Αρχική Πολιτισμός Έκθεση ζωγραφικής της Τίνας Καμπάνη

Έκθεση ζωγραφικής της Τίνας Καμπάνη

13

 Αν κάθε ταξίδι είναι επιστροφή, τότε η καλοκαιρινή έκθεση της Τίνας Καμπάνη επιβεβαιώνει την ομηρική τούτη αλήθεια της Οδύσσειας.
Η Τίνα Καμπάνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Η καταγωγή της από τα Ψαρά, την έκανε από πολύ μικρή να αγαπήσει τη θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ. Υπήρξε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο θαλάσσιο σκι. Με την «Ψαριανή», το καΐκι του πατέρα της πήγαιναν για ψάρεμα κι έκαναν πολλά ταξίδια στα νησιά. Σπούδασε ζωγραφική στην cole Nationale Suprieure des Beaux Arts στο Παρίσι στο εργαστήριο του Pierre Alechinsky. Ο Pierre Alechinsky, από τους ιδρυτές του κινήματος Cobra, ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες παγκοσμίως που καθιέρωσαν τη ζωγραφική με ακρυλικά σαν τεχνική ισάξια με τη ζωγραφική με λάδι. Κοντά του διδάχθηκε πώς να δουλεύει το ακρυλικό στο χαρτί και τη μέθοδο του “marouflage”, πώς να κολλάει δηλαδή το χαρτί στο μουσαμά. Έτσι η Τίνα Καμπάνη βρήκε την τεχνική που της ταιριάζει και τη συνεχίζει μέχρι τώρα. Το χαρτί προσδίδει μεγάλη ελευθερία ως προς τις αποφάσεις που καλείται να πάρει ο καλλιτέχνης στην πρόοδο της δουλειάς του.
Το 1985 αποφοίτησε από τη Beaux Arts και παρέμεινε στο Παρίσι μέχρι το 1992. Έκτοτε ζει και εκθέτει στην Ελλάδα. Έργα της βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Οι παιδικές μνήμες και η επαφή της με τα Ψαρά και το ναυτικό στοιχείο την ώθησαν να δημιουργήσει πίνακες γεμάτους από λογιών – λογιών βάρκες, καΐκια και ποντοπόρα πλοία. Σκάφη που τραγουδούν μικρές και μεγάλες οδύσσειες του Αιγαίου και των εφτά θαλασσών της καθημερινότητας. Βάρκες που ορμάνε ατρόμητες σε φωτεινούς καινούργιους ορίζοντες, εμπορικά που πλέουν καμαρώνοντας για την πραγμάτεια τους. Θάλασσες που μας προσκαλούν στην αγκαλιά τους.
Κατ’ ανάγκη η ματιά της έχει την πλουμιστή σοβαρότητα του παιδιού. Αφέλεια, αυθορμητισμός, πρωτογονισμός, οι σοβαροφανείς επίσημες ορολογίες περισσεύουν. Έτσι κι αλλιώς ο ποιητής σκύβει βαθειά μέσα του στις μνήμες του πριν μιλήσει, πριν ζωγραφίσει. Εκεί βουτάει το πινέλο, τα πινέλα του. Ο αυθορμητισμός και η άφοβη ευκολία της πινελιάς είναι εδώ εξόφθαλμα. Μια αόρατη άνωση λες κι έβγαλε δια μαγείας στην επιφάνεια τις εικόνες που ένα μαγικό χερί τις αποτύπωσε. Χρειάστηκε μόνο η ρομαντική πίστη της ζωγράφου σ’ αυτές για να τολμήσει να μας τις παραδώσει έτσι όπως τις πρωτοείδε εκείνη. Χωρίς ιδεολογικά φκιασίδια και μαλάματα. Μόνο με τις μπογιές απλωμένες πάνω σε χαρτί.
Μια σειρά χρωματιστά χαρτιά. Ένας κόσμος.
Η καλλιτέχνης το ίδιο άκοπα και ανενδοίαστα μας προσκαλεί να αποπλέυσουμε μαζί της στον κόσμο της ονειροπόλησης, στον κόσμο της αλήθειας, όπου οι αριθμοί είναι περιττοί.


Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Αυγούστου 2010
Είσοδος Ελεύθερη Αίθουσα Εκθέσεων