Αρχική Νέα Τοπικά Καταγγελία Συλλόγου Οικολογίας: “Ξύρισαν” την παραλία των Καμπιών

Καταγγελία Συλλόγου Οικολογίας: “Ξύρισαν” την παραλία των Καμπιών

4

 Χίος  31 -7-2010


<<Δύο πράγματα είναι άπειρα σε αυτόν τον κόσμο, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία…… και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος!>>   

Άλμπερτ Αϊνστάιν.

  Θέμα: Ξύρισαν την παραλία των Καμπιών   .


 


 Σε αυτό το νησί τα τελευταία 30 χρόνια είδαμε καταστροφές να συντελούνται  με τελικό αποδέκτη το τοπίο, την φυσιογνωμία, την ταυτότητα, την πολιτιστική  μας κληρονομιά και με δράστη , τις περισσότερες φορές , την τοπική μας αυτοδιοίκηση …


  Είδαμε να ξυρίζονται παρθένα  ποτάμια, δάση, αρχαιολογικοί χώροι, δέλτα ποταμών , περιοχές ιδιαίτερης αξίας. Από το ποτάμι της Αγίας Μαρκέλλας μέχρι των Αγιασμάτων . Από τους αρχαιολογικούς χώρους του Βικίου μέχρι τους 200 αρχαίους τάφους στο Ριζάρι . Από τα μονοπάτια των Καμπιών μέχρι αυτών του Αγίου Γάλακτος. Η μπουλντόζα αποτελεί το φετίχ του Νεοελληνικού μας πολιτισμού.  Οι παραλίες, κύρια αυτές που είναι δίπλα στην πόλη, χρησιμοποιούνται  κάτι σαν  … δρόμοι.  Μόνο οδοστρωτήρας δεν τις καλλωπίζει.


   Πρόσφατα όμως βρεθήκαμε μπροστά στο ίδιο φαινόμενο και σε παραλία απόλυτα παρθένα και μάλιστα  μέσα  σε περιοχή Natura.   Στα Καμπιά.


  

 Η μπουλντόζα, σίγουρα τοπικής αυτοδιοίκησης  (Δήμου Καρδαμύλων ; Νομαρχίας;)  ξύρισε  κυριολεκτικά την παραλία από τις κροκάλες  θέλοντας να την μετατρέψει το πιθανότερο σε Κυανή Ακτή. Μισιάκωσε την παραλία, μετέφερε δε τις κροκάλες-όσες απέμειναν- εν είδη σκουπιδιών και μπάζων στις άκρες της παραλίας κα με κάποιες αντιστήριξε τον δρόμο!!!.

   Δεν βρίσκουμε λόγια για να χαρακτηρίσουμε το γεγονός.  Πιστεύουμε όμως ότι στην παρακμή του Νεοελληνικού μας πολιτισμού πράξεις  και έργα αυτής της μορφής ευθύνονται για τον ξεπεσμό μας. Δείχνουν δε άμεσα τον αποικιοκρατικό τρόπο με τον οποίο οι άρχοντες μας,  ελλείψει γνώσεως και κουλτούρας γύρω από τα παράκτια  παρθένα και προστατευόμενα ευπαθή οικοσυστήματα, συμπεριφέρονται. Χειροκροτείστε τους.


                                                  Η  ΓΣ ΤΟΥ Συλλόγου.