Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: και πάλι στη Βουλή το θέμα της μαρίνας Χίου

Κ. Μουσουρούλης: και πάλι στη Βουλή το θέμα της μαρίνας Χίου

9

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το θέμα της εγκατάλειψης της μαρίνας Χίου στη θέση Καστέλο, επαναφέρει, με νέα Ερώτησή του, ο Βουλευτής Ν. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης.

 

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής επισημαίνει τη συνεχιζόμενη αδράνεια της αρμόδιας Διεύθυνσης Τουριστικών Λιμένων, για άμεση απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων, εντός της Μαρίνας, πλοίων ή για την εκποίησή τους, και ζητά την άμεση εφαρμογή του νόμου 2881/2001.

 

Την ίδια ώρα, και ενώ το έργο της Μαρίνας Χίου παραμένει στάσιμο, το αρμόδιο Υπουργείο προωθεί επιλεκτικά, με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (Ρυθμίσεις θεμάτων Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού) την αξιοποίηση της Μαρίνας Μυτιλήνης, επιβεβαιώνοντας, την έλλειψη ολοκληρωμένου και συντονισμένου σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των μαρίνων και του θαλάσσιου τουρισμού.

 

Δεδομένου ότι οι συνέπειες, από τυχόν βύθιση των εγκαταλελειμμένων πλοίων, στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και σε ενδεχόμενες εργασίες στη Μαρίνα θα είναι άμεσες, αλλά και επειδή οι ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες υλοποιούν ταχύτατα αντίστοιχες υποδομές, ενισχύοντας το πλεονέκτημά τους, ο Κωστής Μουσουρούλης ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:

 

 

1.      Έχει εξετάσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου το θέμα των εγκαταλελειμμένων πλοίων στη Μαρίνα Χίου και έχει προβεί σε σχετικές εντολές προς την αρμόδια Διεύθυνση, για την άμεση απομάκρυνσή τους, σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν.2881/01; 

 

2.      Σε ποιά στάδιο βρίσκεται η διενέργεια του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου – επενδυτή που θα αναλάβει την εκτέλεση χερσαίων εγκαταστάσεων και την εκμετάλλευση της Μαρίνας; Παρακαλώ να κατατεθεί το τεύχος της διακήρυξης.

 

3.      Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει εναλλακτικές λιμενικές χρήσεις της Μαρίνας και της χερσαίας ζώνης για την καλύτερη αντιμετώπιση του διασυνοριακού τουρισμού, σε περίπτωση κατά την οποία αποβεί άγονος ο σχετικός διαγωνισμός;  Εάν ναι, παρακαλώ να κατατεθούν οι απόψεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στα συναρμόδια Υπουργεία.


Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

 

ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ:

ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΝΟΜΟΣ ΧΙΟΥ

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

(Αρ. Πρωτ. 2781/80 -14/09/2010)

 

Προς

 

-Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

– Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας

 

Θέμα: Εγκατάλειψη της μαρίνας Χίου στη θέση Καστέλο και επιλεκτικές πολιτικές της Κυβέρνησης για αξιοποίηση άλλων τουριστικών λιμένων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

 

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, απαντώντας στις υπ’ αρ. 9856/530/7-5-10 και 11717/16-6-2010 Ερωτήσεις και ΑΚΕ που κατέθεσα, σχετικά με τον Τουριστικό Λιμένα (Μαρίνα) Χίου, αναφέρεται  σε ενέργειες της αρμόδιας Διεύθυνσης Τουριστικών Λιμένων σχετικά με εγκαταλελειμμένα εντός της Μαρίνας πλοία (ενημερώσεις για βάρη, χρέη κατασχέσεις κλπ) και επιβεβαιώνει ότι το Λιμεναρχείο Χίου έχει προβεί στις σχετικές ενέργειες, αλλά και στην απάντληση καυσίμων για την αποφυγή ενδεχόμενης ρύπανσης. Οι ανωτέρω απαντήσεις δεν αναφέρονται καθόλου στις υποχρεώσεις της Διεύθυνσης αυτής που απορρέουν από το Νόμο 2881/2001 και αφορούν στην άμεση απομάκρυνση των πλοίων αυτών ή στην εκποίησή τους, με ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό. Επιπλέον, από τις απαντήσεις προκύπτει ότι μετά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων, συμφωνήθηκε σχέδιο διακήρυξης με βάση το οποίο η Διεύθυνση θα προωθούσε στην άμεση διενέργεια δημοσίου διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου – επενδυτή.

 

Επειδή οι συνέπειες, από τυχόν βύθιση των εγκαταλελειμμένων πλοίων, στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και σε ενδεχόμενες εργασίες στη Μαρίνα θα είναι άμεσες,

 

Επειδή οι ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες υλοποιούν σύγχρονες υποδομές, με ταχύτατους ρυθμούς, ενισχύοντας το πλεονέκτημά τους σε έναν κρίσιμο τομέα της εθνικής μας οικονομίας,

 

Επειδή το έργο της Μαρίνας Χίου παραμένει στάσιμο εδώ και δεκαετίες όταν αντίστοιχα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Μαρίνα Μυτιλήνης) προωθούνται ταχύτατα – ακόμη και με νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως η πρόσφατη που περιελήφθη στο σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού», δημιουργώντας την αίσθηση ότι το Υπουργείο παρεμβαίνει επιλεκτικά,    

  

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί,

 

1.     Έχει εξετάσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου το θέμα των εγκαταλελειμμένων πλοίων στη Μαρίνα Χίου και έχει προβεί σε σχετικές εντολές προς την αρμόδια Διεύθυνση, για την άμεση απομάκρυνσή τους, σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν.2881/01;  

 

2.     Σε ποιά στάδιο βρίσκεται η διενέργεια του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου – επενδυτή που θα αναλάβει την εκτέλεση χερσαίων εγκαταστάσεων και την εκμετάλλευση της Μαρίνας; Παρακαλώ να κατατεθεί το τεύχος της διακήρυξης.

 

3.     Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει εναλλακτικές λιμενικές χρήσεις της Μαρίνας και της χερσαίας ζώνης για την καλύτερη αντιμετώπιση του διασυνοριακού τουρισμού, σε περίπτωση κατά την οποία αποβεί άγονος ο σχετικός διαγωνισμός;  Εάν ναι, παρακαλώ να κατατεθούν οι απόψεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στα συναρμόδια Υπουργεία.

 

 

 

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής                                                                                       Αθήνα, 14.9.2010

 

 

 

 

 

Κωστής Μουσουρούλης                                                                                       

Βουλευτής Νομού Χίου