Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: δια βίου εκπαίδευση με βάση και την απασχόληση

Κ. Μουσουρούλης: δια βίου εκπαίδευση με βάση και την απασχόληση

14

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Κίνητρα σε τομείς που αποδεδειγμένα μπορούν να συνδέσουν την κατάρτιση με την απασχόληση πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τομέα, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, ζήτησε από την Κυβέρνηση ο Βουλευτής Ν. Χίου Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας χθες, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης και λοιπές διατάξεις».  Αναφερόμενος στη σύγχυση αρμοδιοτήτων που επέρχεται με τον ανασχηματισμό, χαρακτήρισε τη νέα Κυβέρνηση ως μια «θαλάσσια υπόθεση».

Αναλυτικά, κατά την ομιλία του, ο Κωστής Μουσουρούλης επεσήμανε:

« Κυρία Υπουργέ,

Δεν νοείται κοινωνική συνοχή χωρίς παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό. Ο λόγος είναι προφανής και περιγράφεται με δύο λέξεις: ανάπτυξη και απασχόληση.

Παραγωγικό δυναμικό δεν νοείται, επίσης, χωρίς τη διαρκή ανανέωση γνώσεων και δεξιοτήτων. Επιμένω στο «δεξιότητες», όσο και αν ενοχλεί την αριστερά. Ο λόγος είναι εξίσου προφανής: Η ταχύτητα των επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων. Αυτός είναι ο στόχος. Πιστεύω και ο δικός σας. Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο τρόπος, πώς επιδιώκεται, δηλαδή, ο στόχος.

Κυρία Υπουργέ,

Για να βρίσκεται η χώρα σε χαμηλές θέσεις ως προς τη συμμετοχή ενηλίκων, αλλά και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στη διά βίου μάθηση –μαζί, νομίζω, με την Πορτογαλία και μία ακόμη χώρα που μου διαφεύγει- σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται καλά. Κάτι λείπει.

Μήπως είναι η αδυναμία στρατηγικής; Μήπως είναι η αδυναμία προσδιορισμού των πραγματικών αναγκών κατάρτισης; Μήπως είναι η αδυναμία συντονισμού ή η ανεπάρκεια των φορέων που εμπλέκονται; Ή μήπως, τέλος, είναι η αδυναμία σχεδιασμού και εφαρμογής προγραμμάτων;

Θα μπορούσα και εγώ, κυρία Διαμαντοπούλου, όπως και εσείς, να μιλώ ώρες για όλα αυτά και μάλιστα να τα τεκμηριώσω, δίνοντάς σας την ενδιάμεση αξιολόγηση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, την οποία είχα την τιμή να παραλάβω το 2005, ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας, για να δείτε τι απ’ όλα αυτά φταίει και ενδεχομένως να επιμερίσουμε και τις ευθύνες.

Όπως επίσης, θα μπορούσα να μιλώ ώρες για τις προσπάθειες που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέβαλε, για να μη χαθούν και ευκαιρίες, αλλά και κοινοτικοί πόροι. Ή ακόμη για τη δημιουργία δομών και συστημάτων, που εσείς βρήκατε τώρα και μετονομάζετε, όπως το Εθνικό Σύστημα Σύνδεσης της Επαγγελματικής Κατάρτισης με την Απασχόληση (ΕΣΣΕΕΚΑ), το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δομών, Εκπαιδευτικών Συστημάτων, Δεξιοτήτων και όλα αυτά τα εργαλεία, που εμμέσως πλην σαφώς στην ομιλία σας απαξιώσατε.

Θα το αποφύγω. Περνώ σε ερωτήσεις προς εσάς και τους συναδέλφους: Σε ποιες χώρες η διά βίου μάθηση έχει προχωρήσει θεαματικά; Στις χώρες με πολύ υψηλό επίπεδο ανάπτυξης και Α.Ε.Π. και, βέβαια, με πολύ χαμηλούς δείκτες ανεργίας. Το είχατε και εσείς έχει επισημάνει στην Επιτροπή, και συμφωνώ απόλυτα Ιδού, λοιπόν, ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο. Το έβαλε η ίδια η Κυβέρνησή σας με τους χειρισμούς της στην οικονομία.

Ένα δεύτερο εμπόδιο, διαχρονικό έχει και ιδεολογική χροιά, αλλά και μια μικροπολιτική –θα έλεγα- προέλευση. Είναι η σταθερή επιλογή μας, ως χώρα, να σχεδιάζουμε, έχοντας πάντα υπόψη μας το σκέλος της «προσφοράς» και όχι της «ζήτησης».

Παραδοσιακά, η έμφαση στη χώρα μας ήταν στον παραγωγό του προϊόντος -αγροτικού ή άλλου- και όχι στον καταναλωτή, αυτόν δηλαδή που θα το αγοράσει και θα το απολαύσει. Έτσι και στην παιδεία, η έμφαση διδόταν πάντα και δίδεται στον εκπαιδευτή και όχι στον εκπαιδευόμενο, δηλαδή στο χρήστη της υπηρεσίας, του προϊόντος, εκπαίδευσης. Προσθέστε ό,τι άλλο θέλετε και θα δείτε ότι δικαιώνομαι.

Μήπως ο πληθωρισμός δομών και φορέων του νομοσχεδίου δεν υπακούει σε αυτή τη λογική; Αναφέρω χαρακτηριστικά χωρίς να θέλω να κρίνω τα εξής:

Πρώτον, Εθνικό Δίκτυο Διά Βίου Μάθησης, συγκροτούμενο από την άνευ κριτηρίων εμπλοκή όλων ανεξαιρέτως των φορέων.

Δεύτερον, Εθνικό Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης για τον ενιαίο προγραμματισμό δράσεων. Εγώ θα έλεγα να σβήσετε τη λέξη «ενιαίο» από το νομοσχέδιο και να βάλετε «κεντρικό», αφού αυτός είναι ο στόχος σας, δηλαδή κεντρικός προγραμματισμός δράσεων. Συνεπώς, δεν βλέπω να λειτουργεί η αποκέντρωση στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ που επικαλείστε.

Τρίτον, το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων με τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης, που υποκαθιστά τον ΟΕΕΚ.

Κλείνω με άλλους δύο θεσμούς, τη Σύνοδο και το Συμβούλιο Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση. Γιατί δημιουργείτε αυτούς τους θεσμούς; Για την εξασφάλιση, όπως λέτε, της διαφάνειας και της συμμετοχής των κοινωνικών φορέων. Πού; Στο σχεδιασμό. Μα ο σχεδιασμός, ως γνωστόν, προηγείται του προγραμματισμού, τον οποίο προτάσσετε.

Και ρωτώ. Πώς θα διοικηθούν όλες αυτές οι δομές; Οι ανθρωποώρες, που είναι απαραίτητες, για να διοικήσετε όλο αυτό το σύστημα είναι αμέτρητες.

Κυρία Υπουργέ,

Μιλώντας προ ολίγου εντοπίσατε μια αναντιστοιχία των Κομμάτων με την κοινωνία.  Εμένα μου ακούστηκε πάρα πολύ άσχημα αυτό, κυρίως, επειδή χρησιμοποιήσατε, ως επιχείρημα τη συμφωνία όλων των φορέων με το νομοσχέδιο, κατά τη φάση της διαβούλευσης. Αν είναι δυνατόν να μη συμφωνήσουν! Είναι όλοι μέσα και –υποπτεύομαι- ότι είναι και πολύ ικανοποιημένοι για τις αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν μέσα σε αυτές τις δομές.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Τι υπονοείτε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Κοιτάξτε, αν και δεν ήθελα να με διακόψετε, θα σας πω: Σε μία διαβούλευση, για να ικανοποιήσεις τους πάντες –διογκώνεις τις δομές, τα διοικητικά συμβούλια κλπ

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Πείτε μας ένα παράδειγμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Θα μου δώσετε και τις εξήντα τόσες υπουργικές αποφάσεις, που είπατε ότι έχετε έτοιμες και θα το τεκμηριώσω με την ησυχία μου αφού τις μελετήσω. Είμαι, όμως, απόλυτα βέβαιος…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ:  Θα προτιμούσα, κυρία Υπουργέ, να μας εξηγούσατε τρία πράγματα:

Πρώτον, πώς θα εξασφαλίσετε τη βιωσιμότητα του όλου συστήματος μετά το 2013 που περιορίζονται οι Κοινοτικοί πόροι; Το είπε και η κυρία Βόζεμπεργκ.

Δεύτερον, πώς θα μειώσετε το κόστος λειτουργίας του όλου συστήματος; Καλό θα ήταν επίσης να είχαμε μια πιο αξιόπιστη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Την διέτρεξα πρόχειρα και διαπίστωσα πραγματικά την πολύ μεγάλη μείωση της ποιότητας της αξιολόγησης που γίνεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Να το συγκρατήσει αυτό η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός.

Τρίτον, να μας πείτε γιατί δεν θέσατε προτεραιότητες, για παράδειγμα: ειδικά κίνητρα σε τομείς που αποδεδειγμένα μπορούν να συνδέσουν την κατάρτιση με την απασχόληση πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τομέα. Ποιοι είναι αυτοί οι τομείς; Ο τουρισμός και η ναυτιλία. Τα τουριστικά και τα ναυτιλιακά επαγγέλματα.

Κυρία Υπουργέ, πιστεύω ότι είστε τυχερή, όχι επειδή παραμείνατε στο Υπουργείο, ούτε επειδή αποκτήσατε αναπληρωτή Υπουργό. Είστε τυχερή επειδή δεν σας ανακάτεψαν το χαρτοφυλάκιο. Πείτε μου, η Προστασία του Καταναλωτή από πού και ως πού βρέθηκε στο Υπουργείο Εργασίας; Ή η διατροφή. Πώς βρέθηκε στο Υπουργείο Υγείας; Όλα θα μπορούσαμε να τα περιμένουμε, ακόμα και τη Διά Βίου Μάθηση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αργότερα, κατ’ ιδίαν, θα σας πω γιατί θα μπορούσε και να συνδέεται με το Υπουργείο αυτό.

Κρατώ μία επιφύλαξη σχετικά με το τι θα μπορούσατε να απορροφήσετε εσείς από το νέο αλαλούμ που προέκυψε με τον ανασχηματισμό. Για παράδειγμα, τα ΚΕΣΕΝ, τα Κέντρα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Ναυτικών που ήταν υπό την εποπτεία του πρώην Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Σε ποιόν Υπουργό θα υπαχθούν τώρα; Θα τα αναλάβετε εσείς ή το νέο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων.

Δυστυχώς, για όλους μας, η Κυβέρνησή σας είναι ολόκληρη μία θαλάσσια υπόθεση.

Ευχαριστώ πολύ».

Δείτε την ομιλία και σε μορφή video: https://rcpt.yousendit.com/944025001/b466b4de619a21c7f40de43ce5f52970