Αρχική Απόψεις Aρθρα Σαράντος Πιτσιλαδής: Ηταν όλα μαγικά με το αυγουστιάτικο φεγγάρι εκτός…

Σαράντος Πιτσιλαδής: Ηταν όλα μαγικά με το αυγουστιάτικο φεγγάρι εκτός…

14

 

Χίος 25-8-2010

 ΗΤΑΝ  ΟΛΑ ΜΑΓΙΚΑ ΕΚΤΟΣ…………

 

Καθώς σκαρφάλωνες στην κορυφή του λόφου του Εμπορειούς, ένιωθες να ανηφορίζεις μέσα στο σκοτάδι στα μονοπάτια της ιστορίας , από ψηλά να σε φωτίζει το Αυγουστιάτικο φεγγάρι και όλα να γίνονται μαγικά.

 Καθώς περνούσες ανάμεσα από τα σπίτια τους, που άσπριζαν στο φως του φεγγαριού, νόμιζες πως άκουγες τους ψιθύρους των συζητήσεών τους , πως θα τους δεις καθισμένους στα πεζούλια, να κάνουν τα καλοκαιρινά τους νυχτέρια.

 Χαμηλά αντιφέγγιζε ο κάμπος, που έπινε και την τελευταία σταγόνα του ιδρώτα τους κάθε μέρα και παραπέρα το λιμάνι από όπου ξεκινούσαν τα ταξίδια, για να φέρουν την πραμάτεια τους σε όλα τα μέρη του κόσμου.

 Κι όλο ανέβαινες και πίστευες ότι πίσω από τις κουμαριές σε κοιτούν κρυμμένα τα  λαμπερά μάτια κάποιων πιτσιρικάδων που παίζουν κρυφτό.

Όταν φτάσαμε στην κορυφή, εκεί μπροστά στα σκαλοπάτια του ναού, ο ασημένιος δρόμος της πανσελήνου ένωνε το λόφο με τις απέναντι ακτές της Μικράς Ασίας κι ακόμα παραπέρα. Η ομορφιά ήταν τέτοια που θάθελες να τον ακολουθήσεις κι όπου σε βγάλει.

Σ’ έφερναν όμως πίσω στην πραγματικότητα οι φωνές των επισκεπτών που μαγεμένοι απολάμβαναν κι αυτοί το μεγαλείο του τόπου και η φωνή κάποιου κατοίκου της περιοχής που με παράπονο έλεγε πως τον Προϊστορικό Οικισμό του Εμπορειούς επισκέπτονται καθημερινά 5-6 ή και κανένας τουρίστας, αφού δεν υπάρχει ούτε ταμπέλα χαμηλά στο δρόμο, για να δείχνει στους ξένους προς τα πού βρίσκεται ο πανέμορφος τούτος τόπος.

 Ήταν μια νύχτα γεμάτη συγκινήσεις και σκέψεις πάνω στον ιστορικό λόφο του Εμπορειούς, κάτω από το λαμπερό φως που έβγαζε η Πανσέληνος του φετινού Αυγούστου, στη Χίο.

                                                                                Πιτσιλαδής Σαράντος