Αρχική Νέα Τοπικά Νάσος Γιακαλής: ανακοίνωση υποψηφιότητας για την αιρετή Περιφέρεια Β. Αιγαίου

Νάσος Γιακαλής: ανακοίνωση υποψηφιότητας για την αιρετή Περιφέρεια Β. Αιγαίου

5

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΜΠΡΟΣ Λέσβου, 25/8/2010 

 
Μια ευρεία συσπείρωση πολιτικών δυνάμεων του προοδευτικού και αριστερού χώρου, επιδιώκει να πετύχει ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, που την Τρίτη 24/8, ανακοίνωσε την κάθοδό του στις περιφερειακές εκλογές, διεκδικώντας να είναι ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης στο βόρειο Αιγαίο. Στο πλευρό του, όπως είπε, θα είναι το μεγαλύτερο μέρος των στενών συνεργατών του, ενώ έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν τον χωρίζει τίποτα με όσους δεν θα συνεχίσουν μαζί. Σαφέστατα σε αυτή την πρώτη δημόσια ανακοίνωση, ήταν τα ανοίγματα που έκανε προς το χώρο της Αριστεράς και σε πάρα πολλά σημεία έδειξε ότι παίρνει αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να κόβει τις γέφυρες.

Συγκεκριμένα, θύμισε το κοινό πόρισμα της ελληνικής Βουλής για τα νησιά του Αιγαίου, που είχε ψηφιστεί επί οικουμενικής κυβέρνησης, είκοσι χρόνια πριν, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ανέφερε ότι οι κάτοικοι των νησιών μας, δίνουν αγώνα επιβίωσης στις μέρες μας, κατήγγειλε ότι η ισότητα μεταξύ των κατοίκων της νησιωτικής και της ηπειρωτικής Ελλάδας, παραμένει κενό γράμμα σε σειρά τομέων, όπως είναι η υγεία, η παιδεία, οι μεταφορές, και τόνισε ότι χρειάζεται αγώνας για να αποδομηθεί το κατεστημένο που διαιωνίζει τις ανισότητες και κρατά σε υπανάπτυξη τα νησιά μας. Εκτεταμένη αναφορά έκανε ο Νάσος Γιακαλής στις διαφωνίες που έχει με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι θεωρεί πως ο νόμος «Καλλικράτης» έχει πολλά θετικά σημεία.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, ο κ. Γιακαλής θα ανακοινώσει ονόματα υποψηφίων του συνδυασμού του και της πολιτικής διακήρυξης του συνδυασμού του.

«Δεν ζήτησα χρίσμα…»

Από τα πρώτα ζητήματα που ξεκαθάρισε ο Νάσος Γιακαλής σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του, στο Δημαρχείο Μυτιλήνης, είναι πως εκείνος δεν ζήτησε το χρίσμα από κανένα κόμμα, ούτε από το ΠΑΣΟΚ από το οποίο προέρχεται. Όταν ρωτήθηκε για το αν επιθυμεί να στηριχθεί από πολιτικούς χώρους, ανέφερε ότι είναι ανοιχτός στη στήριξη από οποιοδήποτε πολιτικό χώρο ή πολίτη. Εννοώντας ότι θα έβλεπε θετικά την στήριξη του συνδυασμού του από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από άλλα κόμματα.
Παράλληλα ανέφερε ότι αν και προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, κρίνει τα πράγματα από την σκοπιά της τοπικής αυτοδιοίκησης και θέτει ως πρώτη προτεραιότητα, τα συμφέροντα των νησιών μας. Για το ζήτημα αυτό, στη δήλωση υποψηφιότητας που έκανε, αναφέρει ότι «η Περιφέρεια δεν μπορεί να λειτουργεί πλέον ως ο επαίτης των Υπουργείων, διεκδικώντας απλώς έργα, αλλά πρέπει να δρα ως αυτόνομος διαμορφωτής των εξελίξεων ακόμα και σε πείσμα της κεντρικής διοίκησης και του αθηνοκεντρικού κράτους».
Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σημείωσε πως κατά την άποψη του, στις Περιφέρειες θα πρέπει να δοθεί η διαχείριση του ΕΣΠΑ για να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης των οικονομιών και για να γίνει πράξη η αποκέντρωση. «Αν αυτό δεν γίνει πράξη και η υλοποίηση του ΕΣΠΑ ανατεθεί στις κρατικές υπερπεριφέρειες της χώρας, τότε θα πρόκειται για κοροϊδία», είπε χαρακτηριστικά.
 
Αντίπαλος κανενός

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις υποψηφιότητες των Στρατή Κόρακα και Παύλου Βογιατζή, είπε ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο. Καθώς όπως εκείνος, έτσι και οι άλλοι υποψήφιοι έχουν τη δική τους πορεία και θα κριθούν από το λαό.
Η υποψηφιότητα του δεν γίνεται ενάντια σε καμία άλλη υποψηφιότητα και γι’ αυτό είναι μια ενωτική πρόταση, που απευθύνεται σε κάθε πολίτη, στις νέες γενιές που δικαίως αγωνιούν, στις παραγωγικές τάξεις, στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους. Είναι ευκαιρία να γίνει ένα νέο ξεκίνημα, που θα γεννά ελπίδα, προοπτική και ανάπτυξη.

Όχι σε αυτόν τον «Καλλικράτη»

Εξηγώντας σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης, την αντίθεση του στο σχέδιο «Καλλικράτης», ο Δήμαρχος Μυτιλήνης ανέφερε ότι παρά τις προσπάθειες που έγιναν, ποτέ ο κ. Ραγκούσης δεν δέχθηκε να συναντηθεί με την ΤΕΔΚ του νομού Λέσβου. Θύμισε ότι εκείνος συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΚΕ από την οποία αποχώρησε το ΠΑΣΟΚ, ενώ θεωρεί ότι είναι λάθος η δημιουργία ενός δήμου στη Λέσβο, πρώτα από όλα γιατί δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Μυτιλήνη εκτός από το Δημοτικό Συμβούλιο των 45 ατόμων, θα έχει 11μελής δημοτική κοινότητα η οποία θα πρέπει στις 2 Ιανουαρίου να στεγαστεί και να λειτουργήσει.
Ένα δεύτερο κεφαλαιώδες ζήτημα για τον κ. Γιακαλή, είναι οι οικονομικοί πόροι που θα έχουν οι νέοι δήμοι, καθώς σήμερα δεν είναι ξεκαθαρισμένοι ποιοι θα είναι οι πόροι με τους οποίους θα λειτουργήσουν αυτοί.

«Λειτουργώ πάντα συλλογικά»
Όταν ρωτήθηκε αν ο Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης, Απόστολος Πατέστος, θα πάρει τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, ο Νάσος Γιακαλής αρνήθηκε να απαντήσει. Υπογράμμισε ότι πάντα λειτουργούσε και λειτουργεί συλλογικά και όχι ατομικά, και κλείνοντας, επανέλαβε πως το επόμενο διάστημα θα προβεί σε ανακοινώσεις των μελών του ψηφοδελτίου του.