Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Οικολόγοι Πράσινοι: Η Ελλάδα καίγεται γιατί δεν υπάρχει δασική πολιτική

Οικολόγοι Πράσινοι: Η Ελλάδα καίγεται γιατί δεν υπάρχει δασική πολιτική

4

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


29.07.2010


Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΑΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Ανημπορη η κυβερνηση να προστατέψει το δασικό πλούτο, θέτει άλλες προτεραιότητες και υπόσχεται ασφάλεια


Από χθες το βράδυ καίγεται πάλι η Σάμος, όπως κάηκε και την περασμένη εβδομάδα και ανάλογα φαινόμενα εκδηλώθηκαν σε Εύβοια και άλλες περιοχές της χώρας. Η «πράσινη» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν επένδυσε στην πρόληψη και μέχρι σήμερα η δασοπροστασία αποτελεί… ευχή. Η δημιουργία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και η μεταφορά σε αυτό της Γενικής Διεύθυνσης Δασών αποδείχτηκαν απλά επικοινωνιακές ενέργειες και η πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν αποτέλεσε προτεραιότητα στην πολιτική της κυβέρνησης. Πώς μπορεί λοιπόν να μας πείσει ότι θα τηρηθούν όλες οι προτεραιότητες για την προστασία του περιβάλλοντος όπως διακηρύσσει, όταν δεν μπορεί να προστατέψει το περιβάλλον σε μια υπόθεση ρουτίνας όπως οι πυρκαγιές; Μήπως τελικά υπάρχει επιλεκτική πολιτική βούληση;


Οι Οικολόγοι Πράσινοι, που επανειλλημμένα θίξαμε την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών στη διαιώνιση του προβλήματος των πυρκαγιών, επιμένουμε στις προτάσεις μας για τη θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων και τη δημιουργία πράσινης οικονομίας από τη δασοπονία. Οι προτάσεις μας αναλυτικά είναι:


Αναδιοργάνωση -στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα και το ρόλο της, δηλαδή στην ορθή και βιώσιμη διαχείριση των δασών, στην προστασία και στην αξιοποίησή τους ως εθνικό φυσικό πόρο.


Επένδυση πόρων στην πρόληψη. Εκτός από τραγικό είναι και πολυέξοδο να επενδύονται χρήματα στην αποκατάσταση από τις πυρκαγιές, όταν θα μπορούσε με λιγότερα χρήματα να προληφθεί το κακό.


Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπυρόσβεσης, υπό τον οποίο θα συνεργάζονται όλες οι εμπλεκόμενες με τη δασοπυρόσβεση δυνάμεις (Δασική, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία, Εθελοντικές ομάδες) κάτω από ένα σαφώς ορισμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων και με υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των υπαλλήλων.


Σύνταξη των Δασικών Χαρτών και του Δασολογίου κατά τη συνταγματική υποχρέωση, που με τον τρόπο που τα διαχειρίζεται, τα οδηγεί για άλλη μια φορά στη …παράταση!


Ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο και εφαρμογή των Νόμων. Η προστασία των δασών είναι συνταγματική υποχρέωση και η πολιτεία οφείλει να τα θωρακίσει από κάθε λογής κινδύνους. Οι πελατειακές σχέσεις, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων και η ατιμωρησία των καταπατητών μας βλάπτουν όλους.


Απόδοση ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα που οικειοποιούνται δημόσια δασική γη.


Συστηματική παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή στα νέα δεδομένα των πολιτικών προστασίας των δασών, πρόληψης πυρκαγιών και έγκαιρης κατάσβεσης τους. Στον τομέα αυτό θα ήταν χρήσιμη η ανταλλαγή εμπειριών και η μόνιμη συνεργασία της χώρας μας με όλες τις μεσογειακές και βαλκανικές χώρες.


Κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.


Χωροταξική πολιτική ως εθνική πολιτική που πρέπει να εκτελείται από κεντρικά, επιστημονικά όργανα τα οποία θα τηρούν τις αρχές της βιωσιμότητας.


Κλείσιμο όλων των ανεξέλεγκτων χωματερών και πρώτα απ’ όλες αυτές που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις, αφού πολλές πυρκαγιές ξεκινούν από αυτές και εξελίσσονται σε δασικές.


Εκπαίδευση και αξιοποίηση στη δασοπυρόσβεση του ανθρώπινου κεφαλαίου στις τοπικές κοινωνίες, αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων πυροπροστασίας.


Απόδοση κινήτρων στις τοπικές κοινωνίες για διαχείριση των ορεινών δασών, αξιοποίηση ανέργων σε πράσινα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη δασοπροστασία.