Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κατατέθηκε το τελικό «δρακόντειο» ν/σ για τις δαπάνες στις τοπικές εκλογές

Κατατέθηκε το τελικό «δρακόντειο» ν/σ για τις δαπάνες στις τοπικές εκλογές

8

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: aftodioikisi.gr

 
«Ντρίμπλα» στο θέμα της απαγόρευσης των κουπονιών έκανε μετά την έντονη αντιπαράθεση που είχε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκο κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου για τις εκλογικές δαπάνες υποψηφίων και συνδυασμών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης*.

Συγκεκριμένα, στο τελικό κείμενο που κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα στους συνδυασμούς και τους υποψηφίους να διαθέτουν διπλότυπα εισιτήρια εκδηλώσεων, τα οποία ωστόσο πρέπει να αναγράφουν τα στοιχεία του αγοραστή (ονοματεπώνυμο, ΑΔΤ και ΑΦΜ) – (άρθρο 1).


Παράλληλα το νομοσχέδιο καθορίζει ως ανώτατο όριο χρηματοδότησης από φυσικό πρόσωπο σε συνδυασμό τα 2000 ευρώ και σε υποψήφιο 500 ευρώ.


Κατά τα άλλα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις ίδιες δρακόντειες διατάξεις:


– Σε σχέση με το αρχικό για τις εμφανίσεις των υποψηφίων τις οποίες πλέον καθορίζει: μία φορά για τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και δύο για περιφερειακής, ενώ χωρίς όριο είναι οι εμφανίσεις για τους επικεφαλείς των συνδυασμών με την προϋπόθεση ότι στη συζήτηση συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις συνυποψήφιοί τους μέχρι την ανακήρυξη των συνδυασμών και μετά τουλάχιστον τα 2/3 των ανακηρυχθέντων


– Τον εξορθολογισμό των ανώτατων επιτρεπόμενων δαπανών από υποψηφίους και συνδυασμούς: για παράδειγμα το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για συνδυασμούς στις νομαρχίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ήταν το 2006 περίπου 5,9 εκ. ευρώ και για το 2010 μειώνεται σε μόλις 292 χιλ ευρώ(!), ενώ για τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο σε περιφέρεια μέχρι 100.000 κατοίκους είναι 2.500 ευρώ και για τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο για εκλογική περιφέρεια μέχρι 30.000 ευρώ 15000 ευρώ (άρθρο 7)


– Τον αριθμό των περιπτέρων των συνδυασμών (ένα για κάθε εκλογική περιφέρεια τόσο στις περιφερειακές όσο και στις δημοτικές εκλογές)


– Τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών η υπέρβαση των οποίων οδηγεί ακόμη και σε έκπτωση (άρθρα 8 έως 13)


– Την απαγόρευση απόληψης τραπεζικών δανείων με σκοπό τη χρηματοδότηση συνδυασμών και υποψηφίων


– Τον επανακαθορισμό της χρηματικής ποινής που επιβάλλεται στους παραβάτες των διατάξεων περί χρηματοδότησης συνδυασμών και υποψηφίων, η οποία κυμαίνεται εφεξής από 30.000 έως 100.000 ευρώ.


– Την θέσπιση προστίμου ύψους 30.000 έως 100.000 ευρώ σε βάρος επικεφαλής των οικείων συνδυασμών καθώς και των υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών, περιφερειαρχών και δημοτικών συμβούλων σε περίπτωση άμεσης χρηματοδότησης μέσω απόληψης τραπεζικών δανείων.


– Τον επανακαθορισμό των ποινών που επιβάλλονται σε περίπτωση παράβασης των ορίων χρηματοδότησης συνδυασμών και υποψήφιων ως εξής: α. Ο χρηματοδότης τιμωρείται με φυλάκιση έως ενός έτους και χρηματική ποινή από 20.000 ευρώ, μέχρι 50.000 ευρώ, β. με πρόστιμο μέχρι 50.000 ευρώ τιμωρούνται και οι υπεύθυνοι διαχειριστές των συνδυασμών και οι υποψήφιοι, οι οποίοι, αν και γνώριζαν, δεν εναντιώθηκαν με γραπτή δήλωσή τους για τη χρηματοδότηση.


Επιπλέον, με το νομοσχέδιο δίνεται κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα να πραγματοποιούνται οι μετατάξεις που απορρέουν από τον «Καλλικράτη» (άρθρο 17).


Το νομοσχέδιο συζητείται την Τετάρτη και την Πέμπτη στην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής και την ερχόμενη εβδομάδα εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στο Α΄ Θερινό Τμήμα.