Αρχική Πολιτισμός «ΑΜΑΝΙΤΕΣ», παρουσίαση βιβλίου Δ. Τσιαδή «Εκείνα τα χρόνια… θυμούμαι», στον Εγρηγόρο

«ΑΜΑΝΙΤΕΣ», παρουσίαση βιβλίου Δ. Τσιαδή «Εκείνα τα χρόνια… θυμούμαι», στον Εγρηγόρο

45

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΑΜΑΝΙΤΕΣ», σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιαδή «Εκείνα τα χρόνια… θυμούμαι», που θα γίνει το Σάββατο 7 Αυγούστου 2010, στις 8:30 το βράδυ, στις οινοποιητικές εγκαταστάσεις της ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ Α.Ε., στον Εγρηγόρο της Χίου.
Η παρουσία σας θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή για εμάς.
Για τους «Αμανίτες»
Άννα Λαγού
Τηλ. Επικοινωνίας: 6973333476

Περιγραφή του βιβλίου

Τίτλος:
ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ… θυμούμαι
 
Συγγραφέας:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΑΔΗΣ
 
Έκδοση:
ΑΜΑΝΙΤΕΣ
Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία

Είδος: Ιστορίες από τη ζωή των κατοίκων της Β.Δ. Χίου, γραμμένες στη ντοπιολαλιά της.
Σελίδες: 224
Σχήμα: 14 Χ 21
Κατηγορία: Ελληνική Λαογραφία
Τιμή: 20,00 €

 
 
  Λίγα λόγια για το βιβλίο
 
«Έφτασε, λοιπόν, η εποχή του θέρους και του αλωνίσματος. Γύρω – γύρω από τα αλώνια, σαν μικροί λοφίσκοι, οι θεμωνιές από σιτάρια, η μια δίπλα στην άλλη, περίμεναν τη σειρά τους για να απλωθούν μέσα στο αλώνι, να τσαλαπατηθούν από τον κυκλικό χορό των αγελάδων που έσερναν τη λουκάνη, μέχρι να γίνουν ψιλά άχερα και μετά να σωριαστούν στη βορεινή πλευρά του αλωνιού, να αρχίσει το ξανέμισμα, μέχρι που να χωριστεί το σιτάρι από τα άχερα….».
Ζωγράφισε μια εικόνα που χάθηκε για πάντα…
«…Αφού τελείωσε το πλύσιμο από τα αίματα, τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Με πήγε από πάνω στην άλλη γιαγιά, τη νοσοκόμα και μου έκανε τη γνωστή πια θεραπεία: ζάχαρη, ψίχα ψωμιού και μαύρο κρασί, μια μάζα όλα μαζί τοποθετούνταν στην πληγή και δένονταν σε ένα άσπρο μαντήλι, σαν τους τραυματίες του Σαράντα…».
Έφερε ως το σήμερα, τα χρόνια της αθωότητας και της απλότητας μέσα απ’ τα υλικά της γης που τον γέννησε…
«Περνούσαν, λοιπόν, οι μέρες καθώς πλησίαζε η έκδοση αυτής της εφημερίδας κι εγώ ήσυχος πια, αφού ε μ’ έχαν ενοχλήσει, κείμενον δεν είχα δώκει ακόμα. Οπότε κάποια στιγμή, λίγο πριν σχολάσουμε, πτώμα από την κούραση και ενώ εγώ σκυφτός κρατούσα στο ένα χέρι την τσάπα και στο άλλο ένα κλήμα, έτοιμος να το μπήξω μεσ’ το λάκκο και να πα φύομε πια, ακούω από πάνω μου: «Για να σου πω; Ξέρεις το πως κείμενο εν ήδωκες ακόμα; Ο σκοπός σου είντανε; Τελευταία ώρα α ξετρέχομεν πάλι για σένα;». «Άκου να σου πω», του λέω, «για την τσάπα θα δουλεύγομε, για την πένα. Και τα δυο εν γίνουντενε». Τέλος πάντων, εκατήφερέ με και μον’ όμως τώρα πού να κατηάσει η κούτρα μου πράμα για να γράψω».
Ο δουλευτής της γης της Αμανής, ο οραματιστής της αναγέννησής της, γίνεται και ο συγγραφέας της. Μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «η Αμανή», καταγράφει – με εξαιρετικό σεβασμό σε κείνους που έφυγαν, βλέποντας μέσα από τα μάτια εκείνων που οδηγούν το αύριο – ιστορίες με γλυκόπικρο χιούμορ, γραμμένες στη ντοπιολαλιά της Β.Δ. Χίου, που δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η ιστορία της…

 
Έγραψαν για το βιβλίο
 
Ο συγγραφέας με ιδιάζουσα ευαισθησία μάς μεταφέρει  φυσιολογικά  και πάντα  ανεπιτήδευτα και απλά στο γενέθλιο τόπο του τότε που έσφυζε από ζωή, και μας καθιστά μετόχους και κοινωνούς των δραστηριοτήτων, των ενεργειών, των διαλογισμών, των αισθημάτων και των συναισθημάτων των κατοίκων, όπως επίσης και των προσωπικών του βιωμάτων,  καθώς αναπολεί  «ξεφυλλίζοντας», όπως ό ίδιος σημειώνει, «τις σελίδες του μυαλού» του, προκειμένου  «οι νεότεροι να ακούσουν και να γνωρίσουν, έστω από το γραπτό λόγο, πώς ήταν η ζωή στα χρόνια εκείνα, πώς ζούσαν οι άνθρωποι και  ποια τα ενδιαφέροντά τους». 
Κων/νος Ε. Φραγκομίχαλος, Ph.D.(Lon.)
Επίτ. Σχολ. Σύμβουλος Φιλολόγων, τ. Πανεπιστημιακός                                          
 
 
Ο Δημήτρης Τσιαδής με τα κείμενά του μας βοηθά να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στη Ν. Ελλάδα γιατί καταγράφει πηγές του νεοελληνισμού, σκύβει πάνω στις ρίζες της εθνικής μας ψυχής. Απεικονίζει την Ελλάδα της υπαίθρου και μας παραδίδει ένα εθνικό κειμήλιο με τον θησαυρό των παραδόσεων και των συνηθειών του ελληνικού λαού όπως αυτές εκφράζονται σε μια απόμακρη γωνιά της χώρας.
 
Δέσποινα Κεφάλα – Μήλιου
Φιλόλογος
 
 
  Βιογραφικό συγγραφέα
     
      Ο Δημήτρης  Τσιαδής γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 1948 στο χωριό Κέραμος της Χίου και είναι το πέμπτο παιδί από τα έξι του παπα-  Ευθύμη και της πρεσβυτέρας Μαρίας. Πήγε σχολείο στο χωριό όπου και  έζησε μέχρι το 1962, χρονιά που πήγε στη Ριζάριο Σχολή στην Αθήνα, σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, σαν γνήσιος  γόνος οικογένειας κληρικών, από όπου και επέστρεψε μετά από δυόμισι χρόνια.
      Από τον Ιανουάριο του  1977 είναι παντρεμένος με την αγαπημένη του Ιάσμη και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά τη Μαρία, την Ιωάννα και τον Ευθύμη. Εργάσθηκε στο Νομοκτηνιατρείο Χίου μέχρι και το 2007 που βγήκε στη σύνταξη και επέστρεψε, μόνιμος κάτοικος πλέον, στα Αγιάσματα της Χίου.
      Είναι πρόεδρος του τοπικού συλλόγου της Κεράμου τα τελευταία χρόνια. Είναι επίσης, ένας από τους οραματιστές και ιδρυτές της Α.Ε. Αριούσιος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας.
      Από το 2001 έως και το 2007 έγραφε την στήλη «Τα Κεραμούσικα» στην εφημερίδα της Β.Δ. Χίου «η Αμανή», μετά από προτροπή φίλων, διηγούμενος πραγματικές ιστορίες του τόπου του.
     

Το βιβλίο σελιδοποιήθηκε και σχεδιάσθηκε από την Graphic Market O.E. και τυπώθηκε στο τυπογραφείο των Αφων Κορδιστού .