{fnc titlos}
Σε τάνκερ με διπλά τοιχώματα θα πρέπει να μεταφέρονται το αργό πετρέλαιο και τα βαρέα υποπροϊόντα του σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου υπουργών θαλάσσιων μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το συμβούλιο συνεδρίασε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και απαγόρευσε τη μεταφορά με δεξαμενόπλοια με μονά τοιχώματα ύστερα από το ναυάγιο του Prestige, ενώ αποφάσισε ακόμη να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει πρόταση για τη σταδιακή απόσυρση των πετρελαιοφόρων πλοίων με μονό τοίχωμα.
Μάλιστα αυτό ζητείται να γίνει πριν από το 2015 που είχε αρχικά προβλεφθεί.
Από γενική επιθεώρηση θα περάσουν εξάλλου όλα τα πλοία άνω των 15 ετών, ανεξάρτητα από το σχεδιασμό τους. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου, θα πρέπει να υιοθετηθεί το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου 2003.
Το Συμβούλιο καλεί ακόμη τα κράτη – μέλη της ΕΕ να συνάψουν συμφωνίες με τις βιομηχανίες για τη διασφάλιση της ναύλωσης ποιοτικών πλοίων. Οι «15» ζητούν από την Κομισιόν να καταθέσει πρόταση το συντομότερο δυνατόν για την ενίσχυση των λιμενικών ελέγχων, με την υποχρεωτική μείωση τους από δώδεκα σε έξι μήνες για τα πλοία «υψηλού κινδύνου».
Επιπλέον, προβλέπεται η αύξηση στο 1 δισ. ευρώ του ανώτατου ορίου αποζημίωσης για ρύπανση από πετρελαιοειδή.
Αυστηρότερα μέτρα ζητά η Ελλάδα
Ο έλληνας υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης ζήτησε στην τοποθέτησή του, την καθιέρωση αυστηρότερων μέτρων ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, όχι μόνο για τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά και για τις τρίτες χώρες.
Όπως δήλωσε ο κ. Ανωμερίτης, εάν τα μέτρα εφαρμόζονται μόνο από την ΕΕ και όχι και από τις τρίτες χώρες, τότε η κοινοτική ναυτιλία δεν θα είναι πλέον ανταγωνιστική.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφαρμόζει ειδικά μέτρα για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, ελέγχοντας το 29% των πλοίων που διέρχονται από τα ελληνικά λιμάνια (ποσοστό υψηλότερο από ό,τι είναι υποχρεωμένη), ενώ η Γαλλία ελέγχει μόλις το 9% (έναντι του 25% που είναι υποχρεωμένη). Παράλληλα, η Ελλάδα έχει εγκαταστήσει σε 21 λιμάνια της υφηλίου, λιμενικούς που ελέγχουν τα ελληνικά πλοία.
Ο κ. Ανωμερίτης αναφέρθηκε επίσης και στην αναγκαιότητα στήριξης των ναυπηγείων στα κράτη-μέλη της ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι από τα 285 πλοία ελληνικών συμφερόντων που κατασκευάζονται, τα 235 κατασκευάζονται στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα, δύο στην Κροατία και τα υπόλοιπα σε άλλες τρίτες χώρες.