Αρχική Νέα Τοπικά Σωματείο Υποδηματοποιών- Καταστηματαρχών Χίου: πανηγυρίζει ο Ι.Ν. Αγ. Διομήδη

Σωματείο Υποδηματοποιών- Καταστηματαρχών Χίου: πανηγυρίζει ο Ι.Ν. Αγ. Διομήδη

63

 ΕΟΡΤΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΜΗΔΗ

 

Την Δευτέρα 16η Αυγούστου (ημέρα εορτής του Αγίου Διομήδη, προστάτη του Σωματείου Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου) πανηγυρίζει με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο Ιερός Ναός Αγίου Διομήδη (ιδιοκτησίας του Σωματείου Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου) στην περιοχή της Παναγίας Ευρετής.

 

Την Κυριακή 15 Αυγούστου και ώρα 7μ.μ. θα αρχίσει ο Μεγάλος  Εσπερινός.

 

Την Δευτέρα 16η Αυγούστου και ώρα 7π.μ. θα αρχίσει ο Όρθρος και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία.

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η εκκλησία του Αγίου Διομήδη είναι η γνωστότερη εκκλησία στην Ελλάδα αφιερωμένη στον Άγιο Διομήδη τον ιατρό (έναν εκ των Αγίων Αναργύρων). Ιδιοκτησιακά ανήκει στο Σωματείο Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου από το οποίο και διοικείται.

Πρόκειται για έναν γραφικότατο και περίτεχνο Ναΐσκο με ρυθμό μονόκλιτης Βασιλικής που κουρνιάζει μέσα στις εξωτικές δροσιές του Ευρετούσικου Κάμπου κοντά στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευρετής. Είναι κτισμένος από σκλιβωμένη καφέχρωμη θυμιανούσικη πέτρα και αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή αλλά και για ολόκληρο το νησί.

Κτίστηκε το 1743 από την «Αδελφότητα των Μαυροπαπουτσήδων» που είναι η μία από τις δύο συντεχνίες των υποδηματοποιών που ενώθηκαν και σχημάτισαν το σημερινό Σωματείο Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου.

Κατά τη διάρκεια των σφαγών του 1822 καταστρέφεται από τους Τούρκους. Σε αυτή την κατάσταση παρέμεινε έως το 1868 οπότε και ανακαινίστηκε από την Αδελφότητα των Μαυροπαπουτσήδων.

Το 1881 ο καταστροφικός σεισμός που ισοπέδωσε την Χίο δεν άφησε ανέπαφη την εκκλησία του Αγίου Διομήδη, που υπέστη σημαντικές ζημιές, οι οποίες αποκαταστάθηκαν από τους Μαυροπαπουτσήδες το Σεπτέμβριο του 1888.

Το 1935 και το 1991 έγινε από το Σωματείο Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου πλήρης επισκευή και συντήρηση του ναού και του περιβάλλοντος χώρου δίνοντας του τη μορφή που έχει μέχρι και σήμερα.

Ο Ναός του Αγίου Διομήδη εκτός από το ιερόπρεπο φυσικό τοπίο που τον περιβάλλει ξεχωρίζει και για το ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον του και γι? αυτό το λόγο έχει κηρυχθεί ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού το έτος 1992 (ΦΕΚ 39/Β/27-1-1992) και έχει δοθεί το όνομα «Οδός Αγίου Διομήδη» στο δρόμο που διέρχεται μπροστά από το Ναό.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Διομήδη γιορτάζει στις 16 Αυγούστου ημέρα εορτής του Αγίου Διομήδη του ιατρού (ενός εκ των Αγίων Αναργύρων). Ο Μεγάλος Εσπερινός γίνεται στις 15 Αυγούστου το απόγευμα και στις 16 Αυγούστου το πρωί ο Όρθρος και κατόπιν η Θεία Λειτουργία.

Εκατοντάδες προσκυνητών έρχονται κάθε χρόνο στο Ναό του Αγίου Διομήδη την παραμονή και την ημέρα της εορτής του για να προσκυνήσουν αλλά και για να απολαύσουν την γαλήνη και την ιερότητα του τόπου που σαν βάλσαμο κυριεύουν τον εσωτερικό κόσμο κάθε προσκυνητή.