Μπαμπούλας – ήρθε και απαιτεί ό,τι προσυμφώνησε όταν ονειρεύτηκα». Παρουσιάζεται μία νέα ενότητα γλυπτών σε αυτήν την δέκατη ατομική του έκθεση. Ο Έβης Χρήστου είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδας και κατοικεί μόνιμα στη Χίο τα τελευταία 20 χρόνια. Η Έφη Παπαευθυμίου, Ιστορικός Τέχνης και Έφορος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας, αναφέρει για την τελευταία δουλειά του Χρήστου: «Το υλικό εργασίας του τόσο άκαμπτο και ψυχρό αρχικά, στα χέρια του Έβη Χρήστου μεταστοιχειώνεται μέσα σε έργα που σφύζουν από ζωντάνια, θέρμη και εκφραστική πληρότητα. Οι συνθέσεις του είναι έντονα περιγραφικές, με εξαιρετική ευαισθησία και χάρη, καθώς και μέριμνα για την απόδοση των λεπτομερειών. Γλυπτά καθαρών μορφών και γραμμών που αφήνουν πίσω τους το θέμα – αρχική αφορμή του γλύπτη, το υπερβαίνουν και μέσα από την αφαίρεση του συγκεκριμένου, καταλήγουν στη μελέτη των καθαρών σχέσεων των μορφών με το χώρο και το χρόνο».

   Ατομικές εκθέσεις
– Φεβρουάριος 2003, Ομήρειο Π. Κ.Δ. Χίου, με θέμα «Καράβια».
– Αύγουστος 2003, Δημοτική Πινακοθήκη Μύθημνας, με θέμα «Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο».
– Οκτώβριος 2005, Ομήρειο Π. Κ. Δ. Χίου, με θέμα «Σιωπηλές μορφές», ενότητα έργων από οξειδωμένα μέταλλα
– Ιούνιος 2006, Χώρος Τέχνης 24 στην Αθήνα, με θέμα «Μυστικός Θίασος», νέα ενότητα γλυπτών.
– Δεκέμβριος 2007, Ομήρειο Π. Κ. Δ. Χίου, με θέμα «Ήλιος το Χειμώνα», νεα ενότητα Γλυπτών.
– Αύγουστος 2008, Λαϊκό Μουσείο, Κοινωφελές Πολιτιστικό Ίδρυμα “Γ. Αγγελίνης – Πία Χατζηνίκου”, με θέμα «Σιδηρογραφίες», νέα ενότητα γλυπτών.
– Αύγουστος 2009, Λαϊκό Μουσείο, Κοινωφελές Πολιτιστικό Ίδρυμα “Γ. Αγγελίνης – Πία Χατζηνίκου”, με θέμα «Παιχνίδια στον τοίχο», νέα ενότητα ψηφιδωτών ενθέσεων.
– Αύγουστος 2009, Citrus Memories – Μουσείο, με τίτλο «Έντεκα», Γλυπτά.
– Ιανουάριος 2010, Αγγέλων Βήμα, με τίτλο «Στα χνάρια των Κουτσών», γλυπτά από μέταλλο.


   Ομαδικές εκθέσεις
– Δεκέμβριος 2004, Γκαλερί 7, Αθήνα
– Δεκέμβριος 2005, Γκαλερί «Ψυχάρη 36», Αθήνα
– Χειμώνας 2006, Δημοτική Πινακοθήκη Χίου
– Φεβρουάριος 2008, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, Ομήρειο Π. Κ. Δ. Χίου
– Ιούλιος 2008, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, 1ο Γυμνάσιο Χίου
– Οκτώβριος 2008, 3η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, Σκοτεινή Φυλακή, Κάστρο Χίου
– Νοέμβριος 2008, Έκθεση Εικαστικών Τεχνών προς τιμήν των 90 χρόνων του ΚΚΕ, Τεχνόπολη, Γκάζι, Αθήνα.
– Δεκεμβριος 2009, Έκθεση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, Τεχνόπολη, Αθήνα.


   Στο Θέατρο
– Καλοκαίρι 1999, «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου, σκηνογραφία και κατασκευή σκηνικού
– Καλοκαίρι 2000, «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου, κατασκευή αντικειμένων
– Χειμώνας 2004, «Τόπος Μονάχος», 3 Μονόπρακτα, Ασκητικό Θέατρο, Σκηνικά 
– Χειμώνας 2005, «Οδυσσεβάχ» της Ξ. Καλογεροπούλου, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου, σκηνογραφία και κατασκευή σκηνικού
– Καλοκαίρι 2006, «Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως» του Γ. Βιζυηνού, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου, σκηνογραφία
– Καλοκαίρι 2007, «Ο Φιάκας» του Δ. Μισιτζή, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου, σκηνογραφία και κατασκευή σκηνικού/αντικειμένων
– Χειμώνας 2007, «Ο Μεγαλέξανδρος και ο Καταραμένος Δράκος» του Δ. Αβδελιώδη, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου, σκηνογραφία και κατασκευή σκηνικού
– Χειμώνας 2007, «Η Χαμένη Κούκλα» του Α. Σάστρε, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου, σκηνογραφία και κατασκευή σκηνικού
– Χειμώνας 2008, «Η Βέρα» του Δ. Κεχαΐδη, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου, ενδυματολογία, σκηνογραφία και κατασκευή σκηνικού/αντικειμένων.
www.evischristou.blogspot.com

 

Το Σάββατο, 17.07.10 στις 9 μμ στην «Καλή» αυλή θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσική βραδιά του καλοκαιριού με τους Cihan Turkoglu και Solis Barki LIVE


Το ντουέτο συναντήθηκε στη βάση των ανθρώπινων και πολιτισμικών αξιών της παράδοσης και πρωταρχικός σκοπός είναι να μοιραστούν τις διαφορές των λαών, με την ελπίδα να ξανανιώσουν οι άνθρωποι πιο αγνοί και απλοί και να έρθουν κοντά, ιδίως σε έναν κόσμο που οδηγείται όλο και περισσότερο στην αποξένωση.
Η δεξιοτεχνία και ευαισθησία στο σάζι και τη φωνή του Cihan Turkoglou, από την Κωνσταντινούπολη, συναντά την ηχητική πολυχρωμία των κρουστών του Σόλη Μπαρκή και μας οδηγούν σε ένα μυστηριακό ταξίδι στα μυστικά της Τουρκικής παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής, μέσα από τραγούδια, οργανικές συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς.
Οι δύο μουσικοί, συνθέτουν ένα μαγικό τοπίο, γεμάτο ηχοχρώματα, εντάσεις, απαλές στιγμές και ηχητικές εκπλήξεις, που βλέπει βαθιά, στην καρδιά της ίδιας της μουσικής.


Cihan Turkoglou : Σάζι , φωνή
Σόλης Μπαρκής: Frame drums, udu, kajon, berimbaw, bells, water drums, shakers, spring drum, singing bowl, kalimba και άλλα.


Χώρος: Citrus memories, Αργέντη 9-11, Κάμπος, τηλ. 22710 31513
Ώρες λειτουργίας εκθεσιακών χώρων: Τρίτη -Κυριακή 10.00-14.00 & 18.00-21:30
Διάρκεια εικαστικών εκθέσεων: 17.07-17.08
Εγκαίνια εκθέσεων: 17.07 στις 20:00
Ώρα έναρξης μουσικής βραδιάς: 17.07 στις 21:00
Επικοινωνία: citrus.memories@gmail.com

Διαφήμιση