Αρχική Πολιτισμός Καρδάμυλα- Θέατρο: Η «Τελετή» του Π. Μάτεσι από το Θεατρικό τμήμα...

Καρδάμυλα- Θέατρο: Η «Τελετή» του Π. Μάτεσι από το Θεατρικό τμήμα του Φ.Ο.Κ

38

Το Θεατρικό Τμήμα του Φ.Ο.Κ ,μαζί με το χορευτικό, αποτέλεσε τη μαγιά για τη ανάπτυξη του Πολιτιστικού Συλλόγου. Το συγκροτούσε από τα πρώτα βήματά του το πιο ζωντανό κομμάτι της Καρδαμυλίτικης  νεολαίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πολύπλευρη επιτυχία των παραστάσεων που πραγματοποίησε. Οι  Καρδαμυλίτες αγκάλιασαν με θέρμη τη σπουδαία αυτή προσπάθεια του Συλλόγου, η οποία στηρίχθηκε  στο μεράκι του δημιουργού του, του σπουδαίου θεατρανθρώπου,   Αδαμαντίου Λεμού και στη μεγάλη προσπάθεια των “παιδιών του”.

Μετά από την αναστολή των δραστηριοτήτων του για λίγα χρόνια, άρχισε και πάλι η ενεργοποίησή του, πραγματοποιώντας απο πέρσι  παραστάσεις..

 Φέτος θα παρουσιαστεί  «Η Τελετή» του Π. Μάτεσι, κωμωδία.

Η λειτουργία του θεατρικού  τμήματος του Φ.Ο.Κ. και η διδασκαλία του συγκεκριμένου έργου δεν σκοπούσε αποκλειστικά και μόνον στην παράσταση, αλλά στην μύηση των μελων της θεατρικής ομάδας . Να κατανοήσουν δηλαδή ουσιαστικά ζητήματα αυτής της πανάρχαιας Τέχνης, όπως: Ποιο είναι το περιεχόμενο του θεατρικού έργου. Ποιος είναι ο σκοπός του συγγραφέα που το έγραψε. Αν αντανακλά – καθρεφτίζει κοινωνικές καταστάσεις και πραγματικές ανθρώπινες συμπεριφορές. Πώς αντιμετωπίζουν ένα τραγικό γεγονός (όπως η αυτοκτονία μιας γυναίκας κάποιας ηλικίας) οι συγγενείς. Ποιες είναι οι αμφισημίες και οι πολυσημίες του λόγου. Πώς οργανώνουν την κηδεία του συγγενικού τους προσώπου και ποιοι οι λόγοι για να ?ρχονται σε συγκρούσεις μεταξύ τους. Το έργο «Η Τελετή» του Παύλου Μάτεσι αποτυπώνει με καθαρό και εύστοχο χιούμορ την υποκρισία και το δήθεν ενός κόσμου μικροαστών που προκειμένου να επιδειχθεί χάνει κάθε επαφή με το πραγματικό γεγονός και φτάνει σε καταστάσεις φαιδρότητας που αποτελεί δίδαγμα. Οι θεατές καταλαβαίνουν ότι το τραγικό γεγονός του θανάτου ξεχνιέται σε τέτοιο σημείο που ενώ εξαφανίζεται το φέρετρο, οι συγγενείς συνεχίζουν να διαπληκτίζονται για το πως θα οργανώσουν καλύτερα την επίδειξη στον κοινωνικό τους περίγυρο. Το αποκορύφωμα της αγωνίας εκφράζεται από την πιο υστερική του έργου με τη φράση «Καταλαβαίνετε πως άμα χάσουμε το φέρετρο δεν μπορούμε να κάνουμε κηδεία». Μια καταγγελία του δήθεν και της κοινωνικής επίδειξης είναι το θεατρικό έργο «Η Τελετή».

 

Τους ρόλους ερμήνευουν οι:

Σταύρος Σπυράκης

Πελαγία Κοντού

Ευαγγελία Παπαζή

Βούλα Μυλωνά

Φένια Παντελούκα

Κατερίνα Γαρουφάλου

Κούλα Κουντουρούδα

Ηλιάνα Πρωίου

ΜιχάληςΨωμαδάκης

Ζαχαρούλα Δρουνδούμα

Σουζάνα Σακκά

Σκηνοθεσία: Ελένη Αμπανούδη