Αρχική Νέα Τοπικά Συμπαράσταση στο δημοσιογράφο Στρατή Μπαλάσκα, ανακοινώσεις από ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΠΗΝ

Συμπαράσταση στο δημοσιογράφο Στρατή Μπαλάσκα, ανακοινώσεις από ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΠΗΝ

16

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο Στρατής Μπαλάσκας, λόγω μιας πολύ σημαντικής δημοσιογραφικής του έρευνας. Δημόσιοι λειτουργοί αντιστρατεύονται το δημοσιογραφικό δικαίωμα, που απορρέει από την κατοχύρωση της ελεύθερης διακίνησης των πληροφοριών και των ιδεών.


Μια χωρίς προηγούμενο πρωτόδικη δικαστική απόφαση, και μια πρόσφατη του Εφετείου Αιγαίου έρχονται κυριολεκτικά να υπονομεύσουν το δικαίωμα στην ενημέρωση αλλά και τα προσωπικά και επαγγελματικά δικαιώματα του Στρατή Μπαλάσκα, που πρόσφατα, μάλιστα, εξελέγη εκπρόσωπος από την Ένωση Συντακτών στην οποία ανήκει (ΕΣΗΕΠΗΝ) στην Γενική Συνέλευση της ΠΟΕΣΥ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, με την υπ’ αριθ. 19/2007 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Μυτιλήνης, ο κ. Μπαλάσκας καλείται να πληρώσει αποζημίωση σε έξι λιμενικούς (εκ των οποίων τους πέντε δεν κατονόμαζε καν στο δημοσίευμα), για την υποτιθέμενη συκοφαντική δυσφήμιση που ισχυρίστηκαν ότι υπέστησαν από το ρεπορτάζ, το οποίο αναπαρήγαγε καταγγελία πολίτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιεχόμενο της ίδιας καταγγελίας έκρινε αληθινό το Δικαστήριο που δίκασε μήνυση κατά αυτού του πολίτη.
Πρόσφατα, όπως έχουμε πληροφορηθεί, το Εφετείο Αιγαίου, καταδίκασε το συνάδελφο σχεδόν σε δεκαπλάσια αποζημίωση από εκείνη που επιδίκασε το Πρωτόδικο Δικαστήριο, δηλαδή στο συνολικό ποσό των εκατόν ογδόντα πέντε χιλιάδων (185.000) ευρώ. Εντούτοις έφεση κατά της απορριπτικής απόφασης σε δίκη εναντίον του πολίτη δεν έγινε δεκτή.
Η απόφαση είναι μοναδική στην ιστορία του ελληνικού Τύπου, και θέτει σε κίνδυνο τόσο τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσιογράφου όσο και την επαγγελματική φήμη του! Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μετά και την διενέργεια τέταρτης ΕΔΕ, ακόμη και σήμερα η συνολική υπόθεση, υπηρεσιακά, δεν έχει διερευνηθεί και αξιολογηθεί αποτελεσματικά.
Όσον αφορά το συνάδελφο, ο οποίος αγωνίζεται για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, την προστασία της τιμής και της υπόληψης των έντιμων υπαλλήλων του Λιμενικού Σώματος, τη συνολική προστασία του κράτους και των νόμων του, που σύρεται από δικαστήριο σε δικαστήριο, πιστεύουμε ότι έχει το δικαίωμα σε μια δίκαιη κατά το ποινικό και αστικό μέρος εκδίκαση από τα Ελληνικά Δικαστήρια.
Σε βάρος του συναδέλφου μας Στρατή Μπαλάσκα, εν αναμονή και της εκδίκασης κατά το ποινικό μέρος που έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Μυτιλήνης στις 22 Ιουλίου η Ομοσπονδία μας, οι δημοσιογραφικές Ενώσεις και όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, επισημαίνουν ότι βρίσκεται στις εξελίξεις μία πρωτοφανής επίθεση με στόχο την φυσική, ηθική και οικονομική εξόντωσή του, με απώτερο σκοπό το φίμωτρο της έκφρασης και τη συνολική απαξίωση του κοινωνικού ρόλου του δημοσιογράφου.
Το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ. θα προασπίσει με κάθε μέσο τα δικαιώματα του συναδέλφου Στρατή Μπαλάσκα.


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.