Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: νησιωτικότητα και Μητρώο Αγροτών – Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων

Κ. Μουσουρούλης: νησιωτικότητα και Μητρώο Αγροτών – Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων

12

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την ένταξη της νησιωτικότητας στις πολιτικές της Κυβέρνησης, ζήτησε, για ακόμα μια φορά, ο Βουλευτής N. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας, στις 25/8, στην Ολομέλεια της Βουλής και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη συζήτηση των Νομοσχεδίων «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» και «Σύστημα Προστασίας και Ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας» αντίστοιχα.

Ο Βουλευτής Ν. Χίου επεσήμανε πως η Κυβέρνηση εξακολουθεί να νομοθετεί οριζόντια, αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες που έχει ο νησιωτικός χώρος, και εφαρμόζοντας ενιαία κριτήρια για όλη τη χώρα, κάτι, που, όπως είπε ο Κ. Μουσουρούλης, δεν μπορεί να συμβαίνει. «Άλλο το 35% του εισοδήματος ενός αγρότη στη Θεσσαλία να προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα και άλλο στη νησιωτική Ελλάδα, με τα προβλήματα, εποχικότητας, πρόσβασης στις αγορές, εμπορίας κτλ» ανέφερε.

Μάλιστα, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή για το νομοσχέδιο «Σύστημα Προστασίας και Ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας», υπογράμμισε πως τα νησιά μας σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα απομόνωσης, υψηλού κόστους παραγωγής, εμπορίας, ύδατος, αλλά και πρόβλημα στις παραδοσιακές καλλιέργειες που είναι πιο ακριβές από τις συμβατικές και ζήτησε από την αρμόδια Υπουργό να εξετάσει την υπαγωγή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων των νησιωτικών περιοχών αποκλειστικά στον ΕΛΓΑ: «Μόνο ο ΕΛΓΑ μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα σε ένα κατακερματισμένο χώρο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον νησιώτη-αγρότη στο έλεος του Θεού», τόνισε.

Ο Βουλευτής Ν. Χίου και στα δύο νομοσχέδια αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, σημειώνοντας πως ο αγροτικός τομέας πλήττεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο από την οικονομική κρίση και κυρίως στη χρηματοπιστωτική πτυχή του, ενώ το μέλλον είναι περισσότερο αβέβαιο από ποτέ, λόγω της επικείμενης τέταρτης μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει την παθητικότητα της Κυβέρνησης και την αδυναμία της να ιεραρχήσει προτεραιότητες με βάση τις πραγματικές ανάγκες του αγροτικού κόσμου της χώρας.

 

Μάλιστα , σύμφωνα με νεώτερο δελτίο τύπου από το γραφείο του κ. Μουσουρούλη,

η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Αικ. Μπατζελή, έκανε δεκτή την εν λόγω τροπολογία.

Η κα Μπατζελή κρίνοντας σωστή την πρόταση του Κωστή Μουσουρούλη, αποδέχτηκε από το βήμα της Βουλής την τροποποίηση του άρθρου 2 εδαφίου α’, περίπτωση βγ’ του νομοσχεδίου, η οποία πλέον διαμορφώνεται ως εξής:

«Το ποσοστό του 35% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματος που αναφέρεται στα εδάφια α, γ και βα του παρόντος, ορίζεται σε 25% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματος για τους απασχολούμενους σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους».