Αρχική Απόψεις Aρθρα Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης: Περίπατο στην Κοπεγχάγη -Δανία

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης: Περίπατο στην Κοπεγχάγη -Δανία

24

 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΜΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
κonstantin.nalbantis@t-online.de

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ:

Κοπεγχάγη, πρωτεύουσα της Δανίας, που ανήκει στην σημαντικότερη Μητρόπολη της Βορείου Ευρώπης και είναι πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της χώρας, επίσης αριθμεί στις περισσότερες επισκεπτόμενες πόλεις. Η διαδρομή από το αεροδρόμιο ως τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, Hovedbanegarden,διαρκεί μόνο 12 λεπτά και από τον σταθμό για το Μάλμε 35 λεπτά. Σήμερα επισκέπτομαι τα δύο χιλιόμετρα πεζόδρομο για ψώνια και την παλιά πόλη ως το τετράγωνο του πολύχρωμου λιμανιού Nyhavn.

Κρίμα, που δεν μπόρεσα να επισκεφθώ την ενδιαφέρουσα πόλη μπροστά από χρόνια και ελπίζω τώρα να μπορέσω να συλλέξω διαφορετικές και θετικές εντυπώσεις από την πρωτεύουσα καθώς επίσης και από την πόλη Μάλμε της γειτονικής Σουηδίας.

Οι Δανοί θεωρούνται ο πιο ευτυχισμένος λαός με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και διατήρησαν το σκανδιναβικό κοινωνιολογικό μοντέλο.
Αξίες, όπως ισότητα και τήρηση των κανόνων και των θεσμών γράφονται με μεγάλα γράμματα και οι Δανοί είναι υπέρμαχοι της κρατικής πρόνοιας και ενώ οι πολίτες καταβάλλουν υψηλό φόρο, προσφέρονται οι δημόσιες υπηρεσίες και μια καλή ασφάλεια ασθενείας.
Έχουν σχετικά έγκαιρα περιβαλλοντικό αίσθημα ευθύνης και η βαρύτητα του περιβάλλοντος είναι περιορισμένη. Το περιβάλλον βρίσκεται στο κέντρο της ανάπτυξης της πόλης με πάρκα και πράσινο, με λουτρά στο λιμάνι, περισσότερες οάσεις, για να εξυπηρετούν μια καλύτερη ποιοτική ζωή, στην πόλη και τη γύρω περιοχή, είναι μια πόλη φτιαγμένη και δημιουργημένη, για να ζει κανείς ευτυχισμένος.

ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΕΝΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ στην Κοπεγχάγη

Η πόλη είναι φιλική και οι άνθρωποι επίσης και σε συναρπάζουν στα σπλάχνα τους και σε ένα ιδιαίτερο τρόπο, που κάνει τους κατοίκους να αγαπούν την πόλη τους. Οι Δανοί είναι βαθιά ριζωμένοι στα πάτρια εδάφη, εμπνεόμενοι καταφέρνουν να δημιουργούν μια δυναμική Μεγάλη Πόλη με ένα ανθρώπινο πρόσωπο.

Η πόλη διαθέτει αναρίθμητα Μουσεία, είναι κοσμοπολίτικη, γοητευτική και ζωηρή, που συνδέει βόρεια αρχιτεκτονική με μεσογειακό αίσθημα τρόπου ζωής, όμως χωρίς νευρικότητα και έτσι παρουσιάζεται η Βόρειο-ευρωπαϊκή κοσμοπολίτικη Μητρόπολη Κοπεγχάγη με την αρχαιότερη μοναρχία της Ευρώπης.

Προτού ξεκινήσω, ας αναφέρω ότι η πόλη έχει πάνω από πενήντα Μουσεία και επίσης είναι ορισμένα Μουσεία που έχουν ελεύθερη είσοδο κάθε Κυριακή καθώς επίσης είναι άλλα Μουσεία που έχουν ελεύθερη είσοδο κάθε Τετάρτη. Ακριβώς παράλληλα με την είσοδο στο σταθμό και λίγο πιο κάτω είναι το γραφείο τουρισμού, όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί ξενόγλωσσες πληροφορίες και περιηγήσεις στην πόλη και περιοχή.

Μην ξεχνάμε, ότι στη Δανία υπάρχουν συνδυασμένα εισιτήρια για όλη τη Δανία και τη Σουηδία με επίσκεψη Μουσείων και άλλων αξιοθέατων, και οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφθείτε το Μουσείο τέχνης της Louιsiana, μιάμιση ώρα με το τραίνο.

Ξεκινάω λοιπόν για την περιήγηση ανίχνευσης από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Central Station. Από εκεί μπορεί κάποιος να πάει με το λεωφορείο και το μετρό, καθώς επίσης και στην πόλη Μάλμε της Σουηδίας. Μια άλλη δυνατότητα είναι να προμηθευτεί κάποιος δωρεά ένα ποδήλατο και να κάνει τις περιηγήσεις στην πόλη ή να πάρει ένα Rikscha-ταξί για να περιηγηθεί στην πόλη, βλέπε φωτογραφία στο κέντρο.
Για να πάμε στο πολύχρωμο λιμάνι Nyhavn περνάμε μπροστά από το Tivoli, τον κήπο της διασκέδασης, όπου αντικρίζω εκατοντάδες ανθρώπους στη σειρά για να πάρουν εισιτήριο, ενώ μπροστά στο ΤΙΒΟΛΙ μπαρκάρουν τα Rikscha – ταξί. Tivoli έχει έκταση 83.000 μ2 και η μεγάλη εγκατάσταση που βρίσκεται μεταξύ της πλατείας του Δημαρχείου και του κεντρικού σιδηροδρομικού. Σταθμού, είναι ένας παλιότερος διασκεδαστικός χώρος που άνοιξε το 1843. Συγχρόνως επισκέπτονται το πάρκο πάνω από 3 τρία εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο, όπου λαμβάνουν χώρα σπουδαίες μουσικές εκδηλώσεις και φιλμ και θέατρο.
Πλάγια και απέναντι από το Τίβολι βρίσκεται Andersen Boulevard 27 das von Henning Larsen entworfene δανικό daenisches Designzentrum με τρεις ως πέντε εναλλασσόμενες εκθέσεις το χρόνο γύρω από καινοτόμες ιδέες, εντόπιων και διεθνών καλλιτεχνών.

Προχωρώντας επί της οδού Vesterbrogace δεξιά αντικρίζουμε το δημαρχείο και μπροστά μας τα κτήρια που βλέπουμε στην πάνω φωτογραφία. Στην κύρια οδό για ψώνια „Stroeget „ πλάγια διαμέσου του κέντρου της χώρας με τις συνηθισμένες συσσωρευμένες διεθνής αλυσιδωτές μόδες, αλλά επίσης επιτόπιες εξειδικεύσεις, π..χ. ILLUMS BOLIGHUS, ένας οίκος Designer με παγκόσμια φήμη και μόνο που εισέρχεται κάποιος μέσα και ρίχνει μια ματιά κερδίζει αρκετά ερεθίσματα.
Το ομώνυμο Kaufhaus αγοράστηκε τελευταία από μια ιαπωνική επιχείρηση, και δεν προσφέρει όμως καμιά ιδιαιτερότητα.
Οι ώρες εργασίας στα Σούπερμαρκτ και εμπορικά καταστήματα έχουν κατά ένα μέρος ανοιχτά και τις Κυριακές και η ποικιλία των εμπορευμάτων είναι προσανατολισμένη στο επίπεδο της κεντρικής Ευρώπης, αλλά οι τιμές είναι υψηλότερες από τη Γερμανία.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ

Η πολιτιστική προσφορά στην Κοπεγχάγη είναι πάρα πολύ μεγάλη σε σχέση της μικρής πρωτεύουσας, αλλά ποιοτικά υψηλές εκτιμήσεις και σε υψηλό επίπεδο. Θέατρα, μπαλέτα και όπερα, που διαμέσου κρατικών επιχορηγήσεων κρατούν τις τιμές χαμηλές, αλλά είναι με υψηλή ποιότητα. Τα πολλαπλά Μουσεία βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και προσφέρουν καινοτομικά μοντέλα.

Ο αριθμός των μπαρ, καφετέριες και Κλουπς αν και είναι περιορισμένος, όπως σε άλλες μεγάλες πόλεις, απολαμβάνουν μια μεγάλη δημοτικότητα με αντίστοιχες υψηλές τιμές, ιδιαίτερα στο τετράγωνο της πόλης Nyhavn, που όλοι οι δρόμοι οδηγούν εκεί.

Γενικά μπορεί κάποιος να πει, ότι η ζωή στην Κοπεγχάκη κυλάει σχετικά πιο ήσυχα, ήρεμα και ατάραχα. Οι ενδιάμεσες κοινωνιολογικές επικοινωνίες των ανθρώπων μεταξύ τους κυλάνε συνήθως απλά, όπου και διαφαίνεται στον καθρέπτη της μειωμένης εγκληματικότητας και ειδικότερα στην μειωμένη εγκληματική βία. Το τσιγάρο και το αλκοόλ είναι αιτία της μειωμένης προσδοκίας της ζωής.

Η οικονομική δομή της Δανίας χαρακτηρίζεται διαμέσου πολλών μεσαίων επιχειρήσεων και υπηρεσιών, που είναι υψηλά εξειδικευμένες σε καινοτομίες και ισχυρά προσανατολισμένες στις εξαγωγές και συγχρόνως ανήκουν τεχνολογικά στην υψηλή στάθμη.

Η Δανία έχει ως πρακτική το μοντέλο της αγοράς εργασίας, Flexicurity, όρα προηγούμενο άρθρο των διαφορών, Γερμανίας, Δανίας, Ιαπωνίας.

Η αξίωση των υψηλών πολιτικών της Κοπεγχάγης, είναι να κάνουν την πόλη πράσινη, Μητρόπολη του Περιβάλλοντος σε όλον τον κόσμο. Θέλουν να δημιουργήσουν και να δείξουν ένα μοντέλο, πώς μπορεί μια μεγάλη πόλη να δημιουργηθεί αλλιώς – με λιγότερα αυτοκίνητα, περισσότερους πεζούς και περισσότερα ποδήλατα. Στη συνέχεια θέλουν να θέσουν ένα παγκόσμιο πρότυπο, αν αφορά, να ζει κανείς περιβαλλοντικά και είναι οι Δανοί πεπεισμένοι, ότι η ποιότητα της ζωής αυξάνει, αν δεν πνίγεται κάποιος στη φασαρία και δεν αναπνέει βρώμικο αέρα. Και όταν κανείς πηγαίνει με το ποδήλατο ακίνδυνα, ή με τα πόδια και πάντα να υπάρχει μια πράσινη θέση, ποδηλατοδρόμοι, φυτά και δένδρα ή πλησιέστερα νερό.

Γνωρίζουμε από την Κολωνία, ο Νομάρχης, Δρ. Αντ…, 21 χρόνια στην υπηρεσία γνώριζε την πόλη της Κολωνίας με ένα εκατομμύριο κατοίκους, με το ποδήλατό του, με το ποδήλατο όλους τους δρόμους τους γνώριζε 21 ολόκληρα χρόνια.

Η Κοπεγχάγη έχει 307 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμους και κάθε τόσο επεκτείνονται.

Σήμερα, και κάθε πρωί κατά τις ώρες της επαγγελματικής συγκοινωνίας στην Κοπεγχάκη Υπουργοί, Γιατροί και Διευθυντές με βαλίτσες των ακόλουθων πρεσβείας οδηγούν ποδήλατο πλάι, πλάι με μαραγκούς, μουσικούς και οικογενειάρχες, που βάζουν και μεταφέρουν μπροστά στο ποδήλατο τα παιδιά τους.

Και τελειώνοντας, τι παραγωγικότερο νεωτερισμό άραγε μπορούμε να αντλήσουμε για την Πατρίδα μας την Ελλάδα;
Ο φιλόσοφος Oskar Negt,
Der Spiegel, 09.08.210,S.99, αναφέρει: “Σε μακροπρόθεσμη άποψη είναι μόνο ένα σύστημα σταθερό και ικανό ειρήνης, όπου οι άνθρωποι κυρίως για όλα, ό, τι πράττουν ή παραλείπουν, πρέπει να κρατούν μπροστά στα μάτια τους, πώς αγγίζουν το κοινωνικό σύνολο. Το λυπηρό στην εποχή μας δεν είναι, το ότι δεν κατορθώσαμε, αλλά το ότι δεν έχει επιδιωχθεί. Και στην προσπάθεια βρίσκεται ο γνήσιος ιδεαλισμός”.

Συνεχίζεται….

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία, «κριτικός αρθρογράφος» στα ΜΜΕ απανταχού του Ελληνισμού. info@kn-megalexandros.gr, www.kn-megalexandros.gr
Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο

Πηγή: www.kn-megalexandros.gr, όρα άρθρα για κυκλική ενημέρωση,
www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?p=articles&id=171
www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?=articles&id=167
www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?=p=articles&id=164