Αρχική Νέα Τοπικά Παρουσίαση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Β. Αιγαίου στη Λέσβο- συμμετοχή Νομάρχη Χίου

Παρουσίαση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Β. Αιγαίου στη Λέσβο- συμμετοχή Νομάρχη Χίου

5

Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου (ΕΑΠ) παρουσιάζεται σήμερα Σάββατο 28/8/2010, στο Πολύκεντρο Παπάδου Δήμου Γέρας στη Λέσβο.
Το πρόγραμμα
φέρνει 63 εκατομμύρια πρόσθετους πόρους στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο ΠΕΠ Β. Αιγαίου και στα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και η παρουσίαση θα γίνει από τον Υφυπουργό Σταύρο Αρναουτάκη και τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Σοφία Θεολογίτου, ενώ σύμφωνα με δελτίο τύπου της Ν.Α. Χίου θα παρευρεθεί ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης.

Kεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας και αναπτύσσεται σε τρεις άξονες προτεραιότητας:

  1. Βιώσιμη Ανάπτυξη
  2. Κοινωνική Συνοχή
  3. Επιχειρηματικότητα

 

Στην πρότασή της η Ν.Α. Χίου, μετά από μελέτη των αξόνων προτεραιότητας και με βάση των αναπτυξιακό σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί και υλοποιείται, προτείνει την αξιοποίηση σε:

         Συμπληρωματικά έργα βελτίωσης των οδικών αξόνων
         Ενίσχυση αγροτικών υποδομών οδοποιίας και άρδευσης

         Παρεμβάσεις για ορθολογική χρήση υδάτινων πόρων, τη διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση, και γενικά προστασία περιβάλλοντος, όπως με έργα μικρών βιολογικών καθαρισμών.

         Έργα ανάδειξης μνημείων και τουριστική αξιοποίησή τους

 

“Στον τομέα της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής  οφείλουμε να ενισχύσουμε τις δομές στήριξης ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων και ταυτόχρονα να επενδύσουμε στον τομέα της κατάρτισης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού.

 

Τέλος είναι σημαντικό να προγραμματίσουμε παρεμβάσεις με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν για την προβολή και προώθηση αγροτικών προϊόντων, όπως η μαστίχα και τα εσπεριδοειδή αλλά και για τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος. Ειδικά στον τομέα αυτό, πόροι του ΕΑΠ μπορούν να αξιοποιηθούν για να ενισχυθεί μία προσπάθεια που ήδη έχει ξεκινήσει από τη Ν.Α. Χίου και περιλαμβάνει την ανάδειξη του αγροτουρισμού και των ειδικών μορφών τουρισμού σε αιχμή του δόρατος της τουριστικής ανάπτυξης του νομού μας.

 

Παράλληλα, μπορούμε να εξετάσουμε την ενίσχυση περιοχών με ειδικά αναπτυξιακά κριτήρια, όπως για παράδειγμα ο Κάμπος, τα Μεσαιωνικά χωριά και η Βόρεια Χίος. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι το ΕΑΠ, που στηρίζεται στη λογική της αειφορίας και της πράσινης ανάπτυξης, θα αποτελέσει ένα επιπλέον εργαλείο για την ανάπτυξη των νησιών, το οποίο μετά την αρχική παρουσίαση και διαβούλευση θα εξειδικευθεί περαιτέρω”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δ.τ. της Ν.Α. Χίου.