Αρχική Νέα Τοπικά 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Βροντάδου: «Περιπέτεια στην Ευρώπη» με ελληνικό χρώμα

2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Βροντάδου: «Περιπέτεια στην Ευρώπη» με ελληνικό χρώμα

5

 

Με τις εμπειρίες από μία διεθνή κατασκήνωση επέστρεψαν το Σάββατο 14/8 επτά πρόσκοποι από το 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Βροντάδου, οι οποίοι συμμετείχαν στην κατασκήνωση LOA Camp 2010 που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Προσκοπικό Γραφείο στον Παρνασσό. Η ενωμοτία των «Αλκυόνων» αφού ολοκλήρωσε τις απαιτήσεις στο πρόγραμμα Lands of Adventure προκρίθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα (μία από τις δύο ενωμοτίες που προκρίθηκαν μεταξύ των 15 που συμμετείχαν από την Ελλάδα) στην ειδική αυτή προσκοπική κατασκήνωση από 8 έως 13 Αυγούστου.

 

Το Lands of Adventure (LOA – «Περιπέτεια στην Ευρώπη») είναι ένα ετήσιας διάρκειας πρόγραμμα που απευθύνεται σε προσκόπους απ’ όλη την Ευρώπη με σκοπό μέσα από την ανταλλαγή εθίμων, παραδόσεων και κουλτούρας γενικότερα, την παγκόσμια φιλία και συναδέλφωση, συστατικά άλλωστε του προσκοπισμού. Κάθε δύο χρόνια οι πρόσκοποι έχουν την ευκαιρία να ζήσουν και την εμπειρία μιας κοινής κατασκήνωσης.

 

 

Έτσι, φέτος, ενόψει των 100 χρόνων του Ελληνικού Προσκοπισμού, η LOA Camp 2010 διοργανώθηκε στο Προσκοπικό Κέντρο «Δημήτριος Ραν Αλεξάτος» στην Περδικόβρυση Παρνασσού, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Στην κατασκήνωση LOA Camp 2010 συμμετείχαν 100 περίπου πρόσκοποι από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Τσεχία, τη Ρουμανία και από την Ελλάδα, συνοδευόμενοι από ανάλογο πολυεθνικό επιτελείο. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων ήταν έτσι διαμορφωμένο που έδινε έμφαση στη φιλία αλλά και στην παγκόσμια διάσταση του προσκοπισμού (One world, one promise).

 

 

Η συμμετοχή των «Αλκυόνων» αποτελεί επιβεβαίωση του επιπέδου του χιακού προσκοπισμού αλλά και των ευκαιριών που υπάρχουν και που μπορεί κανείς αν το πιστέψει να διακριθεί.

 

Τέλος, στο πλαίσιο παρουσίασης κάτι ξεχωριστού από τη Χίο, οι «Αλκυόνες» επέλεξαν την αναπαράσταση της συλλογής και διαλογής μαστίχας. Μεταφέρθηκε έτσι στον Παρνασσό ένα κομμάτι από κορμό σκίνου, τα απαραίτητα εργαλεία και ο κατάλληλος εξοπλισμός για να παρουσιαστεί το ασπροχωμάτισμα, το κέντος, ο καθαρισμός και η διαλογή της μαστίχας. Και βέβαια, κεράστηκαν «υποβρύχιο», λουκούμια, τσίχλες και γλυκά του κουταλιού. Τη δραστηριότητα αυτή υποστήριξαν με προσφορά εξοπλισμού, υλικών και χιακών προϊόντων μαστίχας οι εταιρίες Masticulture (Μεστά) και Mediterra (mastihashop), τις οποίες οι διοργανωτές ευχαριστούν και δημόσια.