Αρχική Νέα Τοπικά Ζητείται τοκοινωνικό πρόσωπο του Ιδρύματος Δρομοκαϊτειου- απειλεί με έξωση το Κοινωνικό Κέντρο...

Ζητείται τοκοινωνικό πρόσωπο του Ιδρύματος Δρομοκαϊτειου- απειλεί με έξωση το Κοινωνικό Κέντρο της Τσαμαδού 15…

6
                                                                                   
Το Δρομοκαϊτειο απειλεί με έξωση
το Κοινωνικό Κέντρο της Τσαμαδού 15…
«…Εσείς οι ίδιοι με τα χέρια σας
με το μυαλό σας, με την πράξη,
αν δεν αλλάξετε τη μοίρα σας,
ποτέ της δεν θ’ αλλάξει».
 
Φώτης Αγγουλές
 
Το Νοέμβρη του 2009 οι συλλογικότητες και οι άνθρωποι που συμμετέχουν στο Στέκι Μεταναστών στην Τσαμαδού 13, στα Εξάρχεια της Αθήνας, κατέλαβαν το γειτονικό κτίριο της Τσαμαδού 15, ιδιοκτησίας Δρομοκαΐτειου, που ήταν κλειστό για χρόνια. Κίνητρό μας ήταν η ανάγκη για χώρο που θα στεγάσει όλες τις δραστηριότητες του Στεκιού Μεταναστών, μιας και ο δικός μας χώρος δεν αρκούσε πια. Δώσαμε ζωή σε ένα ρημαγμένο κτίριο, το οποίο επιδιορθώσαμε με δικά μας χρήματα και δουλειά.
Τι είναι όμως το Στέκι Μεταναστών;
Η ιστορία του Στεκιού ξεκινάει το 1997, όταν φτιάχτηκε ένας χώρος συνάντησης μεταναστών και ελλήνων, ένας χώρος αλληλεγγύης, συνύπαρξης, ελευθερίας, ανταλλαγής. Στο Στέκι γίνονταν συναντήσεις μεταναστευτικών κοινοτήτων, η συνέλευση του συντονιστικού των αντιρατσιστικών και μεταναστευτικών οργανώσεων, εκδηλώσεις, συζητήσεις ενώ επίσης λειτουργεί γραφείο ενημέρωσης μεταναστών και προσφύγων. Εδώ γεννήθηκε και το αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Το Στέκι όμως είχε και πολιτιστική ζωή: μουσική, παιχνίδια, γλέντια, εκθέσεις. Εδώ δημιουργήθηκαν τα Πίσω Θρανία, ομάδα δασκάλων που διδάσκει επί 11 χρόνια σε εκατοντάδες μετανάστες την ελληνική γλώσσα. Οι δραστηριότητες πολλές πια για να χωρέσουν στο μικρό μας κτίριο. Τα απογεύματα γίνονται δωρεάν μαθήματα ελληνικών και υπολογιστών, με πάνω από 200 μαθητές και μαθήτριες, ενώ τις υπόλοιπες ώρες συνεδριάζουν ομάδες, κυκλοφορεί κόσμος, γίνονται συζητήσεις, παρέες πίνουν τον καφέ τους, διαβάζουν ή σερφάρουν στο ίντερνετ. Στη ζωή του κτιρίου συνυπάρχουν επίσης αρκετές συλλογικότητες αλλά και πολλοί «ανένταχτοι».
Με αυτή την κατάληψη κόντρα στην εγκατάλειψη:
Διευρύνουμε έναν χώρο αλληλεγγύης, που επί 12 χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για κινήσεις και οργανώσεις για τα δικαιώματα, τον αντιρατσισμό και την αλληλεγγύη, τον αντιμιλιταρισμό 
Επεκτείνουμε τις δομές έμπρακτης αλληλεγγύης, τα μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες-ριες των Πίσω Θρανίων, το γραφείο υποστήριξης και ενημέρωσης, τα μαθήματα υπολογιστών του UFU, τη ζωγραφική ομάδα, αλλά και σχεδιάζουμε νέα εγχειρήματα: έναν παιδότοπο, χώρο για πρόβες μουσικών σχημάτων, μια συλλογική κουζίνα. Την ίδια στιγμή οι συναντήσεις γίνονται πιο ευρύχωρες και αναβαθμίζονται οι εκδηλώσεις, προβολές, εκθέσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και άλλες δραστηριότητες.
            Επιδιώκουμε να δοθεί χώρος σε νέες προσπάθειες και αντιστάσεις, ειδικά τώρα στην οικονομική κρίση, και αντιστεκόμαστε στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων και την εμπορευματοποίηση κάθε πτυχής της καθημερινότητας. Καταλαμβάνουμε ένα άδειο κτίριο για να το επιστρέψουμε στην κοινωνία, κάνοντας χρήσιμα πράγματα.
  Από την αρχή του εγχειρήματος είχαμε ξεκαθαρίσει ότι αυτόν το χώρο θα τον υπερασπιστούμε κόντρα στην τυπική ιδιοκτησία του που τον αφήνει να ερημώνει. Το δημοκρατικό δίκαιο που θεωρεί τη Τσαμαδού 15 «κοινό αγαθό», δηλαδή ένα κοινωνικά χρήσιμο κτίριο, βρίσκεται στον αντίποδα του αυταρχικού γραφειοκρατικού «δικαίου» των κλειστών κτιρίων και των λουκέτων.
Σήμερα, οκτώ μήνες μετά την κατάληψη, το «δίκαιο» των λουκέτων επιχειρεί να ξανακερδίσει το χώρο που έχασε από το δίκαιο των ανθρώπων. Η διοίκηση του Δρομοκαΐτειου, απειλεί με έξωση το Κοινωνικό Κέντρο της Τσαμαδού 15. Η διοίκηση που άφησε το κτίριο να ρημάξει, που έφαγε φέσι 35.000 ευρώ από τον τελευταίο ενοικιαστή που το λειτουργούσε ως μπαρ, που δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για το τι συνέβαινε εκεί μέχρι την ημέρα της κατάληψης, έρχεται τώρα να ζητήσει την έξωση των… ενοχλητικών καταληψιών. Προφανώς, η διοίκηση του Δρομοκαΐτειου ενοχλείται από τις επισκευές που κάναμε στο κτίριο κι από την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα που διαρκώς φιλοξενεί. Γι’ αυτό στέλνει δικαστικούς επιμελητές, κάνει μηνύσεις και καλεί την αστυνομία για βίαιη εκκένωση του κτιρίου, την στιγμή που εμείς έχουμε προτείνει λύσεις, όπως χαμηλό ενοίκιο, χρήση του χώρου και από το Δρομοκαϊτειο για δικές του εκδηλώσεις και δικές του κοινωνικές δραστηριότητες κ.τ.λ. Είναι όμως ανένδοτοι σε οποιαδήποτε πρόταση για μια επωφελή για την κοινωνία χρήση του κτιρίου. 
Εμείς έχουμε πάρει απόφαση να υπερασπιστούμε το ζωντανό κτίριο. Δηλώνουμε τη βούλησή μας να αντισταθούμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια έξωσης του Κοινωνικού Κέντρου της Τσαμαδού 15. Θεωρώντας ότι αυτή η προσπάθεια δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη κατάληψη, αλλά την αντιπαράθεση δύο τελείως διαφορετικών αντιλήψεων για την πόλη και την οργάνωση της καθημερινότητας, ζητούμε στήριξη από κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς και πολιτικούς φορείς που αρνούνται τη βία των κεκλεισμένων θυρών και θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε την προοδευτική χιώτικη κοινωνία και να ζητήσουμε την συμπαράστασή της.

ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΣΑΜΑΔΟΥ 13-15